Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
regeneracja wału Warszawa
Autor Wiadomość
magik
Gość
Wysłany: 2006-11-27, 20:55   

o kurka ale tanio, tylko ciekawe ile pohula

Sikor
Gość
Wysłany: 2006-11-27, 21:23   

Czy ja wiem... Ostatnio za wał od syreny daliśmy 100 zł plus nasze łożyska. Ja za swo płaciłem 250 i pomimo, złych łożysk i źle dobranych koszyków w główkach korbowodów wytrzymał już około 65kkm.

motospec
Gość
Wysłany: 2006-11-27, 23:41   

Magik a ty gdzie robiłeś regeneracje wału o której pisałeś wcześniej?

motospec
Gość
Wysłany: 2006-11-28, 13:01   

Do Rafał Kośka
Z kąd ty wziąłeś tą cene 180 zł ?
Dzwoniłem dzisiaj do nich i za regeneracje chcą 230zł.

motospec
Gość
Wysłany: 2006-11-29, 19:44   

Byłem na krakowiaków i od ręki dostałem zregenerowany wał i tu mam pytnie:
W tym wale na środkowym łożysku jest taki bolec, a w karterach jeśli mnie pamięć nie myli nie mam dziurki gdzie on miał by wejść. Ten gościu na krakowiaków powiedział mi że trzeba będzie wywiercić dziurkę na ten bolec.
Czy tą dziurke można wywiercić w dowolnym miejscu czy w jakimś ściśle określonym np. w dolnej czy górnej połówce karteru, z boku czy na środku?

W piątek chce złożyć silnik proszę o pomoc!!!!

Spike Spiegel
Gość
Wysłany: 2006-11-29, 22:32   

hm.... albo koleś cie zrobił w balona i dał ci syfny wał z nie pasujacymi łożyskami, albo jak mnie pamięć nie myli to są to jakieś dziwne łożyska...

Na twoim miejscu ja bym wał oddał, poprosił o regenerację swojego i przy okazji wcisnął ten wał sprzedawcy, tam skąd go wziął...

MACIEK1871
Gość
Wysłany: 2006-11-29, 22:47   

w silnikach ktore skladalem fabryczny otwor znajdowal sie w gornej polowce karteru dokladnie na srodku.Pamietaj ze a na karterze w miejcu gdzie przylegaja lozyska nabic okaglym punktakiem otworek w dowolnym miejscu ale bez przesady chyba ze twoje kartery posiadaja juz takie punkciki to je jedynie popraw punktakiem.Punktak spowoduje pewnego rodzaju otworek z bocznymi wybrzuszeniami.Wybrzuszenia te sa wazne poniewaz beda sluzyly jako dodatkwe punkty scisku obudowy lozysk w karterach co zmniejszy znacznie ewentualne obacanie sie ich w karterach bo i takie przypadki czesto spotykalem ale po takich jazdach kartery nadaja sie na zlom.Milego skladania ale walnij sie przy montazu stawidel.Pozdrawiam.

macq
Gość
Wysłany: 2006-11-30, 06:58   

a moze poprostu pakujesz nowy typ wału do starych karterow............? :P

motospec
Gość
Wysłany: 2006-11-30, 10:22   

MACIEK1871 Dzęki za pomoc, teraz będe wiedział gdzie zrobić tą dziurke i może w piątek uda mi się złożyć silnik.

macq a moze poprostu pakujesz nowy typ wału do starych karterow............? :P
Nie wiem nie znam się za bardzo na typach tych wałów i karterów.
Ale mam swój stary wał i on jest praktycznie taki sam jak ten regenerowany tylko ze ten stary nie ma tego bolca na środku, a i ten nowy nie ma tych pierścieni na środkowych łożyskach.
Koleś powiedział że ten wał jest uniwersalny i będzie pasował do starego typu karterów tylko trzeba zrobić dziurke na ten bolec, a i że te pierścienie na łożyskach nie są potrzebne bo to są łożyska kulkowe i one się nie przesuwają (tak jak stare wałki) więc nie potrebują pierścieni krtór by je trzymały tak jak w starym.

Czy tak jest żeczywiście?
Czy koleś zrobił mnnie w Chu..a

Rafał Kośka
Gość
Wysłany: 2006-11-30, 14:11   

Robiłem tam wał dosłownie 2 tygodnie temu. Musze przyznać-pomyłka. Rzeczywiście 230, za dużo odjąłem za szlifowanie cylindrów. Za nieścisłość przepraszam.

MACIEK1871
Gość
Wysłany: 2006-11-30, 16:43   

Koles nie zrobil cie w.....Ma racje.W starszych trabikach wal byl lozyskiwany na lozyskach waleczkowych.Byly jednak one o wiele mniej wytrzymale mozna to zauwazyc nawet w nowym typie walu gdzie lozysko walczkowe zostalo umieszczone jako pierwsze od strony zaplonu i to wlasnie one jako pierwsze zaczyna wyc 601.Co do perscieni na lozyskch to gosciu ma racje ale nie powiedzial ci wszystkiego.Pierscienie byly ciutke wieksze i grubsze niz rowki w kartech.Po skeceniu karterow zostawaly one tak scisniete ze zapobiegaly one obracaniu sie lozysk w karterach.J to byla ich druga rola dltego warto nabic punktakiem malutki otworek tak jak opisywalem aby zapobiec obracanie tych nowych.Takze smialo mozesz skladac.A jesli montujesz nowe pierscienie na tlokach to pamietaj o szczelinie na zamkach 0.3mm Pozdrawiam jak problem to pytaj chetnie pomoge.

motospec
Gość
Wysłany: 2006-11-30, 17:23   

MACIEK1871 Wilekie dzięki rozjaśniłeś mi całą sprawe, jutro zabieram się za składanie silnika.
PoZdRo

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi