Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Cewki Zapłonowe do 353
Autor Wiadomość
Bross i Cost'a
Gość
Wysłany: 2006-12-12, 13:58   

Witam wszystkich

na razie mam cewki sprawne ale chcę zmienić na oryginalne,
Pytania
1 Ilu Ohm-owe powinny być cewki ?
2 Czy to ma znaczenie ?

ilość spalanego paliwa , nie tylko zależy od Ciężkiej nogi :) Głównie od ustawień gaźnika i zapłonu oraz Filtra powietrza,(pominę stan silnika jego szczelność i blablabla) ,a skoro zapłon to i cewki. Chcę To wszystko jak najlepiej zgrać.

Pomożecie ? pozDDRawiam

Bross i Cost'a
Gość
Wysłany: 2006-12-12, 15:42   

jak miałem 601 nie miałem problemów te 353 mnie dobija ,to chłodnica ,to nagrzewnica ,to skrzynka biegów,
i tak połowy brak :(

JaNN, Wartburg Zone
Gość
Wysłany: 2006-12-13, 20:51   

Do układu zapłonowego Wartburga pasują najlepiej cewki od Wartburga. W żadne rezystancje się nie baw, te cewki nie są drogie.

Jeśli chcesz pokombinować, możesz poeksperymentować z cewkami standardu duży fiat - maluch w wersji z mechanicznym zapłonem, np. BE 200B. http://www.126fan.pl/www/moduly.htm - tutaj masz o pasujących typach cewek. Ale uwaga! Jak cewki, to i kondensatory. Montowanie osobno tylko cewek fso lub tylko kondendsatorów absolutnie mija sie z celem. Zalety tego układu - mocniejsza iskra, cewki są obliczone na większe obciążenie - w dwusuwie będą miały wakacje. Wady - trzeba się pobawić z mocowaniem kondensatorów na płytce (fiatowskie są mniejsze), dorabiać listwę pod większe cewki i zmieniać koncówki przewodów WN. Bardzo ważne - z elektronocznym zapłonem do Wartburga powinny współpracować tylko oryginalne cewki Wartburgowskie.

papieju
Gość
Wysłany: 2006-12-14, 13:54   

A w życiu, jakie kondensatory. Zakładaj cewki fiatoskie i ciesz się życiem. W 353 mam takie, faktycznie iskra super, do tego nie spalisz cewki mając włączony zapłon tak szybko jak te małe wartburgowe, a w żadne kondziory fiatowe się nigdy nie bawiłem. Auto do dziś śmiga, przejeździłem na nich jakieś 7 lat i w zasadzie pomijając epizod z ebzą kłopotów nie miałem, nawet z lekko rozregulowanym zapłonem. Iskra zabija konia - po trzykroć tak!!

Bross i Cost'a
Gość
Wysłany: 2006-12-14, 16:55   

Nie wiem jakie mam ,ale są takie jak w 601 ,czyli Duże :/ poluję na te małe , ale jak co zakładam z fiat-a 125
Dzięki DDR

JaNN, Wartburg Zone
Gość
Wysłany: 2006-12-14, 17:34   

Papieju, to bardzo dobrze, że przejeździłeś. Pamiętasz jeszcze chocby i z liceum wykresy wskazowe obwodów RLC? Cewka musi być w fazie z kondensatorem. Jak już masz coś napisac, to nie pisz "w życiu", wystarczy informacja, że i z oryginalnymi kondensatorami układ daje radę, co zresztą jest prawdą, bo sam poświadczam, że Twoje zielone 353 chodzi ładnie. Pojemność kondensatorów 2.5 a 2.2 mikrofarada to jest jednak różnica, podyktowana właśnie innymi parametrami cewki (reaktancją, jak kogoś to obchodzi).

Bross i Cost'a
Gość
Wysłany: 2006-12-14, 17:43   

jaki ma to wpływ na spalanie ?
chcę by choć odrobinę mniej palił,
podobno da się wszystko tak zgrać że palą po 5 litrów na trasie, ale to już pewno kwestia gaźnika...
a tu temat o cewkach.
Dzięki za Radę pozDDRawiam

JaNN, Wartburg Zone
Gość
Wysłany: 2006-12-14, 17:53   

W 5 litrów na trasie w 353 siedzącym w Wartburgu przy standardowym stopniu sprężania nie uwierzę. A jaki wpływ cewek na spalanie? Na pewno pozytytwny :) ale dokładną różnicę sam musisz obadać. Nieznacznie równiejsza praca silnika, nieznacznie wyzsze obroty na biegu jałowym przy normalnej regulacji. Odrobinę lepsze spalanie w warunkach niedoskonałego składu mieszanki. Poeksperymentuj z przerwa na świecach w zakresie 0.6-0.8 mm - to może dać więcej, aniżeli sama przekładka cewek.

Bross i Cost'a
Gość
Wysłany: 2006-12-14, 18:04   

Wybacz zapomniałem napisać ,że Silnik z 353 w Trabim siedzi (tyle ,że to nie moje 601 z 353)

2 przypadek dość podobny

Gaźnik 2gardzielowy jikov taki sam jak w Wartburgu 353
jest montowany seryjnie w śkodzie 105. liczba cylindrów w 105ce 4 ,i spalanie też 5 litrów na 100km w trasie
silnik po remoncie wiem , jak to możliwe ? przecież wszędzie podaja ,że około 10 l pali. wiem że 2suwy zawsze leją paliwo w wydech ale napewno nie wiele.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-12-14, 20:24   

te małe z wartka są kijowe, palą sie często... Całe szczęście że są trzy to jak się jedna spali można jeszcze na dwu garach sie dowlec...

Zakładaj jakieś bardziej cywilizowane, choćby takie z trabanta 601 te duże, albo z poldka, fiata itp...

JaNN, Wartburg Zone
Gość
Wysłany: 2006-12-14, 20:43   

Z tego, że gaźnik jest ten sam, niewiele wynika. Po pierwsze, skodowski ma mniejsze dysze. Po drugie - 353 ma większą średnicę przelotu pierwszej gardzieli (23 zamiast 21 mm) po trzecie, czwarte i piąte to w końcu dwusuw. Zupełnie inna charakterystyka zużycia paliwa. Nie chce mi się teraz rozpoczynać dyskusji o spalaniu 353, było o tym setki razy i na CT i u nas - www.klub-wartburga.pl.

Bross, jeśli bardzo chcesz od kogoś usłyszeć, że da się zejść w 353 ze spalaniem do 5 litrów to ja Ci powiem, że się pewnie da ;) Trzeba tylko brać poprawkę na czas pracy, nakłady finansowe i korzystanie z emeryt mode podczas używania gazu. Pozdrawiam.

JaNN, Wartburg Zone
Gość
Wysłany: 2006-12-14, 20:51   

Czy te duże trabanciarskie to nie sa przypadkiem od elektronika?

Bross i Cost'a
Gość
Wysłany: 2006-12-14, 22:23   

Raczej nie Bo w elektroniku miałem podobne
te są ze zwyczajne.

(najlepiej słyszeć prawdę bo nie lubię, kitów NIE OBRAŻAM NIKOGO JAK KTOŚ ŹLE OD CZÓŁ WYBACZ)

picia353
Gość
Wysłany: 2006-12-14, 23:24   

awięc załuz duze ceki
spalanie: ponizej 6 na trasie niezejdziesz
100-110 spala ok 6,5L
miasto na pycie (zawsze) :) żadkoprzekracza 10L

Bross i Cost'a
Gość
Wysłany: 2006-12-14, 23:35   

na razie mam duże, jak padną dam Duże

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi