Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
łożyska w polo kombi
Autor Wiadomość
stachu4ever
Gość
Wysłany: 2007-01-31, 18:12   

witam! ostani zaczęło mi "buczeć" łożysko w tylnym prawym kole! moje pytanie, czy mogę zmienić je sam? nie mam za bogatego wyposażenia w sowim warsztacie! jakie to musi być łożysko?

macq
Gość
Wysłany: 2007-01-31, 20:12   

1Popuszczasz srube piasty i koła
2Podnosisz auto
3Odkrecasz sruby kola i srube piasty, zdejmujesz kolo i beben z piasta (czasem trzeba troche pomoc sobie mlotkiem)
4odkrecasz amortyzator od dołu
5Odkrecasz mocowanie amora ... i tu jest problem bo sruby mocujace albo sie nie chca odkrecic albo pekaja, wiec musisz zetnac diaxem
6Wydzierasz uszczelniacz, sciagasz pierscien osadzczy (od przodu), od tylu sciagasz gumowa osłone
7Wybijasz czop (uwaga na gwint!)
8Wybijasz łozyska
9Nabijasz nowe
10Nabijasz czop
11Składasz reszte....

stachu4ever
Gość
Wysłany: 2007-01-31, 20:18   

no to bedziemy sie bawic ale to w sobote! w tygodniui nie ma czasu!

Orem
Gość
Wysłany: 2007-03-13, 02:18   

A tutaj (klik) mówią, że nigdy młotkiem. To jak to w końcu jest?

Kędzior
Gość
Wysłany: 2007-03-13, 09:01   

no na prasach najlepiej ale nie każdy ma garaż wyposażony w praskę hydrauliczną czy jakąkolwiek inną. Ja pewnie jak większość nabijałem łożyska młotkiem tyle że przez stare łożysko bijąc w wewnętrzny pierścień lub przez kowadło. Jak narazie 10 tys. i nic. Fuckt że za same łożyska na tył zapłaciłem prawie 100 zł.

masterr666
Gość
Wysłany: 2007-07-08, 17:51   

Sorry za wykopaliska ;)
Jeżdżę 601 kombi i jakieś dwa miesiące temu wymieniłem tylne łożyska i wszystko było ok (nic nie huczało) a teraz znowu są do wymiany :/ Czy to wina jakości łożysk? Gdzie kupić łożyska aby nie zużyły się w tak krótkim czasie? Nie zamierzam wymieniać łożysk co 2 miesiące

Eagle
Gość
Wysłany: 2007-07-08, 18:05   

no jesli wszystko miales zlozone jak trzeba i zalozone oslony zeby sie woda i syf nie dostawal to slabe lozyska. Wybierz sie do jakiejs hurtowni lozysk, podaj im numer starego lozyska i powiedz do czego to ci znajda jakiejs lepszej firmy

WeTeK
Gość
Wysłany: 2007-07-08, 18:28   

przyczyn moze byc pare:
-wybity klin oski
-obracanie sie lozyska w gniezdzie
-padniety simmering, albo sparciala guma uszczelniajaca z tylu

Ja bym sprawdzil przed nastepna wymiana lozysk czy sie stare nie obracaly w gniazdach i jak wyglada oska i uszczelnienia.

Moody
Gość
Wysłany: 2007-07-08, 19:36   

Wetek w polo nie ma piasty i bębna tylko jest jedna calość (dowiedziałem sie o tym jak kupowałem bębny do swojego 2T), a tak swoją drogą to zależy jakie miałeś łożyska. Jeśli były otwarte to trzeba sprawdzić tak jak pisali przede mną a jeśli były zamknięte to albo były źle zalożone albo siedzenie tych łozysk jest juz zuzyte albo czop koła ma zużytą bieżnię zew.
PozDDRo Moody

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2007-07-08, 19:38   

lozysko do tylu ma oznaczenie 6206 najlepiej japonskie kup kryte

masterr666
Gość
Wysłany: 2007-07-09, 00:42   

Jeżdżę 2T, myślę że wszystko było złożone jak trzeba, zakładałem łożyska 6206zz kryte (nie wiem jakiej produkcji) Simmeringi były ok tylko o jaką gumę uszczelniającą z tyłu chodzi? bo nie przypominam sobie takiej.Piasta przechodzi przez gniazdo a na niej są dwa łożyska, potem zabezpieczenie segera, simmering, bęben, podkładka i nakrętka 36

eddie
Gość
Wysłany: 2007-11-05, 12:33   

witam ;]
czy moze ktos mi podac wymiary badz symbole zamiennikow lozysk przednich do polo?
dziekuje
edd

Pelu
Gość
Wysłany: 2007-11-05, 13:02   

ja przed wymiana tez szukalem oznaczenia w necie,ale nigdzie nie znalazlem i kupilem w sklepie trabantowskim

eddie
Gość
Wysłany: 2007-11-05, 15:20   

ano wlasnie .. nigdzie nie widac tych oznaczej i wygrzebac tez nie umiem .. a pytam abo posiadam 2 sztuki lozysk o symbolu:
SKF ... 6006-RS1 ... GERMANY ... D
FLT 1 ... CBK-199 ... POLAND ... 42

edd

eddie
Gość
Wysłany: 2007-11-11, 17:42   

;] nie wierze ze kazdy jezdzi na lozyskach opisanych tylko w katalogu..
nikt nigdy nie wsadzil zamiennika? ;D

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi