Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Założenie wału do karterów
Autor Wiadomość
bumar1
Gość
Wysłany: 2006-12-02, 14:26   

Witam Wszystkich,
Mam pytanie do specjalistów odnośnie remontu silnika od 600. Mam pomóc znajomemu w remoncie kapitalnym silnika. Kupił prawie wszystko nowe oprócz karterów. Sa starego typu, używane ale w b. dobtym stanie. Są jednak dwa problemy:
1.czytałem kiedyś coś na Forum, że są problemy z montażem nowego wału do starego typu karterów. O co chodzi ?
2.kartery są lekko wyrobione w miejscach, gdzie pracują stawidła ( dość głębokie rysy ). Jak to wygładzić ? Czy mam ktoś jakiś patent i robił już to.
Proszę o pomoc. Pozdrawiam Wszystkich.

magik
Gość
Wysłany: 2006-12-02, 14:35   

wszystko powinno pasować. Co do miejsc tarcia stawideł to nie ma znaczenia nowe stawidła dotrą się do rowków.

bumar1
Gość
Wysłany: 2006-12-02, 22:17   

Serdeczne dzięki dla "magika" za pomoc. Widzę, że jesteś "Alfą i Omegą" jeśli chodzi o Trabanta. Tak prawdę pisząc właśnie na Twoją opinię i radę czekałem. A tak przy okazji, ile Trabantów już zrobiłeś i w jakim czasie. Zadziwia mnie Twoja wiedza ( ta teoretyczna i praktyczana )na ich temat.
Pozdrawiam

Ps. Jeżeli Ktoś uważa, że takie rozmówki powinny być na priva, to z góry tłumaczę: niech wszyscy mogą skorzystać z dobrych i konkretnych porad. Nigdy nie wiadomo kiedy Ty będziesz ich potrzebował.

magik
Gość
Wysłany: 2006-12-03, 17:07   

moja wiedza bierze się z tego że bardzo duzo czytam i przede wszystkim sam naprawiam.
Po drugie b ważna jest cierpliwość i dokładność przy pracy. Ja po prostu nie nawidzę partackich napraw. Polecam się na przyszłość
Jeszcze jedna b ważna rzecz jak będziesz wkładał stawidła na wał. Tam gdzie przylegają one do cięzarów wału są takie jakby ślepe otwory kółka. Zobacz sobie na początku i przyłóż jeden raz w jedna stronę raz w drugą i zobacz różnice porównując zakrycie tych otworków. Chodzi o to aby duży otwór był całkowicie odsłonięty i tak samo z drugim stawidłem.
I jeszcze jedno jeśli to wał st typu to fabrycznie pomiędzy wewnętrznymi łożyskami a środkowym uszczelniaczem wkłada się takie paski z tworzywa "mitex" coś jak ebonit w kształcie otwartego koła. Są to podkładki kasujące luz łożysk środkowych (czy jakoś tak) ciężkie do kupienia ale powinny być w starym wale. Kiedyś do kupna były 3 grubości. Wkładało się tego ile wlezie. Tylko jest problem są bardzo kruce i lubia pękać niestety więc jak masz coś takiego to bardzo ostrożnie.Ważna rzecz bo przedłuża żywotność łożysk Zamieszczam Ci link do katalogu. Część o której pisałem to nr 9
http://
schemat wału

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi