Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ekonomizer po co to ??
Autor Wiadomość
Tasior
Gość
Wysłany: 2006-11-22, 15:27   

Mam problem z ekonomizerem nie świeci i nie wiem co sie stalo gdzie sie go podłacza ??i poco on wogole jest ??

Kędzior
Gość
Wysłany: 2006-11-22, 16:01   

powiedział bym ci ale ci nie powiem :)

zielczi
Gość
Wysłany: 2006-11-22, 16:08   

przedstawia ilosc spalanej bezynki na dana chwile.
Kedzior co Ty taki jakis inny ostatnio?

bumar1
Gość
Wysłany: 2006-11-22, 16:12   

A tak serio, to składa się on z dwóch części. 1- jest w kabinie i wyglądem przypomina zegar złożony z diód. 2-czujnik zyżycia chwilowego paliwa i znajduje się na wężu doprowadzającym paliwo ze zbiornika do gaźnika. Z każdego z urządzeń wychodzą po trzy kabelki. Połączone one są ze sobą w komorze silnika ( gdzieś w okolicy cewek ). Kolor do koloru.

ZBuK
Gość
Wysłany: 2006-11-22, 16:17   

Kędzior najwyraźniej lubi bywać na forum. Można przyjąć, że to taki clown forumowy. W każdym poście musi puścić bączka.

Tasior. Masz problem z ekonomizerem, bo nie świeci i nie wiesz co się stało. Ale czy to znacza, że świecił i nagle przestał?
Schematu podłączenia nie znam - zlikwidowałem to u siebie. Ekonomizer w Trabancie pokazuje za pomocą skali z diód chwilowe spalanie w Trabancie - działa na zasadzie kołowrotka z fotokomórką przez który przepływa benzyna - im więcej jej płynie tym szybciej kołowrotek się kręci i więcej diód się pali. Także cały ekonomizer to kołowrotek (zazwyczaj na lewo od dmuchawy przykręcony do nadkola i zamontowany na przewodzie paliwowym), wiązka trzech przewodów oraz wskaźnik na desce rozdzielczej.
A po co on jest... Skoro we współczesnym aucie prawie każdym jest komputer, który pokazuje chwilowe spalanie, to po coś być musi. Zostawiam odpowiedź na to pytanie dla Ciebie jako pracę domową...

Qbs
Gość
Wysłany: 2006-11-22, 17:25   

Ekonomizer jest bardzo przydatny. Mowi o tym kiedy juz masz resztki benzyny bo wtedy mocno swiruje i raz pokazuje max a raz nic. Poza tym jak jedzeisz z gorki i muskasz lekko pedal a jedziesz 90 to patrzac na ekonomizer jesli widzi widzisz czy docisnac pedal mocniej czy nie, bo wtedy ci pokazuje czy katujesz silnik jadac na sucho z duza predkoscia obrotowa czy nie. Poza tym widzisz i diagnozujesz sauto podczas jazdy. Jak sie jest wprawnym to mozna wiele zobaczyc po jego zachowaniu. Taki maly komputer trabantowy.
A co do jego dzialania to odczep ten przeplywomierz od samochodu, zostaw kabelki i porzadnie dmuchnij. Powinien sie ten wiatraczek w srodku zakrecic a ekonomizer powinien wskazac wszystkie iody. jak nie to znaczy ze cos z elektronika. w jednym albo drugim.

Piotr Czaiński
Gość
Wysłany: 2006-11-22, 17:46   

uruchomiłem w jednym Trabancie ekonomizer i działa prawidłowo.u brata w trabancie jak go kupiliśmy też działał okej a teraz podczas ajzdy nie pokazuje prawie nic nieraz cos mignie.ale jak zdjołem przewód paliwowy i odkręciłem kranik paliwo leci swobodnie a na ekonomizerze zapala sie dioda jedno po drugiej do momentu az świecą wsyztskie czyli okej.po zakręceniu kranika tez powoli gasną. a w tarkcie jazdy nie działa.i co jest?

Misio601
Gość
Wysłany: 2006-11-22, 20:58   

Sprawdź dogłębnie bezpieczniki w skrzynce bezpieczników. Zwłaszcza jeśli są jeszcze fabryczne, to z biegiem czasu lubią się obluzowywać, śniedzieć, itp., co owocuje np. niedziałaniem ekonomizera (ale czasem mignięciem diód).

Pudzian
Gość
Wysłany: 2006-11-22, 21:22   

A moj ekonomizer dzialal i padl przyczyn nieznam nieraz sie zapali ale tylko jedna dioda niewiem czemu tak sie stalo.

Badyl
Gość
Wysłany: 2006-11-23, 01:16   

Czy ekonomizer można założyć bez problemu do 1.1 ?

Sebastian (reafus)
Gość
Wysłany: 2006-11-23, 06:56   

u mnie przyczyna naglego 'zepsucia' sie ekonomizera bylo poluzowanie sie jednego kabelka, ktory idzie do silniczka wycieraczek. Podlaczylem i znow dziala.

Rafał Kośka
Gość
Wysłany: 2006-11-23, 08:18   

Ekonomizer od 601 do 1.1 to raczej kiepski pomysł, o ile mi się wydaje to 1.1 ma tzw. powrót, czyli pompa paliwa pompuje benzynkę do gaźniczka, a nadmiary palwia tą samą siłą wracają. W tym przypadku miał byś przepływ paliwa non stop na max.

Qbs
Gość
Wysłany: 2006-11-23, 13:34   

No nie zupelnie sie z tym zgodze bo jesli zalozysz go na powrocie paliwa to wskazania moga byc miarodajne. Aczkolwiek pewnie nie takie jak w 601. Jak jest w warburgu, bo sie nawet nie orientuje. Tam tez jes pompa a jak jest pompa to jest powrot i ekonomizer wartburg ma.

arni-piotr d
Gość
Wysłany: 2006-11-23, 16:47   

ekomomizer jak sama nazwa mówi pokazuje czy jedziesz ekonomicznie i pokazuje śradnią spalania w danej chwili:żóLte diody-jedziesz ekoomicznie pomarańczowe diody- większe spalanie itd.

Marek Miller
Gość
Wysłany: 2006-11-23, 19:04   

Witam. ja też mam ochotę założyć do swojego traba 1.1 ekonomizer. Mi sie wydaje że to sensowny pomysł.
Tylko powiedzcie właśnie gdzie go zapiąć - na powrotowy wężyk czy ten główny.

Nie wiem jak to jest w warczyburgu. A tak nawiasem mówiąc to w 601 też przecież paliwo cały czas płynęło bo jest grawitacją więc chyba to jest coś podobnego jak w 1.1 .
A mi się wydaje że w 1.1 będzie dokładniej pokazywał bo jak zwiększasz obroty silnika (gazem) to automatycznie pompa paliwa szybiej pompuje paliwo - no i tu powinien działać
Czekam na odpowiedź.\\

Pozdro

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi