Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Dlaczego slabnie :-(??
Autor Wiadomość
male
Gość
Wysłany: 2007-01-13, 20:14   

Witam wszystkich...niedawno miałem problem z rozrusznikiem...Dzięki Wam udało mi się usunąć tą usterkę. Wszystkich którym zawdzięczam pomoc serdecznie pozdrawiam...Niestety pojawił się kolejny problem i nie wiem o co dokładnie chodzi...mianowiciec samochód odpala elegancko,jednak gdy ściągnę nogę z gazu automatycznie gaśnie...muszę go czymać na wysokich obrotach aby szedł dalej, gdy wrzucam 1 bieg nagle słabnie i porusza się jak żółwik...w momencie gdy rozpędze się z jakiejś górki jest szansa, że dojdę do trzeciego biegu, a gdy przyjdzie prosta znów to samo:-(...nie wiem czy to problemy z regulacją ,jestem juniorem w tych sprawach i proszę o radę...Czy możliwe jest, że wlałem zbyt dużą dawkę mixolu?? i dlatego jest taki słaby?...a może to kwestia ustawienia obrotów?(jeżeli tak to co zrobić, aby było w porządku?)...Będę wdzięczny za każdą wskazówkę...z góry dziękuję i pozdrawiam...

male
Gość
Wysłany: 2007-01-13, 20:16   

P.S. Posiadam trabanta 601 s...pozdrowienia

magik
Gość
Wysłany: 2007-01-13, 20:52   

hmmm. Może być zatkany tylni tłumik.Możesz go spokojnie zdjąć i spróbować się przejechać jedynie z przednim Z innych rzeczy to źle ustawiony zapłon, lub gaźnik. podobne objawy są też kiedy jedna świeca jest wadliwa i wtedy pali na 1 garze. Sprawdź świece i zacznij od tłumika

arczipat
Gość
Wysłany: 2007-01-13, 23:52   

Radze na poczatek sprawdzic czy ktoras swieca nie jest zalana, jesli tak to ja wymien na sucha i sprawdz czy po odpaleniu silnika bedzie poprawa. Jesli bedzie dalej mokra to juz moze byc walnieta cewka zapłonowa lub cos z zapłonem:(

Qbs
Gość
Wysłany: 2007-01-14, 00:24   

Objawy sa na 100% spowodowane zalaniem jednej swiecy, czyli masz aktywny tylko jeden cylinder. Albo swieca jest zmeczona, albo szereg innych rzeczy. To jest ruletka, ktora zaczyna sie przy zaplonie, idzie przez gaznik a konczy sie na wale.
Jak masz gaznik starego typu to zla jego regulacja, zatkana dysza, badz niewalsciwe uzywanie ssania doprowadza do zalania swieczki przy rozruchu. Przy nowym typie rowniez, ale rzadziej. Niewlasciwa iskra moze miec przyczyne w padnietej cewce jak kolega wyrzej nadmienil, ale rowniez moze byc wadliwy kondensatoe, krzywka lub po prostu zle ustawienie jednej krzywki(oczywiscie przy mechanicznym zaplonie). Przy elektronicznym raczej jak pada to wszystko i na jednym cyindrze nie chodzi i wtedy tylko cewka, swieca, badz kabel.
Najgorsza mozliwosc ktora przytrafila sie mnie to smierc wału, czyli mega rozklekotanie powodujace przestawianie zaplonu i przerwy w nim. Tylko ze jak sie wal konczy to masz rozne swiece zalewane a nie ciagle ta sama. Wniosek z tego taki ze warto miec zaplon elektroniczny i nowszy typ gaznika. na allegro teraz jest nowka od 150zl, ja kupilem ostatnio za 250 i mam klopoty z glowy (oczywiscie po wymienie silnika na inny :-p ).

Piotr Czaiński
Gość
Wysłany: 2007-01-14, 07:45   

Siemka.a ile Ci palił.bo możesz mieć utopiony pływak w gaźniku i auto dostaje za dużo paliwa przez co jest ałabe i nie ma czym jechać.lub poprostu trzeba poziom ustawić ja tak miałem.Opalał swietnie na zimnym silniku bez ssania jak mu treoche wyciągłem to sie zalewał.więc sprrawdz to noi tak jak chłopaki mówią świece rpzewwody bo może na jeden cylinder pracuje .pozdro

male
Gość
Wysłany: 2007-01-19, 19:26   

ok...dziękuję Panowie za cenne wskazówki niestety nie miałem ostatnio czasu,aby do niego zajrzeć:-( ale na pewno wkrótce to zrobie...dam znać jak mi poszło...jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

czarek236
Gość
Wysłany: 2007-01-19, 20:15   

Witam kolege ,pytanie czy przed usterką zapłon był Ok,jeżeli tak to w pierwszej kolejności sprawdziłbym tak jak koledzy wyżej piszą ,końcowy tłumik,a dopiero po sprawdzeniu tłumika poszedłbym dalej ,oczywiście przed samym sprawdzeniem tłumika należy sprawdzić stan świec,pisz co zrobiłeś a będziemy doradzać dalej,pozdrawiam.

male
Gość
Wysłany: 2007-01-20, 22:27   

Witam wszystkich...dziękuję serdecznie za wasze wskazówki...dzięki Wam problem już zażegnany:-)...chodziło o świece...po prostu było przebicie iskry...wyczyściłem świece, ustawiłem obroty i chula jak marzenie:-)

Pojawił się jednak kolejny problem...mianowicie nie wiem dlaczego,ale czuję spaliny w środku...czym może to być spowodowane??...proszę o jakieś rady...z góry dziękuję. z poważaniem: male:-)

Sebastian (reafus)
Gość
Wysłany: 2007-01-21, 01:07   

masz dziurawy tlumik przedni. Jak tylko wlaczasz ogrzewanie (tymi ciegnami po prawej stronie) to zasysa spaliny razem z cieplymm powietrze - stad zapach.

male
Gość
Wysłany: 2007-01-21, 14:31   

Rozumiem czyli przedni tłumik jest do wymiany...czy to przekłada się również na większe spalanie??...

Sebastian (reafus)
Gość
Wysłany: 2007-01-21, 17:37   

na spalanie duzo czynnikow ma wplyw. Noga, gaznik, zaplon, sam tlumik w mniejszym stopniu.

Michał C.
Gość
Wysłany: 2007-01-23, 14:54   

tłumik wplywa na moc silnika i na spalanie tez.. dlatego moja rada abys peirwszy tlumik (ten z nagrzewnica) zostawil orginalny i niekombinowal z zadna prywaciarska patologia bo zacznie ci duzo palic byc slabszy... itp ale niemusi... moze byc wrencz przeciwnie ze bendzie lepiej chodził, latał jak rakieta. ja jak sie nudziłem załozyłem 2tłumiki od Jawy 350 orginalne z kolankami (tylko koncowki przerobilem) i powiem ze wydaje mi sie ze lepiej nanich chodzi trampek ale problem jest ze niemialem ogrzewania w tramplu i zmienilem spowrotem... ;p

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi