|
schemat ekonomizera |
| Autor |
Wiadomość |
batman
Gość
|
Wysłany: 2007-01-19, 18:42
|
|
|
| Witam . Poszukuje schematu ekonomizera. Może ktoś wie gdzie takie coś mozna szukać? |
|
|
|
 |
batman
Gość
|
Wysłany: 2007-01-19, 18:49
|
|
|
| Mam na myśli schemat elektroniki w puszce zagara. |
|
|
|
 |
grubas
Gość
|
|
|
|
 |
Przemek
Gość
|
Wysłany: 2007-01-20, 00:22
|
|
|
-> klik
Pozddr |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2007-01-20, 19:45
|
|
|
| fajnie by było zrobić ekonomierz na wskazówkę. A nie jest to zbyt trudne, bo do układu sterującego diodami dochodzi sygnał liniowy. |
|
|
|
 |
macq
Gość
|
Wysłany: 2007-01-20, 20:10
|
|
|
| oj przydałoby sie... wiesz mniejwiecej wartborgini jak to osiagnac? Mam tego pełno w garazu to moze bym cos pomyslal |
|
|
|
 |
Sikor
Gość
|
Wysłany: 2007-01-20, 22:16
|
|
|
| Ja mam pewien pomysł ale zero czasu żeby go wprowadzić w życie. Pomyślałem coby ścieżki do któych przylutowane są diody połączyć równolegle i podłączyć do układu ze wskazówką obrotomierza od fiata. Teoretycznie powinno działać.. |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2007-01-21, 14:14
|
|
|
na jedno z wejść tego scalaka podchodzi sygnał analogowy. Jeśli znajdę chwilę czasu to powiem Wam na który pin, musze zajrzeć do aplikacji tego układu a jest to o ile pamiętam polski odpowiednik UL1980. Z tym że takim napięciem (malutki prąd zapewne), można napędzić analogowy wskaźnik ale typu "laboratoryjny" czyli o dużej rezystancji wejściowej. Wskaźniki samochodowe, to zazwyczaj miliamperomierze, więc aby zastosować wskaźnik np. poziomu paliwa ze skody ;) albo temperatury z wartka itp inne konstrukcje (aby zaadoptować go jako ekonomizer wskazówkowy), należało by zrobić wtórnik napięciowy o niskiej rezystancji wyjściowej, czyli mówiąc po chłopsku - takie cosi, żeby wzmocniło prund, nie zmjeniajonc napjencio ;)
Nie mam w tej chwili pod ręką żadnego sprawnego ekonomierza, a teoretycznie jak takie coś narysuję to zapewne nie będzie działac jak należy...
Jak by ktoś mi dostarczył do prób taki zestawik to chętnie bym coś takiego "opatentował" ;)
dodam, że kiedyś zrobiłem takie ustrojstwo do paliwa - wskaźnik wskazówkowy od łady działał RÓWNOLEGLE (czyli oba na raz) ze wskaźnikiem orginalnym, i nawet rezerwa była dodatkowo na tym wskaźniku... Wyskalowaliśmy to w litrach, dolewając do baku wodę po jednym litrze ;) i nawet fajnie to działało ! |
|
|
|
 |
macq
Gość
|
Wysłany: 2007-01-21, 15:04
|
|
|
| Ja ci moge wyslac, tylko chcialbym zeby do mnie wrocil ;) Jak cos to mow co by ci sie przydalo to kupie i wysle z eko ..... bo cholera jak przeczytalem twojego posta to doszedlem do wniosku ze nie dam rady;p |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2007-01-23, 21:57
|
|
|
no to musisz przysłać działający ekonomierz (wyświetlacz + przepływomierz) i bardzo wskazane - jakiś wskaźnik który ma toto pokazywać ;) np "były" wskaźnik temperatury albo coś w tym stylu...
wrócić wróci ;) nie bój sie, nie mam do czego tego założyć nawet gdybym chciał ;) |
|
|
|
 |
macq
Gość
|
Wysłany: 2007-01-24, 02:20
|
|
|
| ok, tylko dopadne jakis wskaznik |