Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wspomaganie - Niech mnie ktoś spróbuje zniechęcić...
Autor Wiadomość
Sebastian (reafus)
Gość
Wysłany: 2007-01-27, 17:23   

znowu ja. Mam pytanie odnosnie wspomagania elektrycznego od opla Agili. Orientuje sie ktos co podpiac pod ta kostke? link 1 link 2

Michał C.
Gość
Wysłany: 2007-01-27, 17:58   

Kable :-) hehe

Sebastian (reafus)
Gość
Wysłany: 2007-01-27, 20:17   

hehe :/

Kędzior
Gość
Wysłany: 2007-01-28, 08:23   

hehehe :) głupi żart :D Zauważam że to forum ostatnio wionie członem :)

Michał C.
Gość
Wysłany: 2007-01-28, 08:41   

oj boze troche humoru a nie drentwi wy tacy ;p

wartborgini
Gość
Wysłany: 2007-01-28, 13:32   

obawiam sie że tej przekładni od aquili ;) nie założysz, bo pewno tam jakiś tęgi sterownik musi do tego iść... Ale rozejrzyj się np za najzwyklejszą przekładnią "wspomaganą" od poloneza np...
Takie ustrojstwo ma konstrukcję taką, że każdy kowal to naprawi więc nie bedzie problemu z założeniem.

Sebastian (reafus)
Gość
Wysłany: 2007-01-28, 18:32   

z tym ze wspomaganie od poloneza nie jest elektryczne. Ciekawe tylko gdzie zamontuje pompe do tego. A czy czasem sterownik to nie jest ta puszka na gorze do ktorej wlasnie wchodza te dwie kostki? Podejrzewam ze te dwa duze to + i - a pozostale to moze od guzikow do jej wlaczania.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2007-01-28, 22:11   

a do czego ty to wogóle chcesz zakładac ?? do polo czy do 601 ??
napewno nie ma miejsca na pompę ???
Przecie taka pompa nie jest wielka, od biedy można wytoczyć jakąś ośkę do przekazania napędu i pompę założyć w zupełnie innym miejscu...

Sebastian (reafus)
Gość
Wysłany: 2007-01-28, 22:28   

Do 601 dlatego pytam jak ja podlaczyc. Nie chodzi mi o wielkosc tylko czym ja napedzic. Pozatym i tak bede kombinowal z elektryczna.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2007-01-29, 18:33   

a czy te wspomagania elektryczne są CZYSTO ELEKTRYCZNE czy przypadkiem tylko elektryczny jest "pomocnik" przy np parkowaniu ew. "CITY" ??????
Bo przecie nie jest lekko wspomóc taką kierownicę a to co Ty pokazałeś to silniczek duży nie jest (nie na tyle duży żeby to uciągnął, no chyba że ma jakies gigantyczne przekładnie).

Rafał Kośka
Gość
Wysłany: 2007-01-29, 22:16   

Tak, wspomagania elektryczne są czysto elektryczne.

bipi78
Gość
Wysłany: 2007-01-30, 21:46   

skoda fabia ma wspomaganie elektryczne i nie jest to taka prosta sprawa , w przekałdni są zamontowane czujniki elktryczne sterujace wspomaganiem (czujnik taki to 300 zł)

MAXIMUS
Gość
Wysłany: 2007-02-05, 09:42   

Niezły pomysł z tą przekładnią elektryczną. Myśle że tzeba ściągnąć instalacje elektryczną z takiego modelu samochodu i poszukać co tam sie podpina.Wiem że łatwo to napisać ale jakby mi na tym zależało to...

A co do wypowiedzi niektórych "osobników" na forum to nie wdawaj sie z nimi w bezsensowną dyskusję bo i po co, skono następne pytanie jakie usłyszysz to: "Czemu zamiast silnika do samochodu nie zamontowano pedałów!" - jakie by to było proste...

Masz łeb i ch... więc kombinuj!!! - stare warsztatowe powiedzenie.

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2007-02-06, 22:18   

Fabia ma wspomaganie elektrohydrauliczne. Pompa jest napędzana silnikiem elektrycznym. Jest to zespół zblokowany. Występowały tam dwa typy. Produkcja TRW i SMIKOYO. W przekładni kierowniczej zamontowany jest czujnik skrętu. Jego zadanie to badanie przyspieszenia kątowego wałka kolumny kierowniczej jak i kierunku obrotu koła kierownicy. Na tej podstwie obliczana jest siła wspomagania. Dodatkowo moduł pompy jest programowlny i można ustawić w nim siłe wspomagania (o ile pamiętam są 3 tryby, od inwalidów po sport).

Identyczną wspome ma w tej chwili Focus II, ale nie we wszystkich wersjach silnikowych.

Czysto elektryczne wspomaganie polega na obecności silnika elektrycznego na wałku kolumny kierowniczej. Nie widziałem rozwiązania z silnikiem na listwie zębatej, ale pewnie także jest możliwe.

picia353
Gość
Wysłany: 2007-02-07, 09:35   

W puncie bodajze takie wspomaganie jak mówisz z Silnikiem na listwie

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi