|
Automatyczna Skrzynia biegów do 2T |
| Autor |
Wiadomość |
Bross i Cost'a
Gość
|
Wysłany: 2006-12-12, 19:01
|
|
|
Jest wielu co kombinowało, dopasować skrzynkę z innego auta, może to głupie ,ale czy jakimś rozwiązaniem jest Automatyczna Skrzynia biegów ?
czy to eliminuje przeróbkę sprzęgła ? Chyba tak
jak w tym przypadku Koło zamachwe ?
wiem ze na 100% trzeba by zrobić obejmę/ dystans łączący skrzynie z silnikiem.
tylko jak ze zmianą biegów ? chyba da się to na kierownice wyciągnąć :)
Przyznam ,że zmartwiła mnie moja skrzynia jest na 2uch kamieniach ,a ja mam 353.
Albo będę zmieniać Skrzynię biegów na nowy typ wraz z piastami z Polo albo Skrzynia z nissana i Tokaż
Słyszałem ,że ktoś dał skrzynie z nissana.
próbuję dowiedzieć się z jakiego nissana ,ale na razie nikt nic nie wie. |
|
|
|
 |
Spike Spiegel
Gość
|
Wysłany: 2006-12-12, 19:16
|
|
|
| W sumie dałoby się pewnie zrobić to elektryczno-elektronicznie (sam miałem taki pomysł) ale zrobione tak, żeby były tylko biegi D-N-R. Swoją drogą automat w Trampku, to ciekawy pomysł ;] |
|
|
|
 |
Bross i Cost'a
Gość
|
Wysłany: 2006-12-12, 19:29
|
|
|
Ja schodzę na psy później ,na mrówki :)
Automat to fajna sprawa ,tylko osobiście uważam ,że automat to dla nie umiejących jeździć.
myślę że będzie pasowała z Primera 16b 92r
Micra 1.2
ale to tak pod względem ułożenia przegubów,
nie wiem jak to się łączy z piastami w Trabim. |
|
|
|
 |
Kuzyn
Gość
|
|
|
|
 |
Kuzyn
Gość
|
Wysłany: 2006-12-12, 19:38
|
|
|
A i mam taką teorię :)
Skrzynia automatyczna wcale nie jest dla "nieumiejących jeździć"
Podobnie sprawa ma się z xenonami nie dla ślepych.
Lub auto z dużą przestrzenią bagażową dla tych co nie umią cofać z przyczepką :) |
|
|
|
 |
Bross i Cost'a
Gość
|
Wysłany: 2006-12-12, 19:44
|
|
|
| zobaczyłem ,ale jestem ciemny z tego czy to duża przeszkoda ?? |
|
|
|
 |
Bross i Cost'a
Gość
|
Wysłany: 2006-12-12, 20:05
|
|
|
| o tej skrzynce co wspomniałem w 1szym poście to ten ktoś włożył manualną 5 z nissana. |
|
|
|
 |
miedelnica
Gość
|
Wysłany: 2006-12-12, 20:22
|
|
|
| chłopie... dwukamieniowe półosie w 353?????? one są dobre do 600-tki ale nie do takiego wyrywasa:/a co do skrzyni - uwierz mi że nie zbudujesz tego w zawieszeniu trabantowskim tak prosto... co bym radził to dać całe kompletne zawieszenie z polówki, na to skrzynię 5-tkę ze skody felicji automat (o ile takie automaty istnieją), tam półosie zgadzają się prawie idealnie z trabantowskimi, są te same wielokliny, no i do tego kryza i 353.koszt min. 3 tysie. józek wkładał zwykłą skrzynię 1.6 felicia do swojego trampka i nie wiem czy się zmieścił w 1500. zwykła skrzynia, do silnika nie wymagającego żadnych zmian (skrzynia w felici 1.6 juz ma kryze dla silnika vw 1.1,1.3 i 1.6 golf), z gotowym zawieszeniem polówkowym. 3000-4000 tyś. masz tyle? BTW w Raciborzu jest chłopak który ma 601 z 353 i z skrzynią 5-tką. pogadaj z nim. nie wiem kto to jest, ale Janusz z Rudy śl. go zna. chyba pomarańczowy trab |
|
|
|
 |
Bross i Cost'a
Gość
|
Wysłany: 2006-12-12, 20:32
|
|
|
Janusza znam mam od niego 353 :/ ,a Pomarańczę to i ja mam niejedną :D
co do mojego 353 Chcę jak najszybciej, zmienić skrzynkę
nie chcę znów połamać krzyżaków ;( chcę coś dobrego i szybkiego chcę i dokonam zmian tylko zapracuję na to porządnie, 5 w 353 nieźle sobie poradzi ten silnik ma moc,
Dzięki Miedelnica
pozDDRawiam |
|
|
|
 |
Bross i Cost'a
Gość
|
Wysłany: 2006-12-12, 21:25
|
|
|
Popytałem ale niewiele się dowiedziałem muszę pogadać z Januszem. Gość który Miał tego Trabiego 601 z 353 i 5ką sprzedał go w lipcu albo sierpniu szukam kontaktu tym gościem.
Słuch zaginął |
|
|
|
 |
Bross i Cost'a
Gość
|
Wysłany: 2006-12-12, 22:27
|
|
|
Trochę odbiegnę na chwile albo i dłuższą chwilę z tematy automatu...
czy do zamontowania tej skrzynki z Felicji (manualna)do 353 trzeba coś robić ze sprzęgłem ??
(tj. w przypadku 353 i skrzynka trabi 2T)
Jak nie to ze się rozejrze za tą skrzynią i zbieram Duuuuuużo Kasy
chyba ze nissan wyjdzie taniej ale tez nie wiem jaki :/ grrr zawsze coś jak się Uprę To Wytrzasnę z za Światów :) |
|
|
|
 |
qbak
Gość
|
Wysłany: 2006-12-13, 09:04
|
|
|
Jedyny rozsądny automat w tym przypadku to mały japończyk - czyli skrzynia od Swifta 1,0 (była też montowana w Tico). Obawiam się, że przeróbka byłaby jednak mocno skomplikowana.
To jednak bardzo ciekawy pomysł - ale chyba dla kogoś, kto ma za dużo pieniędzy i ułańską fantazję |
|
|
|
 |
Bross i Cost'a
Gość
|
Wysłany: 2006-12-13, 15:59
|
|
|
| Porwałem się z motyką na księżyc :/ |
|
|
|
 |
Kargul
Gość
|
Wysłany: 2006-12-13, 18:08
|
|
|
| Witam, team mnei również interesuje ponieważ samzamierzam zamontować inną skrzynie do mojego traba 353, podobno można podpasować skrzynie od skody favorit bo pasują półosie itd. od favoritki bedzie napewno łatwiej dostać skrzynie niż do felici, na szrocie troszke jest favoritek.... przyglądałem się budowie skrzyni od felici i powinna pasować, ale niewiem jak właśnie ze sprzęgłem będzie. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Bross i Cost'a
Gość
|
Wysłany: 2006-12-13, 18:57
|
|
|
na allegro skrzynki z favorit-ki są w cenie takiej sobie od 150zł idzie kupić, też o niej myślałem.
tylko na 100% cza kryze wytoczyć.
ile może wynieść koszt by założeniu :
Koszt skrzyni biegów z śkody Favorit 1.3 ok 300zł
pozostaje wykoczenie kryzy koszt ???
wielowypust czy to coś :) na co zakłada się sprzęgło, jest chyba taki sam,... musiał bym porównać te skrzynie
,jak nazłość u mnie niema takiej :/
Temat schodzi z automatu na manual, ja się nie gniewam,
jakby Moderaor czy ktoś inny ,zmienił nazwę tematu był bym Bardzo wdzięczny.
:) |
|
|
|
 |
|
|