Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] URWANE KOŁO PODCZAS JAZDY
Autor Wiadomość
ZBuK
Gość
Wysłany: 2006-12-19, 02:33   

Spike Spiegel...
Na tej zasadzie to na naszych drogach pęka duroplast, na naszych parkingach kradną, na naszych osiedlach demolują, a pod naszymi drzewami ptaki srają :)
Myślę, że na wszystko trzeba znaleźć złoty środek i wtedy będzie OK. Ale i tak znajdą się maniacy, którzy lecą całkiem po bandzie i nie znoszą kompromisów - takich ludzi potem podziwiamy, a ich wariactwo bywa doceniane. Byle mieć jakiś cel w życiu i wiedzieć czego się chce :)
pozDDRo

mitek
Gość
Wysłany: 2006-12-19, 23:59   

hej zbuku widziałem na własne oczy twoje piasty u J. szok naprawdę miałeś szczęście że ci się to nie stało przy większej prędkości. Ja bym proponował dłuższe szpilki np od wartka wsadzić je w piasty polówki i założyć nakrętki pływające. uważam że to jest najlepsze rozwiązanie i nie warto kombinować z wierceniem te dwa milimetry to jest na prawdę nie dużo i spokojnie można to w ten sposób zrobić. zakładasz z tyłu polówkę zmieniasz szpilki i nakrętki kosztują cię około 40 zł i po zabawie Plusem jest to że w razie czego nie będziesz miał problemu z częściami nie będziesz musiał nic wiercić żeby np wymienić bęben. Miałem kumpla ścigał się na 1/4 mili i miał takie właśnie nakrętki i nie było żadnych kłopotów. Pozdrawiam

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-12-20, 14:47   

dobry spaw jest dobry, i pewny, a jak ktoś "pohefta" jakimś badziewiem z bazaru to owszem strach tym jechac potem...
W wartku np są spawane obsady łożysk do wahacza i jakoś nikomu się nie urwało.
Najważniejsza dla bezpieczeństwa jest jakość. To niestety kosztuje.
Zapodałem ten pomysł tak tylko dla rozjaśnienia "horyzontów technicznych". Ale dla dobrego fachowca z dobrymi narzędziami wszystko jest do zrobienia.

(a na marginesie - koledze wiejski "mechanik" zespawał dwa polonezy do kupy (bo jednym wjechał w traktor więc przód był rozwalony), odciął przód, przyspawał z innego - teraz ma tył z caro 95 rok przód z "Borewicza" chyba 91 albo 92 ;) i jeździ hehe
Owszem, na koleinach podobno lata od fosy do fosy ale narazie kupy się trzyma. Ja bym do tego w życiu nie wsiadł, ale takie są nasze polskie mechaniory ;P

Pyralginum
Gość
Wysłany: 2006-12-20, 15:18   

Myśle ze taniej od toczenia byloby by odlac ten bęben i potem tylko wytoczyc w srodku żeby ładna,gładka powierzcnia była tam gdzie hamulec chodzi ale czy napewno to wyjdzie taniej to musialbyś iść do jakiejs odlewni z rysunkiem technicznym cześci i by ci oszacowali.Odlew tego bebna można by zrobić w formie piaskowej wiec najwiekszym kosztem by było wykonanie modelu takiej piastya ale każdy kolejny już bylby o wiele tańszy(nie trzebaby bylorobic nastepnego modelu).Więc mozna sie jakoś umowic na kilka takich części z chetnymi ludzmi jeszcze(np ja :)) i zamowić odrazu pare sztuk.W szczecinie odlewnia jest w przy politechnice w warszawie tez pewnei gdzieś musi być

Pyralginum
Gość
Wysłany: 2006-12-20, 15:27   

Wartborgini dobrze gada, dobrze pospawane bedzie tak samo trzymalo jakby nie bylo spawu albo i lepiej. Myslalem jeszcze czy jako ten model nie mozna by uzyć nowej piasty ale skurcze odlewnicze to chyba wykluczaja... trzeba by sie fachowca zapytac bo jezeli nie to moze duzo kosztow oszcedzic.

Kędzior
Gość
Wysłany: 2006-12-20, 16:13   

ty chyba nie wiesz na czym polega odlewanie do końca :)

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-12-20, 17:24   

sąsiad (mój) Świętej Pamięci był ktołowym w tutejszych zakładach przemysłu cukierniczego, a że był gigantycznym sknerą to oszczędzał niemiłosiernie. Konstruował sobie taki "pojazd rolniczy trójkołowy z silnikiem WSK - tzw BIDA ;)" i prosze ja Was odlał tłok do tego silnika WSK-i ze starych łyżek aluminiowych ;-)

zaniósł to potem mechanikom żeby mu to ładnie wytoczyli na wymiar i upodobnili ten odlew do tłoka ;)
Tokarze dobrze wiedzieli że guzik z tego będzie, ale wytoczyli mu pięknie ten tłok - tak dla zabawy ;)

oczywiście długo to nie popracowało ;)

^^ to tak dla poprawienia humoru ;)

Spike Spiegel
Gość
Wysłany: 2006-12-20, 21:59   

Dobre :D:D:D Ja niestety byłem zmuszony pociać mojego starego Trampka ;( Bardzo mi z tym do dzis smutno... ciekawe ile by fachowcy wzięli za pospawanie go do kupy... (starałem sie ciąć po zgrzewach, wiec chyba nie będzie aż tak trudno zespawać to do kupy...)

Vampirek
Gość
Wysłany: 2006-12-22, 02:23   

:) no coz to ja podsumuje sprawe :] szpile od wartka beben polo i po krzyku a jak ktos chce na trabantowych felach jezdzic to polecam rozwiazanie albo szeroka stal malowana proszkiem z kolpaczkiem od wartka :) albo waska stal po chromie :] nice Efect :]

Spike Spiegel
Gość
Wysłany: 2006-12-22, 12:32   

Wąska stal pod kolor nadwozia, kołpaki od Wartka - mój zestaw :P I też sie ładnie prezentuje (a przynajmniej bedzie bo fele czekaja na lakier)

Pyralginum
Gość
Wysłany: 2006-12-23, 17:32   

Kedzior.. dobrze wiem na czym polega odlewanie od poczatku do konca a wyjsc moze taniej od toczenia bo przy takim wielkim kawalku stali zaplacisz wiecej za jego mase i za to ile tego materialu trzeba zebrać(co oczywiscie wiaze sie z czasem z i zuzyciem narzedzia).

Kozak
Gość
Wysłany: 2006-12-23, 18:25   

Dobrze koledzy mówicie na te alusy nikt nie zwraca już uwagi. Ja mam felgi z 68 z kołpakami od wartka. Jak zrobie polerke to mucha nie siada i pies nie obleje...a gości z alusami na światłach się przeglądają. W przyszłości można poszerzyć i ładnią oponke sprawić z profilem 50 lub mniej

U mnie jest tak i jestem zadowolony... http://www.estudio.yoyo.pl/Trabi.jpg

Spike Spiegel
Gość
Wysłany: 2006-12-24, 00:49   

Zresztą alufele na naszych drogach nie za dobrze sie spisują... a ładne stalowe kosztują od cholery :/

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi