Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Potworne zakłócenia w CB!
Autor Wiadomość
Spike Spiegel
Gość
Wysłany: 2006-12-21, 17:18   

No wreszcie kolega z elektronicznym podejsciem :) Ale co do tego kondensatora to chyba powinno byc 2,5uF tak jak w instrukcji napisali (od Traba rzecz jasna).

A jeśli chodzi o hallotron, to chodzi o te kilka przewodów wychodzących spod kopułki (gdzie jest czujnik) do modułu sterowania zapłonem, czy do cewek?

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-12-21, 21:30   

a kable zapłonowa masz Waść (Spike) nowe jakieś uczciwe czy te stare druciane >???

Spike Spiegel
Gość
Wysłany: 2006-12-22, 12:40   

A c..... go wie. Mam te które miał poprzedni właściciel, wiec jak sądze zwickau pamiętają i to dobrze...

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-12-25, 13:31   

no to wymień toto czem przendzej ;) na jakieś uczciwe z silikonowo izolacjo, np od kaszloka se kup zestaw i poprzycinaj do długości odpowiedniej, i bedzie dobrze

JaJer
Gość
Wysłany: 2006-12-25, 21:41   

Powitać!
W kombi 2T mam zamontowaną antenę na tylnej klapie pod szybą, radio midland 1001Z zasilane z gniazda DIN (wszyscy je mają), zapłon elektronik, kable WN -silikony i nie mogę nic powiedzeć o zakłóceniach. Chyba że włączę ogrzewaną tylną szybę to pojawia się niezły jazgot :)
Pasmo 11 metrów (w takim pracuje CB) jest bardzo podłym pasmem, podatnym na odbiór wszelkich zakłóceń. Nawet zmiana pogody wpływa na jakość odbioru. Do tego trzeba się przyzwyczaić (polubić)
Pozdrawiam.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-12-25, 23:01   

przede wszystkim zakłócenia są dlatego, że radio CB pracuje w modulacji amplitudy (AM), a to znacznie "ułatwia" radiu przechwytywanie różnych śmieci i podawanie ich na głośnik. W przypadku modulacji częstotliwości (FM) takich problemów nie ma.

Możecie sobie porównać jakie zakłócenia macie w zwykłym radiu na falach długich (LW) gdzie właśnie jest modulacja AM a na falach UKF (FM) gdzie jest modulacja częstotliwości.

Spike Spiegel
Gość
Wysłany: 2006-12-28, 23:46   

To nie reguła. W moim radiu na falach długich odbiera kilka stacji, atomiast po odpaleniu wszystkie stacje na FM zanikają i jest tylko szum

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-12-29, 13:18   

szum to inna historia, ale do FM nie przejdą Ci trzaski przykładowo... (no chyba że wyłapie to układ małej częstotliwości czyli wzmacniacz audio przykładowo...)

rafcio1
Gość
Wysłany: 2007-01-14, 04:36   

ja mam to samo co kolega Spike Spiegel , też mi zanikają stacje na fm po odpaleniu, nawet radio maryja słabo słychać :(

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi