|
CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0
|
|
[601] URWANE KOŁO PODCZAS JAZDY |
| Autor |
Wiadomość |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2006-12-13, 16:35
|
|
|
Zapraszam do galerii, jak wygląda Trabi 601z po URWANIU się koła podczas jazdy...
http://www.zbuking.one.pl/trabi01.jpg
http://www.zbuking.one.pl/trabi02.jpg
http://www.zbuking.one.pl/trabi03.jpg
http://www.zbuking.one.pl/trabi04.jpg
Na szczęście stało się to w środku miasta na za progiem zwalniającym na jednokierunkowej przy prędkości może 20km/h. Dziwne uczucie - najpierw pomyślałem, że strzeliła opona i jadę po feldze... Zjechałem na bok po 10metrach, wychodzę, patrzę a tu K U R W A nie mam prawego tylniego koła...
Potrzebuję pilnie info co robić - mam tam z tyłu piasty z 601 z nawierconymi nowymi otwarami pod rozstaw 4x100. I teraz się tak zastanawiam czy nie lepiej zaadapotwać z 1.1 i zrobić tak czy siak otwory (ale może piasta z 1.1 lepsza?) czy może poszukać piast o rozstawie 4x100 która podejdzie mi do Trabiego 601?
Pomóżcie bo jestem w kropce. Jakieś sugestie? |
|
|
|
 |
kooNar
Gość
|
Wysłany: 2006-12-13, 18:18
|
|
|
Być może inni mnie tutaj zaraz "zjadą", że poddam pod rozważenie pomysłu wytoczenia nowej piasty/piast na rozstaw 4x100, ale moim skromnym zdaniem uważam, że Twoje obecne piasty, po wywierceniu dodatkowych otworów zostały osłabione i dlatego tak już jedną na około śruby rozerwało.
Nie wiem, czy dobrze sobie wyobrażam, ale "widząc" rozstaw śrub od 1.1 w stosunku do rozstawu z 601 - otwory musiałes wywiercić w okolicy mocującej piastę śruby, czyli mniej więcej w miejscu urwania się tej piasty.
Ponieważ gdzieś w pamięci przemknęło mi, ze czytałem na forum naszym, aby lepiej piast czy bębnów nie rozwiercać, to w tej sytuacji, ja osobiście czułbym się pewniej mając wytoczone nowe te elementy, i dmuchać na zimne... -co by było gdyby coś takiego przytrafiło się na Polskich dziurach przy większym skupisku ludzi, czy drogowych słupów i nawet małym zakręcie...
A z innej strony to miałeś naprawdę dużo szczęście, że nic nie stało się Tobie, czy komuś obcemu, ale jeszcze auto nie przeszorowało Ci bokiem albo częściowo rantem niedawno odmalowanego nadwozia o jezdnię... ;=] |
|
|
|
 |
Rafał Kośka
Gość
|
Wysłany: 2006-12-13, 18:28
|
|
|
Heh, kooNar czemu od razu zostać zjechanym??
Mi moja logika i przykre doświadczenie ZBuKa mówi to samo...toczyć nowy element. No może być to co powiedzial ZBuK czyli szukanie gotowego zamiennika, ale nie wiem czy uda mu się cos znaleźć. |
|
|
|
 |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2006-12-13, 18:28
|
|
|
Kto może wytoczyć piastę?? Czy to wogóle możliwe? Jeśli kosztą są do zniesienia zamawiam w ciemno dwie... Możesz mi coś doradzić?
No i ponawiam pytanie - a może jakaś piasta (np. z Golfa I lub II lub innego auta o rozstawie 4x100) będzie pasować? HELP! ZBuK bez trabiego to jak jajko bez żółtka... |
|
|
|
 |
miedelnica
Gość
|
Wysłany: 2006-12-13, 19:53
|
|
|
| bembny i piasty i czop z trabant 1.1. do tego dystanse zmieniające rozstaw śrub z 98 na 100. Dziwię się Tomciu że od razu się za to nie wziąłeś, gotowe rozwiązanie z polówki. Tylko nie rób w piastach z 1.1 nowych otworów, daj atestowane jak najcieńsze dystanse i gotowe. albo po "niemiecku" lub po czesku jak kto woli, tylne hamulce tarczowe z renault 5 (z wersji gdzie były). czesi tak mają w kilku autkach, przód i tył tarcze z piątki. a jak to widać przez alusy...mniam... |
|
|
|
 |
kooNar
Gość
|
Wysłany: 2006-12-13, 19:56
|
|
|
Ponieważ mocowanie serva CC do Traba robił mi tokarz mniemam, że z piastą też powinien sobie poradzić. Wiadomo, że zależy od jakości tokarza, jeden powie - "Panie gdzie z tym tutaj... Paanie...tu nie da rady z tym..." -a inny - "proszę przyjść po odbiór pojutrze".
Pamiętam, że jakiś Twój znajomy ZBuKu robił Ci adaptery tarcz hamulcowych na przód - podejrzewam, że wymysliłby jak zrobić te piasty. Przed chwilą w tym miejscu pisałem jak mniej więcej taka piasta powinna być projektowana, ale sądzę, że tokarz ma zdecydowanie większą wiedzę ode mnie w tym zakresie i sam popatrzy, pomierzy co i gdzie mu będzie trzeba i na pewno też zrobi to jak będzie trzeba. Kłopot w tym, ze konieczne będzie zdjęcie drugiego tylnego koła i piasty....i wożenie się z tym do niego/nich.
Może jeszcze np. Wartborgini tu wpadnie i zaproponuje jakieś inne ciekawe rozwiązanie, bo on twardy jest w różnego rodzaju przeróbkach z tego co się widzi ;) Innych "twardogłowych" też tu nie brakuje, ale Wartbo najczęściej to opisuje
Innym rozwiązaniem byłoby wstawienie dystansu na piastę z 601 na 4x100, jeżeli ktoś sprzedaje to na giełdzie CT albo Allegro. Może byłoby trochę taniej niż toczenie nowych elementów.
Chociaż....jeżeli i tu mnie pamięć nie myli, to kiedyś czytałem post klubowicza CT (ma w ikonce niebieskiego sedana 1.1 na alufelgach białych szprychowych), że jemu się złamała piasta przy dystansie bodajże. Jeżeli to było jakoś inaczej, to niech mnie ktoś poprawi, ale kojarzy mi się, że to właśnie o to chodziło.
Nie wiem ZBuKu jak chciałbyś to rozwiązać - czy drożej, a przynajmniej z przeświadczeniem większej pewności co do jakości wykonanej modyfikacji , czy trochę taniej, ale jak chyba większość modyfikatorów Trabanta W każdym razie istnieje na pewno więcej niż jedno rozwiązanie.
Co do piast z Golfa - to nie pomogę fachowo bo w moich materiałach nie mogę się doszukać jak ona wewnątrz zwłaszcza wygląda. Może być np. tak, że wewnątrz podpasuje, za to będzie miała jakiś dziwny kształt i bębna z Traba się nie nałoży itp.
Mogę Ci podsunąć też temat piasty od CC, ale ona ma rozstaw 4x98, ale ponieważ ja osobiście nie próbowałem wkładać felg z rozstawem 4x100 na rozstaw śrub 4x98 w aucie to bazując na opinii forumowiczów - mogę tylko przekazać, że "daje radę".
Aby jak najmniej spekulować, trzeba by było chyba udać się do sklepu motoryzacyjnego, poprosić jedną drugą piastę, poprzyglądać się jak wyglądają wewnątrz i chyba co najważniejsze pomierzyć (może to być trudne w sklepie, ale to też zależy od sprzedawcy i jak bardzo będzie mu się chciało coś sprzedać). Jeżeli na oko któraś z piast o tym rozstawie by wg Ciebie pasowała to dobrze by było dogadać się ze sprzedającym, wziąć to do tokarza, żeby on to sobie obadał i stwierdził co będzie bardziej opłacalne i wytrzymałe - czy przeróbka jakiejś fabrycznej piasty czy wytoczenie czegoś wg swojego pomysłu.... |
|
|
|
 |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2006-12-13, 20:05
|
|
|
HA! Dziękuję Wam za info. Gadałem z docentem Trabantowym krakowskim i sprawa ma się następująco:
- na początek zamienię bebny i piasty na te z 1.1 - tam rozstaw 4x98 ale ponoć śruba pływajaca i można spokojnie jeździć na 4x100
nie wiem czy czopek ten sam ale się to sprawdzi - tyle tylko że w 1.1 chyba są szpilki i nakrętki a nie śruby? Tak?
- jeśli to nie zda egzaminu to poszukam jakiś "podobnych" piast i pokombinujemy z czopkiem
- jak się nie uda szukam tokarza (ten co mi robił adaptery to jest firma która ma laser i wycina laserem płaskie kształty - a piasta ma chyba jakąś geometrię bardziej zaawansowaną) - stąd nadal szukam FACHOWCA (rzućcie jakimś namiarem) |
|
|
|
 |
Pawel Ziemkowski
Gość
|
Wysłany: 2006-12-13, 20:20
|
|
|
jezeli o rozstaw idzie z tylu przy pistach/bebnach od polo raczej sprawe zalatwi dluzsza szpilka kol od wartburga i do tego nakretka do alufelg ze stozkiem
Pozdrawiam
PS.szkoda bylo by tak pieknego projektu |
|
|
|
 |
kooNar
Gość
|
Wysłany: 2006-12-13, 20:28
|
|
|
| Czop od 1.1 jest nieco dłuższy niż czop z 601 |
|
|
|
 |
kooNar
Gość
|
Wysłany: 2006-12-13, 20:38
|
|
|
| acha i w 1.1 nie ma piasty. Bęben nasuwa się bezpośrednio na czop, dokręca nakrętkę i "wsjo". W 601 piastę wkłada się na czop, dokręca nakrętką, a potem zakłada bęben i dokręca się go symbolicznie najpierw tą małą śrubką, następnie nakłada koło i przykręca się je do szpilek wychodzących tu z piasty. |
|
|
|
 |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2006-12-13, 23:21
|
|
|
| Najchętniej rypnąłbym tam porządne koła z golfa - pytanie czy się da i jakim kosztem. Będziem działać. Jak coś wyniucham dam znać - tymczasem dzięki za info - już mi lepiej po tej mało przyjemnej przygodzie... |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2006-12-14, 11:28
|
|
|
heh, wygląda to jakby ta piasta trzymała się na dwumilimetrowym skrawku materiału, a reszta od dawna była urwana albo przetoczona jakoś...
Weź od polo bęben i piastę i ma byc dobrze.
Jak założysz szpile 12mm to w feldze zawsze jest trochę luzu.
Możesz też w stosunkowo prosty sposób zmienić rozstaw piasty polo na 4x100
Wystarczy że ktoś na frezarce podetnie Ci każdy z otworów o 1 mm w kierunku od ośrodka piasty. Następnie włożysz szpilki, skręcisz z felgą pożądnie i delikatnie przyspawasz szpilki żeby dało się zakręcać i odkręcać, i po problemie...
Możesz też rozwiercić otwory na 14mm a następnie wspawać szpilki jak wyżej, z tym że w takim wypadku pożądnie wspawać.
Jedna ważna rzecz. Felge musisz mieć idealnie osadzoną na piaście (pierścień centrujący). |
|
|
|
 |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2006-12-14, 12:43
|
|
|
Wartborgini masz rację - ja też się przeraziłem!
Uszkodzenie wygląda tak, środek piasty (ten który został na czopie po oderwaniu) trzymał się z resztą piasty jedynie na wąskim paseczku!! Nie wiem jak to jest wogóle możliwe? To były zwyczajne piasty z 601 jedynie przewiercane otwory pod 4x100 (never again)...
zresztą popatrzcie tutaj...
http://www.zbuking.one.pl/trabi05.jpg
Będziem działać - pytanie czy szpilki czy śruby? |
|
|
|
 |
Zbyszek 601
Gość
|
Wysłany: 2006-12-14, 15:21
|
|
|
| Bębny z polo + szpilki z wartburga. Z dystansem raczej nie da rady - poszerzy to dodatkowo i tak szeroki już rozstaw tylnych kół, co wymusi przeróbkę nadkoli. A tego chyba Zbuk chciałby uniknąć. Dziesiątki, jeżeli nie setki ludzi jeżdżą nie zważając na różnicę rozstawu - 98/100 mm. Także ja mam felgi z BMW (4x100) i bębny z polo (4x98). Trzeba uważać przy dokręcaniu (stopniowo, powoli) - poza tą niedogodnością same plusy. Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Pawel Ziemkowski
Gość
|
Wysłany: 2006-12-14, 15:30
|
|
|
Tak jak pisalem wczesniej dajesz polowkowe graty I szpilki od Wartka (dluzsze sa) i nakretki z koncem stozkowym plywwajace sa na allegro.I tyle.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|