|
CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0
|
|
[1.1] Olej Castrol GTX High Mileage - co sądzicie? |
| Autor |
Wiadomość |
elcia
Gość
|
Wysłany: 2007-01-13, 22:47
|
|
|
Witam!
Przyszła pora wymienić olej w silniku i tym razem postanowiłam najpierw się rozejrzeć dobrze, zanim pojadę do serwisu :) Chciałam się dowiedzieć, czy ktokolwiek z Was próbował kiedyś tego oleju jak w temacie? Na stronce producenta Castrol piszą, że jest to specjalny olej do starych silników z przebiegiem ponad 100 000 km. Ale co piszą to wiadomo, a jaka jest rzeczywistość? Owszem mój Trabik tyle ma, tzn. blisko 180 tys. nawet. Nie spala oleju, nie pluje nim. W maju 2006 (ok. 10 tys. km temu) miał wymienianą uszczelkę pod głowicą. Czy myślicie, że to dobry pomysł wlać mu coś takiego? Zajrzałam do papierów - po kupnie najpierw jeździł na 15W40 mineralnym (Shell Helix Super), a potem nie wiem, czemu został mu wlany(nie ja wymieniałam olej) 10W40 półsyntetyk (Shell Helix Plus). To co teraz? Ciągnąć ten półsyntetyk czy wlać mineralny? Poradźcie coś uczącej się dopiero Trabów kobiecie ;) |
|
|
|
 |
PJ4cK
Gość
|
Wysłany: 2007-01-14, 02:01
|
|
|
| Ciągnąć półsyntetyk :) |
|
|
|
 |
elcia
Gość
|
Wysłany: 2007-01-14, 10:23
|
|
|
| A czy wlanie oleju mineralnego w jakikolwiek sposób "zamuli" silnik? Jakie fizycznie będzie to miało konsekwencje dla silnika? Poczytałam co nieco na forum, ale głównie temat był rozpatrywany w drugą stronę :) |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2007-01-14, 13:02
|
|
|
nic sie nie stanie (złego) nawet jak wlejesz full-syntetyk. Ja robiłem taką próbę, zalałem wartcusia full syntetykiem gtx magnatec 5W40 i jeździ do dnia dzisiejszego ;) oleju bierze tyle ile brał, czyli jakieś może pół setki na tysiąc km. W zasadzie to nie jest "branie" przez silnik ale delikatny wyciek/zapocenie spod pompy paliwa.
Lałem też zwykłe tanie mineralne oleje z beczki, superol, millwus i inne cuda. Zawsze chodził ;) nic się nie działo... Różnicy też żadnej nie widać ;)
Tak że jak chcesz "dbać" o wóz, choć nie wiem czy to cokolwiek zmienia, to śmiało lej ten castrol, a jak traktujesz auto bez większych sentymentów to lej minerała z beki, bo tani a za kilkakrotna wymiana takiego drogiego oleju może przekroczyć wartość samochodu ;)
I jeszcze "cytując" producenta specjalny olej do starych silników z przebiegiem ponad 100 000 km .... Chyba mieli na mysli silnik poloneza albo kaszlaka... nyski, żuka itp ;)
Bo jakiż inny w miarę cywilizowany, nie wspominając już o nowoczesnych silnikach, przy przebiegu 100 tyś jest STARYM... jakieś brednie...
Najlepiej więc, jeśli już chcesz kupic naprawdę pożądny olej, kup Castrol FORMUŁA RS 10W60 (full syntetyk). |
|
|
|
 |
Rafał Kośka
Gość
|
Wysłany: 2007-01-14, 13:27
|
|
|
Jake mogą być następstwa wymiany oleju?? Nieznacznie cichsza praca silnika i poprawa chłodzenia z takich rzeczy, które można zaobserwować;)Ale w żadnym stopniu nie zamuli. Szczerze mówiąc poporstu półsyntetyk lub syntytyk. Posród syntytycznych będziesz miała jedynie wybór lepszych parametrów oleju.
Wartborgini to 10W60 to nie przesada do takiego silnika?? |
|
|
|
 |
arek_353
Gość
|
Wysłany: 2007-01-14, 15:16
|
|
|
jeździć będzie tak samo - nie odczujesz żadnej róznicy
juz o tym pisałem kiedys jako ciekawostka ze na półsyntetyku brał mi mniej oleju niz na mineralnym ale to miałem takie anomalie chyba jako jedyny :)
róznice między 10W a 15W możesz odczuć głównie przy wysokich mrozach
powinien ci czysto teoretycznie lepiej silnik kręcić :) |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2007-01-14, 19:09
|
|
|
ja tylko napisałem gwoli propozycji ten FORMULA RS 10W60... to chyba najdroższy ogólnie dostępny castrol, ale napewno dobry... Nie jest zresztą tak kosmicznie drogi bo 4 litry kosztuje ok 160 zł.
Natomiast pozwolę sobie wrzucić słówko na temat oleju w skrzyni biegów. Po ostatniej zimie miałem małą zagwozdkę z moją hondą crx, w której przed zimą biegi pracowały idealnie, auto całą zimę stało, na wiosnę pojawiły się zgrzyty przy SZYBKIM przełączaniu z 1 na 2 (np. przy próbie przyśpieszenia 0-100), zgrzyty przy przełączaniu z 3 na 2 i z 2 na 1. Czym szybsze przełączenie, większa różnica obrotów - zgrzyty były większe, opór na lewarku większy...
Gdyby nie fakt, że przed zimą całość pracowała idealnie, uznał bym że jest uwalona skrzynia...
Jeździłem tak cały rok, przy normalnej jeździe nic to nie przeszkadzało, bo jak się przy zmianie biegu np z 1 na 2 powoli przełączało bieg pozwalając synchronizatorom na "zadziałanie" to nic nie zgrzytało...
Niedawno wymyśliłem sobie że zmienię olej. Producent zaleca olej 5W30 lub 5W40 ew 10W30/10W40 czyli "od biedy" może to być olej silnikowy pół lub full syntetyk. W żadnym wypadku jakiś hipol czy inny z numerami 80,90 itp.
Chciałem kupić coś konkretnego i znajomy który takie rzeczy sprzedaje polecił mi ELFMATIC, olej do skrzyń automatycznych i układów wspomagania.
Spuściłem stary olej - okazało się że korek (śruba) wlewu oleju była luźna i chyba naleciało tam sporo wody do oleju bo olej wyglądał jak kawa z mlekiem, miał kolor jasnobrązowy.
Zalałem skrzynię tym elfmaticiem, olej "popracował", i po jakichś 3 km jazdy zrobiłem próbę "na ostro" ;) absolutnie nic nie zgrzyta !!! Biegi chodzą jak po maśle.
polecam więc ten olejek, bo np. w polo są czasem problemy z biegami 1 i 2 zwłaszcza przy mocnym nagrzaniu silnika.
Olej kosztuje 24 zł/l
nie wiem tylko czy utrzymają go uszczelniacze skrzyni trabantowej, bo ten olej jest "jak woda" ;) |
|
|
|
 |
golab
Gość
|
Wysłany: 2007-01-15, 23:31
|
|
|
| Ja tam leja najtansz mineralny lotosu 15w 40 i nie narzekam a co do skrzyni to musze chyba o tym pomyslec bo zgrzyta mi to :( przy zmianie :( |
|
|
|
 |
MarkusMM
Gość
|
Wysłany: 2007-01-16, 07:14
|
|
|
witam. mam pytanie do wartborginiego.
Powiedz mi czemu do skrzyni nie polecasz hipolu???
Tylko proszę nie pisać że nie bo mi się nie podoba czy coś tam - interesują mnie konkretne odpowiedzi.
I jeszcze jaki olej nalać do silnika traba jak nie wiem jakki był wcześniej lany???
Narazie jest OK ale będę go musiał zmienić na wiosnę.
Co radzicie???
Pozdro
P.S. Trabi ma 129tys. km przebiegu |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2007-01-16, 19:03
|
|
|
hmm, bo hipol to najtańszy najzwyklejszy olej, więc jeśli komuś już zgrzyta albo coś nie tak działa, to zalanie hipolem nic nie zmieni. To jest olej bardzo gęsty, więc kiepsko "penetruje" (zwłaszcza jak jest zimny), przez to pewno synchornizatory i inne duperele w skrzyni nie są smarowane idealnie.
Zobaczcie co się dzieje w wielkie mrozy - po zapaleniu silnika i puszczeniu sprzęgła NA LUZIE, auto prawie jedzie (jak stoi na równym podłożu) to jedzie jak złoto ;) a wszystko przez bardzo gęsty olej.
Tylko żeby potem nie było że "ja kazałem wlać elfmatic i sie cały olej wylał przez uszczelniacze w skrzyni" hehe
nie mam pojęcia jak to będzie w trabancie... Skrzyna napewno będzie chodzić świetnie, ale co do szczelności to prawdę mówię, że wątpię w to czy to się zaraz nie wyleje...
to samo się tyczy wolnego koła w 601 i problemów z "ciągnięciem" na 4-tym biegu. dawno temu kolega miał spore problemy z czwórką, sprawdzaliśmy przeróżne oleje i dopiero zalanie skrzyni OLEJEM NAPĘDOWYM (!!!!!!) spowodowało że skrzynia pracowała cudnie. I o dziwo, nic się z niej nie wylewało, i działała bezawaryjnie aż do sprzedaży (około rok). |
|
|
|
 |
pelu-p
Gość
|
Wysłany: 2007-01-16, 19:34
|
|
|
| to po co piszesz o tym oleju tyle, skoro nie mozesz go polecic do trabanta. przeciez nikt nie pyta o olej do nowego suzuki tylko caly czas mowa o trabancie.....nie rozumiem |
|
|
|
 |
golab
Gość
|
Wysłany: 2007-01-16, 21:03
|
|
|
Polecil go trabnatow(i do wszytkich innych fur) tylko podkreslil ze jest jak woda ,wiec nie wie czy utrzyma uszczelnie skrzyni, a ty sie czepiasz
(zawsze mozena zadbac o lepsze uszczelnienie skrzyni i olejek bedzie gites ) |
|
|
|
 |
Kędzior
Gość
|
Wysłany: 2007-01-16, 21:30
|
|
|
| ja sobie naszczałem do skrzyni i chodzi jak złoto. |
|
|
|
 |
golab
Gość
|
Wysłany: 2007-01-16, 21:32
|
|
|
| czyli nie masz problemow z uszczelniniem ;p |
|
|
|
 |
gonzo
Gość
|
Wysłany: 2007-01-17, 08:35
|
|
|
| hehe czekalem na cietą ripostę;))) |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|