|
CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0
|
|
Ekonomizer po co to ?? |
| Autor |
Wiadomość |
Marek Miller
Gość
|
Wysłany: 2006-11-27, 21:42
|
|
|
Dzięki Wojtek.
Już mniej więcej wiem z czym to się je |
|
|
|
 |
Alan
Gość
|
Wysłany: 2006-12-03, 11:59
|
|
|
@MarkusMM, spróbuję to opisać:
Wakuometr działa jak zwykły wskaźnik ciśnienia, tyle że w odwrotną stronę. Wskazuje nie ciśnienie tylko próżnię (podciśnienie). Dlatego w stanie spoczynku wskazówka jest ustawiona na MAX, na końcu czerwonej skali [0 na zdjęciu niżej].
- Gdy silnik odpalisz, powstaje ssanie w gaźniku, które "naciąga" sprężynę w wakuometrze przesuwając wskazówkę na początek skali zielonej [60] - i taki stan sie utrzymyje, gdy nie zmienisz obciążenia silnika.
- Ruszając z miejsca, zmieniasz stosunek ssanie/obciążenie silnika, powodujące zwiększenie ssania w rurze od filtra powietrza a zmniejszenie ssania w przewodzie wakuometru i przesunięcie wskazówki w stronę czerwonego paska (większe zużycie paliwa).
- Wyrównując jazdę na np. IV biegu, wyrównujesz tym samym ssanie/obciążenie i wskazówka wraca na pole zielone [okolice 50 na skali] (małe zużycie paliwa). Wciskając gaz (przyspieszanie), zmieniasz znów podciśnienie w gaźniku zakłucając równowagę ssanie/obciążenie powodując przsunięcie wskazówki na czerwone pole [czasami i do 0 !].
- Jadąc 40km/h na III wskazówka wskaże wartość ok.[45], ale 40km/h na IV to już [20]. Tym samym widać, że 40km/h jest za niską szybkością dla IV biegu i silnik zaczyna żłopać paliwo bezużytecznie. Jednym słowem, wakuometr oprócz wskazania zuzycia paliwa, pokazuje czy nie przeciążasz niepotrzebnie silnika.
- Jadąc np. z górki 80km/h na IV, i zdejmując nogę z gazu, wskazówka wychodzi POZA zieloną skalę ale na czarne pole (60-80!). Nie oznacza to, że samochód nagle zaczął produkować benzynkę, tylko podciśnienie jest większe niż na wolnych obrotach; tym nie nalezy się przejmować, to normalny objaw.
Cały wic polega na tym, żeby jadąc starać sie utrzymać wkazówkę w granicach [60-30], ew. może wejść na [25]. Gdy załozyłem ten wskaxnik, myślałem, że jest zepsuty, bo ciągle wskazywał u mnie [20-0], a to była wina "za ciężkiej nogi" . Teraz bez kłopotu utrzymuję w mieście [40-25] i wcale nie jestem zawalidrogą.
Uff... mam nadzieję, że trochę rozjaśniłem |
|
|
|
 |
Dawid
Gość
|
Wysłany: 2006-12-03, 16:34
|
|
|
Ekonomizer w 1,1 bedzie działał pod warunkiem podłączenia go przed samym gaźnikiem (po odstojniku z ktorego wychodzi powrot paliwa) w przewodzie wchodzącym do gaźnika płynie tylko to paliwo ktore trafia dalej do silnika czyli tylko taka ilosc ktora jest potem spalana :) wiec warunki bedą identyczne jak w 601.
PozDDRawiam!!! |
|
|
|
 |
Sikor
Gość
|
Wysłany: 2006-12-03, 20:06
|
|
|
| Tak tylko, że w 1,1 mozna zastosować przepływomierz tylko od 353 z komorą wyrównawczą, której istnienie jest spowodowane pompą od paliwa. Zegar moze zostac od 601. |
|
|
|
 |
MarkusMM
Gość
|
Wysłany: 2006-12-03, 20:34
|
|
|
Witam.
Dzięki Alan - oświeciłeś mnie w 100%
Już teraz wiem o co biega
A co do ekonomizera to niedługo spróbuje ale póki co męczę się z konserwacją przodu a to też ważne
Pozdrówka |
|
|
|
 |
Bross i Cost'a
Gość
|
Wysłany: 2006-12-11, 19:16
|
|
|
Dla Posiadaczy Ekonomizerów ...
Przyda się
DDR |
|
|
|
 |
Spike Spiegel
Gość
|
Wysłany: 2006-12-12, 18:53
|
|
|
| Wybacz Bross, a tak po naszemu? Bo ja to w sumie znam Polski, Angielski i Łacinę Podwórkową... |
|
|
|
 |
Bross i Cost'a
Gość
|
Wysłany: 2006-12-12, 19:08
|
|
|
| Gdzieś ,prawie na końcu jest obrazek z zaznaczoną ilością diód ile Ci się świeci tyle pali tam jest przelicznik , ja dokładnie nie wiem co tam pisze, umię tylko pl i DDR i ŁacPod |
|
|
|
 |
Paweł-Yogi
Gość
|
Wysłany: 2006-12-21, 21:31
|
|
|
Ja w swojej 601 wstawiłem ekonomizer od 353 podłączony jest do orginalnego przepływomierza chwilkę pomyślałem jak to podłączyć.Mam dodatkowo zamontowany pływak z 353 który wskazuje ile jest paliwa i termostat do temp wszystko podłączyłem i działa bez problemu.Skoro da się to przełożyć do 601 to i da się wstawić do 1,1 kombinacji jest tam troszkę mniej bo w orginalnem ekonomizerku brakuje tylko diodowego wskażnika przepływu paliwa kombinujcie.
----------------------------------------------------
Trabant601 rocznik 85
stuknie mu za jakiś czas 22latka
---------------------------------------------------- |
|
|
|
 |
Vampirek
Gość
|
Wysłany: 2006-12-22, 02:04
|
|
|
| dobra ja powiem tak na h.....j mnie ten kaktus :] jak nie ma tego brzdzacego sie szitu czlowiek sie nie denerwuje :] ze za duzo pali i tak to klamie i to po calej lini jak dopniesz wzmak i obciazysz altka to bedzie ci ekonomizer tanczyl jak znalazl :P to urzadzenie jest zakrecone jak chinski termos jade 80 swieca sie 2 kostki :] jade 70 swieca sie 3 kostki :P wlacze radio przy 80 swieca sie 4 kostki :P bueheh poronione :] a co do tego wariowania jak masz malo paliwa to zdaje sie ze tak sie dzieje jak na oparach jedziesz :P cos wiem na ten temat i starcza na okolo 700m paliwa :P |
|
|
|
 |
Spike Spiegel
Gość
|
Wysłany: 2006-12-22, 12:35
|
|
|
| Co do wariowania mój działa idealnie... Oprócz tego jak jedzie na oparach, wtedy wogóle nie działa :P |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|