|
CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0
|
|
dwugardzielowy PIERBURG do mojego 1,3 |
| Autor |
Wiadomość |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2006-11-20, 17:31
|
|
|
http://helmut601.republika.pl/pierburg.html
jakiś czas temu miałem przyjemnośc pojeździć trabantem polo na takim gaźniku. Osiągi - jak na trabanta - były oszałamiające !!!!
Bez najmniejszych problemów ruszał Z DRUGIEGO BIEGU z piskiem NA LPG !!!!
Przyśpieszenie 0-100 km na benzynie w granicach 11 sekund !!!
Silnik napewno był 1,1 (mierzyłem skok tłoka).
Ciśnienia sprężania tego silnika z kolei były dość kiepskie - ok 8,5 atm a jeden cylinder ok 7 atm...
Nareszcie udało mi się zdobyc taki zestaw do wartburga ;-PP |
|
|
|
 |
peeter
Gość
|
Wysłany: 2006-11-20, 18:38
|
|
|
| Witam:) A ile za coś takiego zapłaciłeś jeśli można spytać??Pozdrawiam |
|
|
|
 |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2006-11-20, 18:40
|
|
|
| A ile to ssa wachy? Razy dwa? :) |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2006-11-20, 21:20
|
|
|
przy spokojnej jeździe powinno nieco mniej bo gardziel która pracuje na małym obciążeniu jest sporo mniejsza od tej w "normalnym" gaźniku, dpoiero przy wciśnięciu przepustnicy powyżej 3/4 zwalnia się blokada dodatkowej przepustnicy i wtedy podciśnieniowo (czyli przy obciążeniu) otwiera się ta druga. Więc pod obciązeniem napewno zassa sporo więcej. Ale taki urok tego ;)
W trampku który miał identyczny gaźnik spalanie gazu było identyczne jak przy standardowym gaźniku (8-9l/100) |
|
|
|
 |
PJ4cK
Gość
|
Wysłany: 2006-11-20, 21:56
|
|
|
Ale bestia :). A pasuje toto do silnika bez problemu? No i najlepiej podaj symbol, żeby było wiadomo czego na Allegro szukać, bo nie powiem, kusząca alternatywa w porównaniu z wymianą silnika :) (chyba, że cena tego monstrum to cena silnika od Warczyburga).
Ps. A zrobisz zdjęcia jak już zamontujesz :D? |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2006-11-20, 22:21
|
|
|
oczywiście, zdjęcia będę robił na bierząco.
jest to model Pierburg 2E, pasuje do silnika idealnie, ale musi być od silnika VW 1,3 (ew. 1,4) (seria "golf 2" ;) czyli z tych roczników.
Silniki 1,6 i większe mają inny kolektor, choć taki sam, lub identyczny wizualnie gaźnik.
Cena jest bardzo przystępna. Udało mi się łyknąć ten zestaw za mniej niż 200 zł !!!!
gaźnik jest w idealnym stanie.
jakie różnice:
- wejścia węży układu podgrzewania "ssania" są po przeciwnej stronie, trzeba będzie dać nowe dłuższe węże (choć w trapolo który to miał dało się na siłę naciągnąć orginalne, ale wolę dać nowe odpowiedniej długości),
- kolektor ssący ma dodatkowy "cycek" do serwa, który w tym przypadku trzabędzie zaślepić (bo narazie nie mam serwa w wartku... - kupiłem pompę z serwem z zamiarem założenia, ale tam test pompa poniżej poziomu podłogi + mało miejsca i bez ostrej rzeźby raczej takiej pompy nie da się założyć...
- odrobina kombinacji z linką gazu, ale to drobiazg
- odrobina kombinacji z elektryką, gaźnik nie ma mechanicznego czujnika "zwolnienia" przepustnicy (hamowanie silnikem), ma jakiś elektryczny czujnik pneumatyczny, prawdopodobnie właśnie do sterowania elektrozaworem.
poza tym większych komplikacji nie widzę na chwilę obecną. |
|
|
|
 |
kooNar
Gość
|
Wysłany: 2006-11-20, 23:46
|
|
|
| Wartobrgini oby wiecej tego typu wątków ! :D Dobrze, że jest ktoś kto lubi rezać i potem to jeszcze opisuje. |
|
|
|
 |
Turek
Gość
|
Wysłany: 2006-11-21, 11:35
|
|
|
| Ciekawa i interesująca opcja, wartborgini jak już założysz to to do wartburga, podziel się informacjami... z chęcią zamontowałbym takie cacko do mojego 1.3 ;)) |
|
|
|
 |
Kuzyn
Gość
|
Wysłany: 2006-11-21, 12:45
|
|
|
Wydaje mi sie że gaźnik nie może tak znacząco zwiększyć mocy. Nie wiem dokładnie ile ma trampek do setki ale z odczucia jazdy wnioskuję że jakieś 2 razy więcej niż 11 :) Takich efektów to nie spodziewałbym się po montarzu wielopunktowego wtrysku a tu gaźnik ma załatwić sprawę ;)
Trochę koloryzowana historia moim zdaniem. Gaźnik jak gaźni - zwykły dwugardzielowy jakich wiele.
Pozdrawiam :) |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2006-11-21, 14:32
|
|
|
:) 22 sekundy ??? nie przesadzaj...
standardowo ma w granicach 15-18 sek. zależnie od stanu auta.
Po zrobieniu samego tylko "wolnego" wydechu o dużym przekroju 0-100 w 13 sekund.
Przerabialiśmy ten temat parę lat temu dokładnie.
I te 11 sekund na 2gardzoelowym jest sprawdzone i potwierdzone. Mierzyliśmy kilkakrotnie. Sam byłem mocno zaskoczony ale takie są fakty...
Jak założę zrobię próby na wartku i staniemy dwoma 1,3, zobaczymy na ile dwugardzielowy "odstawi" standardowego...
Oczywiście cały czas mowa o benzynowym napędzie ;) |
|
|
|
 |
JaNN, Wartburg Zone
Gość
|
Wysłany: 2006-11-21, 17:18
|
|
|
11 sek/100? Ja bym skalibrował predkościomierz. Katalogi podają ok 20 sekund do setki dla 1.1, z tego, co pamiętam.
A, dwugardzielowe gaźniki powstały głównie z myślą o elastyczności (zmienna średnica gardzieli) i ekonomii, a nie mocy. Mało który silnik jest dławiony przez swój gaźnik. Prędzej sam się dławi, nie będąc w stanie zassać więcej mieszanki za jednym suwem tłoka. Jak rozwiercę sobie tchawicę przy oddychaniu, to więcej do płuc powietrza nie nabiorę ;).
Oczywiście, że dwugardzielówka jest lepsza. Zawsze bedzie lepsza niż pojedynczy gaźnik. Tylko, czy jest na tyle lepsza, żeby prawie dwukrotnie poprawić osiągi silnika? I to na LPG? I to z taką kompresją? Cuda się oczywiście zdażają, ale... |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2006-11-21, 18:27
|
|
|
hmmm. jeden wie swoje a drugi swoje.
Nie wiem czy sprawdzałes "w realu" przyśpieszenie trabanta czy tylko polegasz na tym co pisze książka.
Niejeden tutaj podawał przyśpieszenie do 100 na silniku 1,3 w trapolo na poziomie 10 sec więc skoro 1,1 miał by 20 sek, to przyrost o 20km (czyli 50% dałyby 100% przyrost przyśpieszenia ??)
Książka np pisze Vmax 125 km/h a jak jest naprawdę każdy wie.
Nie ma co dyskutować tutaj nad tym co się komu widzi a co nie. Nie robię tej przeróbki po to żeby mieć 120 km bo to nierealne, ale generalnie z ciekawości.
Efekty opiszę po założeniu, w każdym razie sam przyznałeś że dwugardzielowy jest lepszy i taka jest prawda.
Różnicy w osiągach jestem pewny, bo jako jedyny z Waszego grona miałem już przyjemność pojaździć na takim sprzęcie... Gdyby nie tamte próby, podchodził bym do tematu obojętnie, szkoda by mi było wydawać kolejnych 200zł na wartburga. |
|
|
|
 |
JaNN, Wartburg Zone
Gość
|
Wysłany: 2006-11-21, 19:07
|
|
|
Książka np pisze Vmax 125 km/h a jak jest naprawdę każdy wie
A ja pytam, skąd wie. Gdzieś miałem testy dokładności licznika Wartburga - jeden zawyżał przy tej prędkości o 5, inny o 10 km/h. Zresztą nie o to mi chodzi. Nie uważasz, że gdyby była aż taka różnica między jedno-, a dwugardzielówką, to jedna gardziel dawno poszłaby do lamusa?
Nie zniechęcam, bo sam jestem ciekaw różnicy. Jedyne jedno i dwugardzielówki, których pracę miałem okazję oglądać to BVF i Jikov, siedzące w Wartburgu. Są to faktycznie trochę starsze konstukcje, więc ten pierburg może być strzałem w dziesiątkę. Ale jak podajesz kosmiczne wartości, to postaraj się lepiej je dokumentować, a przynajmniej uwzględnij błędy pomiarowe. Z co drugiego Twojego posta dociera podprogowy przekaz, że masz sporo kasy. Może po przekładce gaźnika wartoby posłać ten wynalazek na hamownię? |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2006-11-22, 00:29
|
|
|
na hamownię chętnie, ale prawdę powiedziawszy nie wiem gdzie w okolicy jest, o ile jest, a jechać ponad 100km tylko w celu zhamowania mi się nie chce...
Co do dwugardzielowego pierburga, to z tego co wiem, ten model był żadko stosowany w silnikach VW o pojemnościach niższych niż 1,6 czyli to coś w stylu serii limitowanej chyba...
Napewno taki gaźnik jest droższy od "zwykłego" więc to pewno bierze górę nad wyborem gaźnika przy produkcji danego modelu auta.
Gaźnik dwugardzielowy w 353 radzi sobie całkiem nieźle, sądzę że zastosowanie nawet tego z 353 do 1,3 poprawiło by osiągi auta.
Zresztą np. tico też ma dwugardzielowy gaźniczek i jak zapierdziela !!!! a pojemności raptem 800 cm...
Co do niedokładności liczników, to nie wiem jak to jest ogólnie, ale kiedyś robiliśmy próby pomiędzy samochodami (jadąc z tą samą prędkością np. 100km/h) i błędów we wskazaniach nie było.
A samochód wzorcowy też nie mógł mieć błędu większego niż 5km/h (fotoradar...) (5km/h to w zasadzie błąd odczytu). |
|
|
|
 |
papieju
Gość
|
Wysłany: 2006-11-22, 09:09
|
|
|
Greku jadac na zlot warba jechal razem z corolka. porownali liczniki przy 130, a potem 150. wiekszych odchylek nie bylo, czyli sa 2 wyjscia -
w corolkach tez liczniki oszukuja;
w wartburgach nie az tak bardzo oszukuja.
Gaznik 2-gardzielowy jest pewnie lepszy w 4t, ale ja uwazam, ze do 2t najlepszym gaznikiem jest F40. Prosty, potrafi malo spalic, auto jest zwawe. Pomyslcie na zdrowy rozum - on nie zakladali 2-gardzielowego do 353 zeby bylo szybsze, a zeby mniej palilo, wiec cos za cos...
co do 1.3 - chetnie bym taki gaznik zalozly i zobaczyl jak to smiga, majac porownanie do mojego obecnego. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|