Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ekonomizer po co to ??
Autor Wiadomość
Marek Miller
Gość
Wysłany: 2006-11-27, 21:42   

Dzięki Wojtek.
Już mniej więcej wiem z czym to się je

Alan
Gość
Wysłany: 2006-12-03, 11:59   

@MarkusMM, spróbuję to opisać:
Wakuometr działa jak zwykły wskaźnik ciśnienia, tyle że w odwrotną stronę. Wskazuje nie ciśnienie tylko próżnię (podciśnienie). Dlatego w stanie spoczynku wskazówka jest ustawiona na MAX, na końcu czerwonej skali [0 na zdjęciu niżej].
- Gdy silnik odpalisz, powstaje ssanie w gaźniku, które "naciąga" sprężynę w wakuometrze przesuwając wskazówkę na początek skali zielonej [60] - i taki stan sie utrzymyje, gdy nie zmienisz obciążenia silnika.
- Ruszając z miejsca, zmieniasz stosunek ssanie/obciążenie silnika, powodujące zwiększenie ssania w rurze od filtra powietrza a zmniejszenie ssania w przewodzie wakuometru i przesunięcie wskazówki w stronę czerwonego paska (większe zużycie paliwa).
- Wyrównując jazdę na np. IV biegu, wyrównujesz tym samym ssanie/obciążenie i wskazówka wraca na pole zielone [okolice 50 na skali] (małe zużycie paliwa). Wciskając gaz (przyspieszanie), zmieniasz znów podciśnienie w gaźniku zakłucając równowagę ssanie/obciążenie powodując przsunięcie wskazówki na czerwone pole [czasami i do 0 !].
- Jadąc 40km/h na III wskazówka wskaże wartość ok.[45], ale 40km/h na IV to już [20]. Tym samym widać, że 40km/h jest za niską szybkością dla IV biegu i silnik zaczyna żłopać paliwo bezużytecznie. Jednym słowem, wakuometr oprócz wskazania zuzycia paliwa, pokazuje czy nie przeciążasz niepotrzebnie silnika.
- Jadąc np. z górki 80km/h na IV, i zdejmując nogę z gazu, wskazówka wychodzi POZA zieloną skalę ale na czarne pole (60-80!). Nie oznacza to, że samochód nagle zaczął produkować benzynkę, tylko podciśnienie jest większe niż na wolnych obrotach; tym nie nalezy się przejmować, to normalny objaw.

Cały wic polega na tym, żeby jadąc starać sie utrzymać wkazówkę w granicach [60-30], ew. może wejść na [25]. Gdy załozyłem ten wskaxnik, myślałem, że jest zepsuty, bo ciągle wskazywał u mnie [20-0], a to była wina "za ciężkiej nogi" ;-) . Teraz bez kłopotu utrzymuję w mieście [40-25] i wcale nie jestem zawalidrogą.

darmowy hosting obrazków

Uff... mam nadzieję, że trochę rozjaśniłem :-)

Dawid
Gość
Wysłany: 2006-12-03, 16:34   

Ekonomizer w 1,1 bedzie działał pod warunkiem podłączenia go przed samym gaźnikiem (po odstojniku z ktorego wychodzi powrot paliwa) w przewodzie wchodzącym do gaźnika płynie tylko to paliwo ktore trafia dalej do silnika czyli tylko taka ilosc ktora jest potem spalana :) wiec warunki bedą identyczne jak w 601.

PozDDRawiam!!!

Sikor
Gość
Wysłany: 2006-12-03, 20:06   

Tak tylko, że w 1,1 mozna zastosować przepływomierz tylko od 353 z komorą wyrównawczą, której istnienie jest spowodowane pompą od paliwa. Zegar moze zostac od 601.

MarkusMM
Gość
Wysłany: 2006-12-03, 20:34   

Witam.
Dzięki Alan - oświeciłeś mnie w 100%
Już teraz wiem o co biega

A co do ekonomizera to niedługo spróbuje ale póki co męczę się z konserwacją przodu a to też ważne

Pozdrówka :-)

Bross i Cost'a
Gość
Wysłany: 2006-12-11, 19:16   

Dla Posiadaczy Ekonomizerów ...

Przyda się
DDR

Spike Spiegel
Gość
Wysłany: 2006-12-12, 18:53   

Wybacz Bross, a tak po naszemu? Bo ja to w sumie znam Polski, Angielski i Łacinę Podwórkową...

Bross i Cost'a
Gość
Wysłany: 2006-12-12, 19:08   

Gdzieś ,prawie na końcu jest obrazek z zaznaczoną ilością diód ile Ci się świeci tyle pali tam jest przelicznik , ja dokładnie nie wiem co tam pisze, umię tylko pl i DDR i ŁacPod

Paweł-Yogi
Gość
Wysłany: 2006-12-21, 21:31   

Ja w swojej 601 wstawiłem ekonomizer od 353 podłączony jest do orginalnego przepływomierza chwilkę pomyślałem jak to podłączyć.Mam dodatkowo zamontowany pływak z 353 który wskazuje ile jest paliwa i termostat do temp wszystko podłączyłem i działa bez problemu.Skoro da się to przełożyć do 601 to i da się wstawić do 1,1 kombinacji jest tam troszkę mniej bo w orginalnem ekonomizerku brakuje tylko diodowego wskażnika przepływu paliwa kombinujcie.

----------------------------------------------------
Trabant601 rocznik 85
stuknie mu za jakiś czas 22latka
----------------------------------------------------

Vampirek
Gość
Wysłany: 2006-12-22, 02:04   

dobra ja powiem tak na h.....j mnie ten kaktus :] jak nie ma tego brzdzacego sie szitu czlowiek sie nie denerwuje :] ze za duzo pali i tak to klamie i to po calej lini jak dopniesz wzmak i obciazysz altka to bedzie ci ekonomizer tanczyl jak znalazl :P to urzadzenie jest zakrecone jak chinski termos jade 80 swieca sie 2 kostki :] jade 70 swieca sie 3 kostki :P wlacze radio przy 80 swieca sie 4 kostki :P bueheh poronione :] a co do tego wariowania jak masz malo paliwa to zdaje sie ze tak sie dzieje jak na oparach jedziesz :P cos wiem na ten temat i starcza na okolo 700m paliwa :P

Spike Spiegel
Gość
Wysłany: 2006-12-22, 12:35   

Co do wariowania mój działa idealnie... Oprócz tego jak jedzie na oparach, wtedy wogóle nie działa :P

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi