Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Naba do trabanta 601?
Autor Wiadomość
zielczi
Gość
Wysłany: 2006-12-15, 23:23   

jak w temacie,czy trabancik ma jakis odpowiednik naby do aktualnie sprzedawanych nab do kierownic sportowych,czyli mysle o kierownicy sportowej i nie wiem co dalej..

Spike Spiegel
Gość
Wysłany: 2006-12-15, 23:45   

Najłatwiej samemu zrobić nabę - ucinasz plastik ze starej kiery, wycinasz środke i dospawywujesz mocowania do nowej kiery

zielczi
Gość
Wysłany: 2006-12-16, 00:04   

szyli jak rozumem mam wyciac srodek starej kiery i do tego dokrecic sportowa?

Spike Spiegel
Gość
Wysłany: 2006-12-16, 02:08   

Coś na kształt, jeśli np. sportowa ma 6 śrub to warto dospawać kawałek blachy z 6 otworami

Kargul
Gość
Wysłany: 2006-12-16, 08:22   

A najłatwiej kupić sportową kierownice z motirexu, lecz nie wiadomo jak ona wygląda:(

zielczi
Gość
Wysłany: 2006-12-16, 08:52   

kierownice juz mam z naba do Alfy Romeo i nie wchodzi w gre nowa.Problem jak zamontowac ta.

magik
Gość
Wysłany: 2006-12-16, 09:06   

nie wystarczy dospawanie samego mocowania. Trzeba zrobić dystans bo w przeciwnym razie kiera jest za blisko przełącznika i przeszkadza on w manewrowaniu. Może vampirek się wypowie bo juz to przerabiał

zielczi
Gość
Wysłany: 2006-12-16, 09:38   

czyliw wyciagam stara,ciach tam gdzie trza tarczowka i przyspawac do nowej?Jak przyjdzie to sie przypatrze co i jak.Al chetnie uslysze komentarze ludzi ktorzy juz takie cos robili dlatego poczekam na kmentarz Vampirka

piotrek88
Gość
Wysłany: 2006-12-19, 20:21   

witam w zeszłym tygodniu robiłem nabę do swojej kierownicy sportowej, najlepiej wyciąć sierodek z orginalnej (tej grubej)kierownicy,(tam gdzie sie zaczynają odgałęzienia) zdjąć gunę która oblewa blachę, poprostu sama blacha, przyłożyć do kierownicy ( odwrucić nabę i przyłożyć kierownice) na środku!zaznaczyć dziury na śruby , wywiercić, obszlifować by blacha niewystawała spod kierownicy , pomalowac na czarno i jeździć:D u mnie spisuje sie rewelacyjnie a jak fajnie sie kręci ( 30 cm średnica kierownicy)
pozddrawiam

Markus
Gość
Wysłany: 2006-12-19, 21:54   

Moze powiem ci jak ja zrobilem u siebie.
Zdobyłem kolumnę kirowniczą z malucha i wycialem z niej walek z wieloklinem, dalem tokarzowi do przetoczenia na srednice kolumny trabanta, nastepnie wlozylem walek do kolumny trabanta i przyspawalem ,dodatkowo wywiercilem 2 otwory w kolymnie w miejscu gdzie przychodził wałek i tam tez zaspawałem zeby bylo pewne palacznie nie tylko w 1 miejscu. Nastepnie wycialem tulejke z kierownicy malucha w ktora przychodzi walek.
Tokaz rozwiercil mi nabe na srednice tej tulejki i
wsadzilam ja do naby(na wcisk!!!) Dodatkowo na styku tulejki i naby wywiercilem 2 otwory i przegwintowalem je w celu wkrecenia srob zabepieczajacych przed ewentualnym okreceniem. Zalozylem i tak juz jezdze 4 lata :) Dodam ze kirownice i nabe mialem a jakiegos starego Saab'a.

powodzenia

Spike Spiegel
Gość
Wysłany: 2006-12-20, 22:20   

Markus, ale z tym twoim przerobem to chyba za durzo roboty :P (a przynajmniej według mnie więcej niż jest tego warta)

Markus
Gość
Wysłany: 2006-12-21, 13:03   

Spoko ja lubie sie troche pobawic w takie rzeczy zwlaszcza ze u mnie pracy jest kilku tokarzy :) Nie ma problemu :)

Spike Spiegel
Gość
Wysłany: 2006-12-21, 17:21   

Znam jużpodobnych ludzi, wiec chyba się przyzwyczajam powoli :) Ja jednak lubie proste rozwiazania :)

Vampirek
Gość
Wysłany: 2006-12-21, 18:44   

wiecie jak to czytam to sie sam zastanawiam co czytam :] powiem tak :) najprostrza metoda do 601 :] to ze standartowej kielni wycinasz sama tuleke z dziura na klin :) do tego przyspawujesz osiowo albo kwadrat z blachy 3 :] albo grubszej :) po czym wrzucasz calosc na tokarke :) wicinasz kolko tak zeby naba nie wystawala spod kiery :) po czym robisz dystans z walcowatego aluminium :) zeby dalej kielnia od przelacznikow stala a jezeli taniej chcesz zrobic na goraco wyginasz przelacznik od kierunkow a laske od biegow podginasz albo ustawiasz nizej 4 i jest malina a teraz fotki :) jak to u mnie wyglada :

Naba bez kielni
Kielnia na nabie

Elementy potrzebne do wykonania:
1. Stara Kielnia
2. Nowa Kielnia ( w moim przypadku jest to Raid 32cm)
3. Krazek lub Kwadrat Blaszany odpowiedniej grubosci u mnie (3mm)
4. Spawarka ( troche umiejetnosci zeby przyspawac tulejke osiowo tak by kielnia sie krecila a nie obracala wokol walka :P)
5. Tokarka (umiejetnosci wytoczenia z kwadratu blachy krazka tak by nie wystawal spod Kielni)

Czas Wykonania: 1.5-2h roboty
Podsumowanie:
kiera sportowa 30-120zl
blacha do 10zl
czas 2h
Sportowa Kielnia w 601 Bezcenna
za wszystko reszte zaplacisz swoja ciezka praca

Z pozDDRo Vampirek jak cos pytac :]

Spike Spiegel
Gość
Wysłany: 2006-12-21, 19:25   

Pociąłeś do tej naby cienką kierę???!!! Szarlatan!!! Heretyk!!! Apage Satan!!! :P

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi