|
ALTERNATOR OD INNEGO SAMOCHODU |
| Autor |
Wiadomość |
Pudzian
Gość
|
Wysłany: 2007-01-12, 16:26
|
|
|
| Mam pytanko do wszystich, czy jest mozliwosc wlozenia do trabanta 601 alternator od innego samochodu. Poniewaz mam subwoofer i alternator nie zdaza nalodowac akumulatora. Chcialbym wlozyc cos mocniejszego. Albo moze macie jakes patety na lepsze i mocniejsze ladowanie....pozDDRawiam.. |
|
|
|
 |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2007-01-12, 18:15
|
|
|
Ja tam słyszałem że alternator z poldeczka jest miodzio, a właśnie się dowiedziałem, że Zbychu z Wawy ma altek ze Skody.
Tyle tylko że każdy z nich wymaga przerabiania mocowania.
Ja nawet kupiłem kiedyś nówkę do Poldka, żeby założyć, ale właśnie z braku chęci na przeróbki leży mi w piwnicy do dnia dzisiejszego a jeżdże na Trbantowym.
Myślę że może być i z Hondy albo Lamborghini byle na taki sam pasek klinowy jak jest w trabie, co by pasowało - kwestia przerobienia mocowania. |
|
|
|
 |
Bross i Cost'a
Gość
|
Wysłany: 2007-01-12, 18:58
|
|
|
Wszystko się da - Wystarczy chcieć, i się do tego zabrać.
sprawdź szczotki może one się kończą (ja tak miąłem ,i niedoładowywał mi akku) |
|
|
|
 |
Pudzian
Gość
|
Wysłany: 2007-01-12, 19:46
|
|
|
| Szczotki sa nowe maja ze 2 tygodnie |
|
|
|
 |
Krystyna Burnicka
Gość
|
Wysłany: 2007-01-12, 20:10
|
|
|
Witajcie, w tym co piszecie prawie wszystko się zgadza, ale....Musicie pamiętać, że im większy alternator założony w celu pobierania większej mocy tym większe obciążenie dla silnika. Podzam przykład: znajomy założył na dachu terenówki osie halogenów.Oczywiście alternator tego nie wytrzymał. Założył dużo większy. Ten sobie radził, ale moc silnika w samochodzie ( w związku z obciążeniem przez duży alternator) spadła o ok. 10 %. On mógł sobie na to pozwolić ale czy w Trabancie możemy stracić aż 10 mocy ?
Tak więc zastanówcie się nad montowaniem urządzeń pobierających więcej prądu.
Pozdrawiam Krystyna |
|
|
|
 |
macq
Gość
|
Wysłany: 2007-01-12, 20:57
|
|
|
| Sprawny alternator zabiera ok 1KM z mocy silnika ;) pomnoż sobie to np razy dwa i masz już troche... ale najłatwiejsza przerobka moim zdaniem jest załozenie alternatora od warba 1,3... koncepcja ta sama, ale 250W mocy wiecej i łatwy montaż |
|
|
|
 |
Spike Spiegel
Gość
|
Wysłany: 2007-01-13, 02:28
|
|
|
| Albo poprostu nei przesadzanie z ilością dodatków w samochodzie :P (jeszcze taniej wyjdzie) |
|
|
|
 |
Pudzian
Gość
|
Wysłany: 2007-01-13, 09:37
|
|
|
| Ja mam podlaczone radio 4x50 podto 2 glosniki po 70 wat i 2 po 150wat dotego wzmacniacz 140wat i sub woffer 300 wat |
|
|
|
 |
Spike Spiegel
Gość
|
Wysłany: 2007-01-13, 09:53
|
|
|
| A ja mam poczciwe Safari i niedlugo do tego Głośnik 3 drozny :P Zakładając mocniejsze podświetlenie (5W) oraz 2 nowe liczniki, zdemontuję np. Jedną żarówkę oswietlenia tablicy rejestracyjnej (zeby nie było rzadnych przeciazeń, a na 2 skrajnych żarówkach też jest dobrze oświetlona |
|
|
|
 |
mitek
Gość
|
Wysłany: 2007-01-17, 21:02
|
|
|
wiesz już nie przesadzaj, dodatkowe żaróweczki w podświetleniu liczników i głośnik 3 drożny nie zabiorą aż tyle mocy, a żarówka z tyłu bierze takie ilości prądu że ho ho.
Ja mam u siebie alternator z kanciaka i nawet nie było zbyt dużych problemów z przeróbka zamocowałem go na oryginalnym mocowaniu trabantowskiego alternatora i śmiga aż miło w końcu mam prądu ile trzeba. Na waszym miejscu od zmian alternatorów zaczął bym od sprawdzenia jakie macie klemy i kable, miałem kiedyś u siebie aluminiowe kable przy klemach i widziałem różnicę np przy rozruchu silnika. równie istotną rzeczą jest poprawienie wszystkich połączeń, konektorki złączki itp. |
|
|
|
 |
Pyralginum
Gość
|
Wysłany: 2007-01-30, 16:18
|
|
|
| no wlasnie... bo Spike przecież żartował z tym wszystkim nie? A obciązenie silnika jest proporcjonalne do mocy pobieranej przez alternator.Moze w tym przepadku to nei ma znaczenia ale jak ktos zainstaluje wiekszy alternator to spadek mocy silnika nie bedzie wiekszy o ile nie przywali sobie wzmacniczy i kondenstarow o pojemnosci 1 farda i innych cudów, |
|
|
|
 |
picia353
Gość
|
Wysłany: 2007-01-31, 02:10
|
|
|
Obecnie mam alternantor z Golfa II praktycznie 0 przeróbek.....
NIewiem poczym poznajech ze alternator nie wyrabia ... ja miałem radyjko clariona 4x45 4 głośniczki na tyle po 100W 2 w drzwiach po 100w i 2 wysokotonówki po 70W + wzmacniacz clariona 2x 300 i woofer 700W + zwrotnica aktywna i wszystko to było na orginalnym alternatorku i akumulatorku 55Ah.
Wydaje mi sie ze powinieneś zainwestować w lepsze kable i akumulator a alternatorek zostawić ,
Alternator zaczą mi szwankować jak załozyłem wzmacniacz Enigmy na mostku 1200W ....jak sobie leciał dobry kawałek to na wolnych obrotach gasło mi autko......... |
|
|
|
 |
Pudzian
Gość
|
Wysłany: 2007-01-31, 16:03
|
|
|
Wlasnie zainwestowalem w kabelki. I jest super. Radio mi przygasa delikatnie. Mialem cos z elektryka bo jak radio wypielem z przewodow to mi bezpieczniki powysadzalo i po przejzeniu wyszly mi dwa kable ktore prowadzily do nikad. Po ich wypienciu jest wszystko oki
dzieki za rady i sorrki za problem. picia353 przed tymi kablami tez mi gasl, jak stalem na swiatlach to musialem gazowac bo inaczej kaplica teraz jest wporzadku dzieki |
|
|
|
 |
Sikor
Gość
|
Wysłany: 2007-02-01, 19:28
|
|
|
| Tiaaaa wszyscy wymieniają alternatory, ale czy ktoś pomyślał, że w przypadku zmiany alternatora o więksym prądzie ładowania, trzeba zmienić też akumulator? |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2007-02-02, 15:52
|
|
|
eee tam, głupoty gadasz...
alternator nie ma "prądu ładowania" tylko max prąd wyjściowy. I przy tym założeniu STAŁE NAPIĘCIE (czyli NAPIĘCIE ŁADOWANIA !!!!), a w związku z tym, akumulator "bierze sobie" czy tam jak by to technicznie napisać "płynie do niego tyle" ile potrzeba, czyli płynie do niego prąd zależny od jego pojemności. W pewnym zakresie jego naładowania/rozładowania jest to 0,1C czyli prąd równy jednej dziesiątej jego pojemności, czyli akumulator 45Ah pobiera 4,5A.
Sprawdź prostownikiem BEZ REGULACJI, biorąc akumulatory o zbiliżonym stopniu naładowania/rozładowania i podłącz akumulator np 36Ah a później np 65Ah, zobaczysz że prąd SAM SIĘ DOPASUJE, ten mniejszy będzie brał mniej a ten większy więcej...
Nie pisz więc takich bzdur !!!!
Skoro upierasz się przy tym to wytłumacz mi dlaczego przy hondzie crx mam FABRYCZNIE ZALECANY akumulator 45Ah przy alternatorze o prądzie max ponad 70A (dokładnie wg krzywej wykresu obciążalności ma Imax=74A), podczas gdy taki sam akumulator 45Ah jest zalecany do trabanta polo przy alternatorze Imax 52A, a z kolei przy Hondzie accord z IDENTYCZNYM alternatorem jest akumulator 65Ah...
no i co ????
Gdzie tu logika i zależność ????
Ano w tym, że pojemność akumulatora decyduje o jego prądzie max (czyli ROZRUCH SILNIKA) i o tym jak długo dane urządzenia mogą pracować bez ładowania. Dlatego większe silniki, większe samochody mają większą pojemność akumulatora, choć niejednokrotnie identyczne alternatory. |
|
|
|
 |
|
|