Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
gejzer oleju z silnika
Autor Wiadomość
wartborgini
Gość
Wysłany: 2007-02-16, 18:50   

dobrze jest albo zrobić jakiś zbiornik typu butelka czy coś, bo jak wyjście ze skrzyni pójdzie od razu NA DÓŁ wężem to kupa oleju będzie się wylewać, tam są opary oleju i kropelki oleju i przy takiej konstrukcji odpowietrzenia będzie ubywało oleju.
dobrze więc zrobić coś w stylu odstojnika na górze i potem z góry wypuścić wąż i pod autem do tyłu puścić, bo z kolei jak wylot jest pod machą to wali spalinami do środka zwłaszcza oczywiście na lpg :)

Ja sobie zrobiłem odmę metalową z wykorzystaniem jakiejś puszki z dużego fiata i dobrze sie spisuje.

Alan
Gość
Wysłany: 2007-02-16, 21:01   

Hmmm.... u mnie nic takiego się nie stało, ale trochę mi się oczy otworzyły jak przeczytałem ten topic :-/ . Czy odme można jakoś przeczyścić? Bo jak Niemcy ją tam załozyli, to wolę, żeby tam nadal była; bez powodu jej tam nie załozyli (zamiast "wężyka"). Spodziewam się, że i w mojej będzie bajzel wewnątrz.
Czy starczy jakieś przemycie w Tri, Chloroformie, Metanolu etc. czyms odoliwiającym? Czy może ją... wypalić? ;-)

picia353
Gość
Wysłany: 2007-02-16, 23:10   

Niemcy ją tam załozyli i zastrzegli wymiane co paredziesiąt tyś km . a nie jazdy po 100,200,300 tyś km na jednej odmie i sie ludzie dziwią ze nagle zamarzła :)

wartborgini
Gość
Wysłany: 2007-02-18, 14:16   

albo płukać jesienią co roku poążdnie.
Wymoczyć całą noc w benzynie ekstrakcyjnej, i będzie ok.
Jazda na gazie kilkakrotnie zwiększa ryzyko zamarżnięcia.
A zapięcie węża i odpięcie wylotu odmy od gaźnika poprawia osiągi, ale np. gdy silnik pracuje na lpg mocniej śmierdzi około auta ;)

qba_601
Gość
Wysłany: 2007-02-18, 23:44   

ech co roku to samo...... co zima to temat odmy powraca ....

wartborgini
Gość
Wysłany: 2007-02-20, 09:45   

no powraca, bo sie pojawiają nowi "polowcy", albo starzy nie wiedzą a odma już wie ;)

Zombi
Gość
Wysłany: 2007-02-20, 10:21   

zgadzam się z wartborgini, przykładowo to moja pierwsza zima z trabantem, nie grzech nie wiedzieć, głupio pozostać w nieświadomości ;)

wartborgini
Gość
Wysłany: 2007-02-20, 22:02   

no, ale czy ta zima to zima ????
bo u mnie to mróz był może przez 5 dni całej zimy (nie licząc nocy)...

Zombi
Gość
Wysłany: 2007-02-21, 09:05   

jak widać wystarczy dzień zimy żeby odma zamarzła ;)

bartekN.
Gość
Wysłany: 2007-11-11, 19:00   

7. Jako, że zbliża się zima i temperatura oscyluje w pobliżu zera, pozwolę sobie podciągnąć ten temat, żeby nikogo nie spotkała niemiła niespodzianka.
Także starym użytkownikom Trabantów przypominam (choć zapewne o tym pamiętają), a nowych zachęcam do zapoznania się z tematem.

pozdr.

ŻółtyTrabik
Gość
Wysłany: 2007-11-13, 16:18   

bartekN dobry pomysl z tym podciagnieciem tematu. Dzisiaj zajalem sie odmą i dobrze ze zrobilem to wlasnie teraz, bo duzy bialy glucik juz praktycznie zatkal caly otwor i w ciagu kilku nastepnych dni moglbym miec niemilą niespodzianke, tym bardziej ze na slask zawitala juz zima.
3 litry niedawno wlanego oleju uratowane :)
Pozdro

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi