|
Potworne zakłócenia w CB! |
| Autor |
Wiadomość |
Paweł
Gość
|
Wysłany: 2005-06-14, 20:43
|
|
|
Zaimontowałem sobie zestaw:
Onwa MK-1 + President Indiana w miejsce anteny radiowej. I wszystko jest fajnie, póki nie włączę silnika - słychać wszystko: zapłon, prądnicę, a najbardziej wycieraczki i wiatraczek "klimatyzacji".
Dodam, że zamontowałem filtr przeciwzakłóceniowy radiowy do 3A i niedawno wymieniłem kabelki WN.
Czy też wam tak pierdzi, czy może jest to kwestia miejsca zamocowania anteny (niedaleko od cewek), jak z tym walczyć?
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Piotr S.
Gość
|
Wysłany: 2005-06-14, 21:53
|
|
|
| Ja mam antene daleko od cewek -znaczy się z tyłu auta -i też słychać -wprawdzie silnik delikatnie jedynie ale wycieraczki mocno -trzeba skracać bardzo wtedy radyjko:( |
|
|
|
 |
Paweł
Gość
|
Wysłany: 2005-06-14, 22:14
|
|
|
A jakie masz radyjko, czy ma jakieś systemy antyszumne? Moja Onwa to podstawa, z bajerów ma scan . Myślałem, że będzie lepiej....
Na elektrodzie jest trochę pomysłów na odkłócenie radia, generalnie - kilogram kondziołków i do dzieła!
Ciekaw jestem, czy w Nesi też będzie tak brzęczeć. |
|
|
|
 |
Butcher
Gość
|
Wysłany: 2005-06-15, 22:23
|
|
|
A ja mam pytanie troche z innej beczki... Mam (narazie) w trabie radio BERLIN. Gra spoko, poki nie dodaje gazu - wtedy slychac taki "gwizd", ktorego czestotliwosc zmienia sie wraz z obrotami silnika... zaklocenia od cewek? jesli tak to jakos przez isntalacje elektryczna, a moze jakie pole wytwarzaja...
Wie ktos jak na to zaradzic? |
|
|
|
 |
Paweł
Gość
|
Wysłany: 2005-06-15, 23:06
|
|
|
No to masz to samo
Ja wywaliłem antenę na rynienkę, jest z tym trochę lepiej ale nie do końca - z tym, że rozumiem co mówią i nawet nie meczy to specjalnie.
Jest kilka rozwiązań - na elektrodzie w archiwum są schematy "odkłócaczy" - może mamy walnięte jakieś kondziołki przy cewkach itd, choć normalne radio chodziło ok, żadnych tam gwizdów i pierdzenia.
Wycieraczki i wiatraczek słychać pierwsza klasa, pomimo filtra na zasilaniu.
Chyba się szarpnę na unidena 520 z filtrem anl i rf gainem, tym bardziej że tę onwę będzie kłopot zamontować w Nesi ze względu na rozmiary... tego nie przewidziałem. Uniden kosztuje trochę ponad 3 stówki, ale podobno jest świetny jeśli chodzi o radzenie sobie z zakłóceniami. Z tym, że muszę poczekać na jakąś kaskę, a na razie to mam tylko wydatki (takie Zwickau na ten przykład |
|
|
|
 |
Lewy81
Gość
|
Wysłany: 2005-06-16, 05:23
|
|
|
| Chlopaki... Ja mam Alana 28 z filtrem ANL i antene alanoska na magnesie na tylnym pasie... i minimalnie jakies gwizdy slychac... ale wycieraczki i silniczek od webasto swiszcza jakbym mial "TURBO".hehe ale jush do tego przywyklem |
|
|
|
 |
Jendrej
Gość
|
Wysłany: 2006-12-16, 22:07
|
|
|
ok
jest sobie CB bez tego f iltru co ma lewy
antena na tylnim pasie
jest sobie jakis filtr przeciwzakluceniowy
wlaczam silnik i slysze glownie jego prace :/
co to moze byc?
ktos cos gadal o fajkach a mzona cos dokladniej ? |
|
|
|
 |
pelu-p
Gość
|
Wysłany: 2006-12-19, 23:17
|
|
|
ja mam antene na dachu na stale i wycieraczki i dmuchawe tez slychac pierwsza klasa:)
widocznie tak ma byc |
|
|
|
 |
Jendrej
Gość
|
Wysłany: 2006-12-20, 13:34
|
|
|
| ale u mnie sly chac glownie prace silnika ( cewki ? ) i moge zpaomniec o zapytaniu sie jak droga:/ |
|
|
|
 |
Spike Spiegel
Gość
|
Wysłany: 2006-12-20, 22:27
|
|
|
| Filtry, Filtry i jeszcze raz filtry! Cewki i alternator to podstawa a pozatym w Trampku najwyraźniej tak ma być, iż radio ma być zakłócone doszczętnie |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2006-12-21, 01:20
|
|
|
właśnie, u mnie jak miałem trampka polo i CB w nim też wycieraczki było słychać. Poza tym było ok.
Sprawdźcie, czy zakłócenia przechodzą "z anteny" czy z zasilania. A jak ???
ano tak:
Odłączcie radio od zasilania samochodowego i zasilcie go z obcego źródła (np. drugiego akumulatora).
Sprawdźcie, czy w takim przypadku zakłócenia są identyczne czy tez może ich nie ma.
jeśli znikną to wystarczy zrobić dobry filtr na zasilaniu np.ze stabilizatorem napięcia 12V o małym spadku (low drop) i radio będzie pracować wyśmienicie i bez zakłóceń... |
|
|
|
 |
Spike Spiegel
Gość
|
Wysłany: 2006-12-21, 10:48
|
|
|
| U mnie osobiście normalne radio zakłócone jest doszczętnie ale to dlatego chyba że nie mam filtrów :/ Ale w sumie w moim Trampku dziwnie zakłócone jest wszystko co związane z falami radiowymi. Próbowałem wszystkiego, od internetu wi-fi i Edge na laptopie, poprzez dzwonienie z komórki. Jak odpalam silnik zasięg w komórce spada o połowę |
|
|
|
 |
Kozak
Gość
|
Wysłany: 2006-12-21, 12:18
|
|
|
| To chyba masz nieszczelny reaktor atomowy i promieniowanie gamma zakłóca prace elektroniki :) |
|
|
|
 |
Kozak
Gość
|
Wysłany: 2006-12-21, 12:40
|
|
|
Elektronika w Trabancie powstawała w czasach kiedy nikt nie myślał o normach Ce i ISO przynajmniej w sprzęcie konsumenckim a posiadanie radia w samochodzie było luksusem. I tutaj zaczynają się problemy gdy współczesna elektronika zetknie się z tą pierwotną. Obecnie wszelkie urządzenia są dobrze ekranowane przed zewnętrznymi polami elektromagnetycznymi, a obwody zasilania dokładnie odsprzęgnięte od w.cz. i innych podobnych śmieci.
Kiedy montujecie radio CB czy inne grające nikt się nie zastanawia nad pętlami masy i spadkami napięcia bo po co. Byle by było i grało.
Żeby pozbyć się zakłóceń w Trabie należy:
1.wymienić przewód od hallotronu(czujnika zapłonu) do modułu na ekranowany przewód mikrofonowy
2. Wykonać dodatkową masę łączącą cewki zapłonowe z korpusem silnika grubym przewodem
3.zamontować kondensator 0,2uF jak najbliżej cewek między + od stacyjki a mase
4.taki sam kondensator na alternatorze ( alternator musi być sprawny ! szczotki komutator i diody bo inaczej nie pomoże nic)
5. kable zasilające radio, radio CB osobne bezpośrednio do akumulatora wraz z masą( można dołączyć kondensatory blisko tych urządzeń w razie potrzeby.
6. NAJWIĘKSZY BŁĄD TO WYKONYWANIE JEDNEJ MASY DLA KILKU URZADZEN I NA DODATEK PODłąCZANIE JEJ BYLE GDZIE DO KAWAłKA METALU! to jest główna przyczyna zakłóceń w samochodzie.Wszystko idzie po jednej masie swiatła kierunki wiatraczki itd. Spadki napięcia powodowane przez te urządzenia na lini są przenoszone do innych urządzeń jak przez kabel antenowy! |
|
|
|
 |
Kozak
Gość
|
Wysłany: 2006-12-21, 12:43
|
|
|
| I JESZCZE JEDNO STROJENIE ANTENY CB (SWR) TO PODSTAWA BEZ TEGO NAWET W NAJLEPSZYM AUCIE BEDA ZAKłóCENIA W RADYJKU NA BATERIE. |
|
|
|
 |
|
|