Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Urwałem rurę wydechową
Autor Wiadomość
Wiktor/ EL Wiktorro
Gość
Wysłany: 2007-01-16, 13:28   

Czy za naprawe przerdzewiałej i urwanej rury wydechowej (z przodu) 50zł to jest dużo?? Może da sie to naprawić jakimiś chałupniczymi metodami pod blokiem (wątpiwe ale kto pyta ten oszczędza 5 dyszek :D)

qbak
Gość
Wysłany: 2007-01-16, 13:32   

Ale na czym ta naprawa polega? Obsmarkanie spawarką, czy wymiana rury? Czy chodzi o rurę między przednim a tylnym tłumikiem?

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2007-01-16, 14:14   

Pewnie wyrwało rurkę z przedniego tłumika.
Najdroższy w takich naprawach w serwisach pewnie jest demontaż i ponowne założenie tłumika do auta. Za to policzą sobie najwięcej i robiąc to sam zredukujesz koszty. Zdejmij tłumik i zanieś go do zakładu - za samo spawanie powinni wziąć mniej kasy. Pytanie tylko - czy zespawają dobrze (tzn czy tłumik będzie szczelny i nie będzie pchał spalin do kabiny) i czy jest do czego spawać (zdrowa blacha tłumika). Jest duże ryzyko że po spawaniu pęknie po raz drugi obok po niedługim czasie.

Sebastian (reafus)
Gość
Wysłany: 2007-01-16, 14:58   

Kupic na szrocie (jezeli chodzi o tlumik) i liczyc ze bedzie dobry. Jezeli chodiz natomiast rure laczaca dwa tlumiki to sa w sklepach za ok 50 zl.

Wiktor/ EL Wiktorro
Gość
Wysłany: 2007-01-16, 16:34   

Tak dokładnie...chodzi o rurę łaczącą dwa tłumiki. w serwisie koleś proponował że obetnie zgniły kawałek i wspawa nowy za 50 dyszek, moge pogadać z kumplem on mi może zrobić w garażu za flaszke albo dwie ale troche mniej fachowo. Pojeżdziłem troche po mieście i znalazłem taką rurę za 48zł (nową) no i trzeba doliczyć koszt wymiany. Niestety końcowy tłumik też kończy swój żywot i przyjdzie za niedługo czas na niego. Przedni zaś sie jakoś licho trzyma. Rozważałem w takim razie wymiane całego układu wydechowego...słyszałem o jakimś patencie z wydechem z dużego fiata, może by to zastosować??

Która opcja jest najlepsza?

ZBuK
Gość
Wysłany: 2007-01-16, 16:36   

Piszesz ze urwalo ci rure z przodu - jesli to jest tylko rura laczaca tylni tlumik z przednim to wymienisz ja sobie sam kupujac nowa rure za ok. 20-30 zeta
Jesli przegnil krociec laczacy rure z tlumikiem przednim to zalezy od tego jak to wykonaja... Jesli tlumik caly jest ok i tylko przygnil krociec to warto, zwlaszcza jesli to oryginalny piecyk. Jesli caly tlumik wyglada kaprawo poszukaj na szrocie dobrego albo kup nowy (90-120 PLN).
Jesli w gre zatem wchodzi sama wymiana to zrobisz sobie to sam - licz sie tylko ze cos tam moze byc zapieczone lub skorodowane ale przy odrobinie sily i z narzedziami odkrecasz zakladasz zakrecasz i masz satysfakcje ze ci mechanik nic nie spierdolil i nie wzial za to kasy...

ZBuK
Gość
Wysłany: 2007-01-16, 16:39   

Napisales posta szybciej niz ja... Najlepsza metoda? Znajdz oryginalny nowy tlumik przedni i tylni marki IFA walnij nowa rure przez srodek, nowe cybanty i wieszaki nowe sruby i nakretki mocujace i bedziesz mial jak fabryka. ELEGANCKO!

Sebastian (reafus)
Gość
Wysłany: 2007-01-16, 16:55   

odkrcasz obejme rury przy pierwszym i drugim tlumiku oraz 'balwanka' to ta guma trzymajaca rure przy pierwszym tlumiku. Wyjmujesz stara rure, wkladasz nowa skrecasz obejmy przy tlumikach, balwanka i gotowe, kilka min roboty i za darmo. Z tylnym tlumikiem od pf 125 jest troche roboty bo trzeba dospawac mocowania, zeby mozna go bylo jakos przykrecic.

golab
Gość
Wysłany: 2007-01-16, 17:21   

Ja za wspawanie rurki (nierdzewka) dalem 30 zeta dlugosc rurki to okolo 60 cm , pojedzilem troche i wszytko sie rozpadlao i za wymaine calego ukladu 270 zloty wszytko nowe z nierdzewki , a srodjkowy tlumik wywalilem ,bo jest nie potrzebny.

MarkusMM
Gość
Wysłany: 2007-01-16, 17:28   

jak środkowy tłumik jest nie potrzebny????????
No chyba że ktoś nie chce mieć ogrzewania i głośniejszego traba.

Chyba że jest jeszcze jedna opcja - że masz polówkę.
Ale i tak będzie głośniej chodził.

Wiktor/ EL Wiktorro
Gość
Wysłany: 2007-01-16, 17:28   

a srodjkowy tlumik wywalilem ,bo jest nie potrzebny.

masz na myśli przedni tłumik??

A sam chyba nie będe w stanie tego wymienić bo nie mam dostępu ani do kanału ani do żadnej rampy :(

magik
Gość
Wysłany: 2007-01-16, 17:46   

ale dumasz kolego.... Wymiana tłumików to pół godziny roboty. Nie trzeba kanału tylko dobry lewarek. Z przodu chyba dwie siedemnastki. Cybanty łączące to dwie trzynastki . I cztery dziesiątki trzymające wieszaki. Najpierw załóż przedni i dalej po kolei rurę i tylni. Lubisz płacić za takie bzdury w warsztacie ? Bogatyś

golab
Gość
Wysłany: 2007-01-16, 17:53   

No tak :P srodkowy - chodzilo mi o ten posrodku wozu czyli przedni ;p

Odziwo nie jest golosnijszy albo tego nie slysze ;p bo pomykam cabrio i moze wiater we wlosach zaglusza ;p, teoretycznie powinien byc glosnijszy na wyskoich obraotach ale nie jest. Wielu trabaniciazy slyszalo moja bryczke i byli zdziwieni , padlo pytanie "co on taki cichy??".

Moze jak troche przedmucha koncowy wydech zacznie golsniej chodzic bo teraz chodzi jak to "Jahoo" stwierdzil jak pszczolka :)

Qbs
Gość
Wysłany: 2007-01-16, 17:57   

hmmmmm, toście problem stworzyli. Zupelnie nie kumam twojego problmu.
Ja rozumuje tak: ocho cos sie zepsuło (ocena organoleptyczna). NO to trzeba sie temu przyjzec. O widze jakies srobki. Pomyslmy co trzeba odkrecic zeby bylo dobrze i zeby zrobic to o co nam chodzi. hmmmm widze przedni tlumik, za nim rura, a za nim kolejny tlymik. cholera z czego to sie sklada jeszcze. Sa dwie opaski ktore sciskaja laczenie rury z przedznim tlumikiem i z tylnym trlumikiem. w zaleznosci od tego co sie urwalo odkrecam co trzeba. Ale ale cos jeszcze trzyma te tlumiki do auta! hmmmm to pewnie wieszaki. zobaczmy jak sie je wykreca? a moze cos jeszcze. No tak zapomnielismy o mocowaniu tlumika przedniego do kolektora wydechowego. O patrzecie dwie sruby. Chyba jak sie je odkreci to juz bedzie wszystko odkrecone :-) Eureka caly uklad jest zdemontowany uffff.

ja nie wiem ludzie jaki wy macie problem. Zeby zastanawiac sie nad takimi banalami jak odkrecic srubke? Od tego sa klucze zeby z nich kozystac. Wiesz pierwsze co zrobilem w moim pierwszym trabancie tydzien po kupnie to wymiana obu tlumikow na nowe i nie zadawalem takich pytan na forum jak to zdemontowac. I do tego nie jest potrzebna zadna rampa, czy kanal. Podnosisz autko z jednej strony na lewarku, kladziesz kocyk pod samochod i sie kladziesz z kluczami pod niego. Tam juz sie wszystko wyjasni. No chyba ze jestes mega grudy, niedowidzisz, a do tego masz obie rece sparalizowane.

A co do doraznego naprawienia rury to tez liczy sie pomyslowosc. Otoz kiedys naprawilem to w innym trabancie tak (obstawiam ze koncowka rury od strony tlumika ci sie wziela i zgnila, dlatego odpadla). Szukasz rurki zblizonej sednica do tej wystajacej z tlumika. Rura musi byc minimalnie mniejsza zeby mozna ja bylo wcisnac do rury od tlumika. Potem na to jakas opaska do laczenia tlumikow i bedzie szczelne. Dalej odkrawasz zgnita czesc brzeszczotem, nacinasz wzdluz poczatek rury laczacej dwa tlumiki i naciagasz na przedluzony kruciec tlumika przedniego. Na to kolejna opaska i po sprawie.

DDR

Qbs
Gość
Wysłany: 2007-01-16, 18:02   

golab o czym ty mowisz? jaki tlumik po srodku auta :-/ W trabie 601 jest tylny tlumik w tylnej czesci auta i przedni dyfuzor ktory tak na prawde tlumikiem nie jest ale sie przyjelo ze jest, w przedniej czesci auta ze juz bardziej z prozdu si enie da. Po srodku jest tylko rura laczaca te dwa tlumiki.
Mysle ze mowisz o polowce bo tam pierwszy tlumik jest mniej wiecej posrodku auta.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi