|
Ekonomizer po co to ?? |
| Autor |
Wiadomość |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2006-11-23, 20:17
|
|
|
| W 601 paliwo leci tylko wtedy kiedy jest potrzeba. Jest komora plywakowa ktora sie musi caly czas wypelniac do odpowiedniego poziomu a jak jest wypelniona to zaowrek iglicowy zamyka dopyw i paliwo stoi w przewodzie i nie kreci tego wiatraczka. W 1.1 jest przeplyw non stop bo pompa mechaniczna pompyje wraz z praca silnika i jak juz komora plywakowa jest pelna to paliwo wraca powrotem bo bakui tutaj wydaje mi sie ze ekonomizer bedzie dzailac odwrotnie gdy go na powrocie zalozymy, bo jak ganzik bedzie duzo potrzebowal to ekonomizer bedzie gasl calkiem gdyz nic nie bedzie wracac do baku, a na wolnych obrotach bedzie pokazywal max bo bnzyna bedzie smigala przez powrot cala gdyz w komorze bedzie pelno. |
|
|
|
 |
Spike Spiegel
Gość
|
Wysłany: 2006-11-23, 20:19
|
|
|
| Napewno tak samo jak w 601 czyli na główny |
|
|
|
 |
qba_601
Gość
|
Wysłany: 2006-11-23, 22:08
|
|
|
od 601 bedzie pokazywal brednie w 1,1
najlatwiej zaadoptowac ekonomizer od warba 353 tam jest pompa oraz powrot wiec generalnie adekwatnie do warba 353 przepiac
podejrzewam ze nie bedzie chcial dzialac bezposrednio przelozony zegar jesli chodzi o tem i paliwo. choc tu moge sie mylic |
|
|
|
 |
Sikor
Gość
|
Wysłany: 2006-11-24, 00:34
|
|
|
| Oj Kuba... Gdzie ty widziałeś powrót paliwa w 353?! |
|
|
|
 |
Wojtek K
Gość
|
Wysłany: 2006-11-24, 01:02
|
|
|
| 353 & 601 - ekonomizer, 1,1 / 1,3 - wakuometr. Troszke prościej przypasować... |
|
|
|
 |
Tasior
Gość
|
Wysłany: 2006-11-24, 21:45
|
|
|
przy odpalaniu pojawiają sie zielone diodki a podczas jazdy nie swieci :/ troche glupie ale fajne musze to naprawic
za tydzien jak bede mial czas to rozbiore caly ten ekonomizer i opisze stuacje |
|
|
|
 |
macq
Gość
|
Wysłany: 2006-11-24, 22:37
|
|
|
| turbinka ci padla |
|
|
|
 |
bumar1
Gość
|
Wysłany: 2006-11-25, 11:13
|
|
|
| Qbs ma racje. Ekonomizer od 601 do 1.1 nie zda egzaminu. Obojętnie gdzie będzie założony wskazania będą błędne a wręcz odwrotne. Szkoda roboty. Jeżeli już chcesz mieć coś co pokaże ci chwilowe zużycie paliwa to tylko wakuometr. Może być nawet od Fiata 126. To takie urządzenie które pokazuje podciśnienie panujące w gardzieli gaźnika a więc i pobór paliwa. |
|
|
|
 |
arni-piotr d
Gość
|
Wysłany: 2006-11-25, 12:39
|
|
|
| -marek miller jak zamontujesz ekonomizer w 1,1 w taki sposób jak opisujesz według mnie powinien działac.Zamiast ekonomizera będziesz miał diodowy obrotomierz a podpiąc byś musiał pod główny bezpośrednio za pompą paliwową |
|
|
|
 |
Marek Miller
Gość
|
Wysłany: 2006-11-25, 19:45
|
|
|
arni-piotr d :
witam. Zobacze. Niedługo poskładam swojego traba bo wymieniam sprzęgło i amortyzatory, a przy okazji konserwacja
Jak poskładam to się pobawię z tym ekonomizerem i napiszę co mi wyszło
ZObaczymy
Pozdrówka |
|
|
|
 |
Bross i Cost'a
Gość
|
Wysłany: 2006-11-26, 02:21
|
|
|
Cześć a, da się coś do 353 wykombinować z ekonomizer-em / wakiometr-em?
(zapłon naprawiony - Kabelki kabelki i jeszcze raz kaelki)
Dobranoc ? |
|
|
|
 |
Alan
Gość
|
Wysłany: 2006-11-26, 12:40
|
|
|
| Kiedyś w PF-125p były montowane wakuometry. Bardzo dobrze spisuje się taki w polówce. Posiadam taki, i naprawdę można zejść bardzo nisko ze spalaniem. POLECAM. |
|
|
|
 |
Marek Miller
Gość
|
Wysłany: 2006-11-26, 13:20
|
|
|
A wogóle możecie mi powiedzieć co to jest ten wakuometr i co on robi????????
Bo nigdy się z tym nie spotkałem jeszcze w swojej karierze motoryzacyjnej a nie chce mi się szukać co to jest. |
|
|
|
 |
Wojtek K
Gość
|
Wysłany: 2006-11-26, 15:15
|
|
|
Wakuometr wskazuje aktualne podciśniecie w układzie ssącym, a podciśnienie się przekłada na spalanie. Ot cała idea.
A do 353 nie trzeba nic kombinować w sprawie ekonomizera bo jest takowy - nawet przez fabrykę przewidziany |
|
|
|
 |
Spike Spiegel
Gość
|
Wysłany: 2006-11-27, 10:07
|
|
|
| Tasior, co do rozbierania ekonomizera to nie polecam ci tego. Bez wiedzy elektronicznej wiem czym to sie może skończyć :P (rozbierzesz i po złożeniu bedziesz miałsyfne ślady po składaniu i nic pozatym) |
|
|
|
 |
|
|