|
[601] WSPOMAGANIE OGRZEWANIA W 601 |
| Autor |
Wiadomość |
Kędzior
Gość
|
Wysłany: 2006-11-14, 17:35
|
|
|
| masz dziurę w pierwszym tłumiku. Sposób na naprawę : wymienić :) |
|
|
|
 |
Kędzior
Gość
|
Wysłany: 2006-11-14, 17:38
|
|
|
| niestety ta rzecz się zużywa a jak by tego było mało to jest ciężko z kupnem. Węgierski kosztuje w sklepie 128 zł. Niemiecki kupiłem za 100 ale to graniczy z cudem. Polskie są niezłe ale trab na nich głośno chodzi. Tłumik w trampku to delikutaśna sprawa. Najlepiej sprawdzaj się oryginały, na podróbach trab będzie słabszy, głośniejszy i może więcej palić. |
|
|
|
 |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2006-11-14, 20:22
|
|
|
| Jeżeli będziesz miał problem z dostaniem oryginalnego tłumika to ten sprzedawany przez Motirex jest przyzwoity. Raz kupiłem bo miałem ten sam problem a nie miałem oryginała (którego znalazłem potem). Jeździłem na nim w zimie. Grzał przyjemnie, wagę miał konkretną, więc nie był z cienkiej blachy, spadku mocy nie zauważyłem zbytnio, hałas normalny. Tyle, że zanim zaczniesz go użytkować polakieruj go srebrzanką ze dwa razy. Zawsze chwyci go ruda, ale może nie tak szybko. |
|
|
|
 |
Wojtek K
Gość
|
Wysłany: 2006-11-14, 21:20
|
|
|
| Polecam okręcanie taśmą aluminiową (taką do instalacji grzewczych) tych rur karbowanych. Po pierwsze uszczelni to połączenia, po drugie trochę zaizoluje... |
|
|
|
 |
macq
Gość
|
Wysłany: 2006-11-14, 22:24
|
|
|
| Ja zamieniłem rury gumowe na karbowane aluminiowe... niestety na wyglądzie ich zalety się kończą- za bardzo ciepło oddają do otoczenia. Ja do laczenia na kroccach uzywalem opasek zaciskowych, wzglednie takie do mocowania rur kanalizacyjnych. Tasma do inst. grzewczych to też dobry motyw, stosowałem z powodzeniem go, niestety troche obniża estetyke tego wszystkiego, ale tym sie akurat nie przejmowałem....teraz to wogule ogrzewania nie posiadam :( |
|
|
|
 |
Andrzej Tomaszewski/Traba
Gość
|
Wysłany: 2006-11-15, 08:11
|
|
|
| Ja nie widzę problemu z uzyciem 230V wiatraka w 12V instalacji samochodowej. Szukasz pierwszej lepszej "elektronicznej złotej rączki" żeby skleciła ci przetwornice 12-230 najlepiej z odpowiednio dobraną mocą do twojego wiatraka. Zrobienei czegoś takiego pewnie nie wyniesie cie drozej niż 30-40zl |
|
|
|
 |
Misio601
Gość
|
Wysłany: 2006-11-15, 08:56
|
|
|
| Jest: "na tyle, ąe..." miało być: "na tyle, że...". Bardzo dziękuję za porady. A propos wspomagania ogrzewania - w 601 stale spadała na wybojach rura gumowa prowadząca ciepłe powietrze do kabiny. Toteż włożyłem w środek tubę (z odciętym denkiem) po chipsach "Pringles" (serowo-cebulowych notabene) owiniętą jakąś pianką izolacyjną. Rura gumowa już nie musi być nałożona na króciec powietrza, całość "pracuje" razem z silnikiem i ogrzewanie (mimo smrodku) dobrze działa. |
|
|
|
 |
Kędzior
Gość
|
Wysłany: 2006-11-15, 15:54
|
|
|
| u nas ktoś wymyślił żeby owinąć pierwszy tłumik kocem gaśniczym uprzednim zajumanym ze stacji benzynowej. Ogrzewanie jest na tyle dobre że można jeździć w zimie z otwartymi szybami ale niestety działa to dosyć destruktywnie na pierwszy tłumik... koc trzyma wodę i szybko go ruda wszamie. |
|
|
|
 |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2006-11-15, 16:17
|
|
|
| Kędzior sorry za krytykę, ale lepiej wlać ceramizer do silnika niż owijać tłumik KOCEM!!! To są metody jednak poniżej pewnego pułapu estetyczno-funkcjonalnego, którego nie powinieneś promować... Na tej zasadzie to bym można Trabanta całego kocem opatulić tylko zrobić otwory na szyby i dodatkowo władować puchowe poduchy i będzie super cieplutko... Wstydziłbyś się... A ponoć taki esteta z ciebie... |
|
|
|
 |
Kędzior
Gość
|
Wysłany: 2006-11-15, 18:58
|
|
|
| hehe, to tylko taka ciekawostka, ogólnie musiał by mnie ktoś tydzień po ryju kopać żebym zrobił takie coś :D |
|
|
|
 |
mitek
Gość
|
Wysłany: 2006-11-15, 20:26
|
|
|
a mi się koc nie wydaje taki zły na zimę, nie mówię o całym kocu ale jak by tak z takiego koca uszyć "ubranko" tłumikowi? tłumik bardzo się wychładza od pędu powietrza podczas jazdy to by na pewno sprawiło że byłoby cieplej a jak by to ładnie sklecić to może by to wyglądało. Poza tym jak ktoś jeździ na co dzień trabbem to chyba wolałby mieć cieplej i wygodniej niż ładniej. to wszystko zależy oczywiście od osoby ja osobiście prawie już skompletowałem webasto i mam nadzieję że będzie gorąco |
|
|
|
 |
Spike Spiegel
Gość
|
Wysłany: 2006-11-15, 21:59
|
|
|
| Pozostaje nadal problem, że koc sie zapaca i szybko będziesz miał po tłumiku. Ja pozostaje przy tym by używac ogrzewania tak jak Zwickau przykazało, ewentualnie wsadzić do rury od ogrzewania wentylator od suszarki |
|
|
|
 |
mitek
Gość
|
Wysłany: 2006-11-16, 00:43
|
|
|
| co do wilgoci prawda |