|
Potworne zakłócenia w CB! |
| Autor |
Wiadomość |
Spike Spiegel
Gość
|
Wysłany: 2006-12-21, 17:18
|
|
|
No wreszcie kolega z elektronicznym podejsciem :) Ale co do tego kondensatora to chyba powinno byc 2,5uF tak jak w instrukcji napisali (od Traba rzecz jasna).
A jeśli chodzi o hallotron, to chodzi o te kilka przewodów wychodzących spod kopułki (gdzie jest czujnik) do modułu sterowania zapłonem, czy do cewek? |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2006-12-21, 21:30
|
|
|
| a kable zapłonowa masz Waść (Spike) nowe jakieś uczciwe czy te stare druciane >??? |
|
|
|
 |
Spike Spiegel
Gość
|
Wysłany: 2006-12-22, 12:40
|
|
|
| A c..... go wie. Mam te które miał poprzedni właściciel, wiec jak sądze zwickau pamiętają i to dobrze... |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2006-12-25, 13:31
|
|
|
| no to wymień toto czem przendzej ;) na jakieś uczciwe z silikonowo izolacjo, np od kaszloka se kup zestaw i poprzycinaj do długości odpowiedniej, i bedzie dobrze |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2006-12-25, 21:41
|
|
|
Powitać!
W kombi 2T mam zamontowaną antenę na tylnej klapie pod szybą, radio midland 1001Z zasilane z gniazda DIN (wszyscy je mają), zapłon elektronik, kable WN -silikony i nie mogę nic powiedzeć o zakłóceniach. Chyba że włączę ogrzewaną tylną szybę to pojawia się niezły jazgot :)
Pasmo 11 metrów (w takim pracuje CB) jest bardzo podłym pasmem, podatnym na odbiór wszelkich zakłóceń. Nawet zmiana pogody wpływa na jakość odbioru. Do tego trzeba się przyzwyczaić (polubić)
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2006-12-25, 23:01
|
|
|
przede wszystkim zakłócenia są dlatego, że radio CB pracuje w modulacji amplitudy (AM), a to znacznie "ułatwia" radiu przechwytywanie różnych śmieci i podawanie ich na głośnik. W przypadku modulacji częstotliwości (FM) takich problemów nie ma.
Możecie sobie porównać jakie zakłócenia macie w zwykłym radiu na falach długich (LW) gdzie właśnie jest modulacja AM a na falach UKF (FM) gdzie jest modulacja częstotliwości. |
|
|
|
 |
Spike Spiegel
Gość
|
Wysłany: 2006-12-28, 23:46
|
|
|
| To nie reguła. W moim radiu na falach długich odbiera kilka stacji, atomiast po odpaleniu wszystkie stacje na FM zanikają i jest tylko szum |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2006-12-29, 13:18
|
|
|
| szum to inna historia, ale do FM nie przejdą Ci trzaski przykładowo... (no chyba że wyłapie to układ małej częstotliwości czyli wzmacniacz audio przykładowo...) |
|
|
|
 |
rafcio1
Gość
|
Wysłany: 2007-01-14, 04:36
|
|
|
| ja mam to samo co kolega Spike Spiegel , też mi zanikają stacje na fm po odpaleniu, nawet radio maryja słabo słychać :( |
|
|
|
 |
|
|