Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] WSPOMAGANIE OGRZEWANIA W 601
Autor Wiadomość
Kędzior
Gość
Wysłany: 2006-11-14, 17:35   

masz dziurę w pierwszym tłumiku. Sposób na naprawę : wymienić :)

Kędzior
Gość
Wysłany: 2006-11-14, 17:38   

niestety ta rzecz się zużywa a jak by tego było mało to jest ciężko z kupnem. Węgierski kosztuje w sklepie 128 zł. Niemiecki kupiłem za 100 ale to graniczy z cudem. Polskie są niezłe ale trab na nich głośno chodzi. Tłumik w trampku to delikutaśna sprawa. Najlepiej sprawdzaj się oryginały, na podróbach trab będzie słabszy, głośniejszy i może więcej palić.

ZBuK
Gość
Wysłany: 2006-11-14, 20:22   

Jeżeli będziesz miał problem z dostaniem oryginalnego tłumika to ten sprzedawany przez Motirex jest przyzwoity. Raz kupiłem bo miałem ten sam problem a nie miałem oryginała (którego znalazłem potem). Jeździłem na nim w zimie. Grzał przyjemnie, wagę miał konkretną, więc nie był z cienkiej blachy, spadku mocy nie zauważyłem zbytnio, hałas normalny. Tyle, że zanim zaczniesz go użytkować polakieruj go srebrzanką ze dwa razy. Zawsze chwyci go ruda, ale może nie tak szybko.

Wojtek K
Gość
Wysłany: 2006-11-14, 21:20   

Polecam okręcanie taśmą aluminiową (taką do instalacji grzewczych) tych rur karbowanych. Po pierwsze uszczelni to połączenia, po drugie trochę zaizoluje...

macq
Gość
Wysłany: 2006-11-14, 22:24   

Ja zamieniłem rury gumowe na karbowane aluminiowe... niestety na wyglądzie ich zalety się kończą- za bardzo ciepło oddają do otoczenia. Ja do laczenia na kroccach uzywalem opasek zaciskowych, wzglednie takie do mocowania rur kanalizacyjnych. Tasma do inst. grzewczych to też dobry motyw, stosowałem z powodzeniem go, niestety troche obniża estetyke tego wszystkiego, ale tym sie akurat nie przejmowałem....teraz to wogule ogrzewania nie posiadam :(

Andrzej Tomaszewski/Traba
Gość
Wysłany: 2006-11-15, 08:11   

Ja nie widzę problemu z uzyciem 230V wiatraka w 12V instalacji samochodowej. Szukasz pierwszej lepszej "elektronicznej złotej rączki" żeby skleciła ci przetwornice 12-230 najlepiej z odpowiednio dobraną mocą do twojego wiatraka. Zrobienei czegoś takiego pewnie nie wyniesie cie drozej niż 30-40zl

Misio601
Gość
Wysłany: 2006-11-15, 08:56   

Jest: "na tyle, ąe..." miało być: "na tyle, że...". Bardzo dziękuję za porady. A propos wspomagania ogrzewania - w 601 stale spadała na wybojach rura gumowa prowadząca ciepłe powietrze do kabiny. Toteż włożyłem w środek tubę (z odciętym denkiem) po chipsach "Pringles" (serowo-cebulowych notabene) owiniętą jakąś pianką izolacyjną. Rura gumowa już nie musi być nałożona na króciec powietrza, całość "pracuje" razem z silnikiem i ogrzewanie (mimo smrodku) dobrze działa.

Kędzior
Gość
Wysłany: 2006-11-15, 15:54   

u nas ktoś wymyślił żeby owinąć pierwszy tłumik kocem gaśniczym uprzednim zajumanym ze stacji benzynowej. Ogrzewanie jest na tyle dobre że można jeździć w zimie z otwartymi szybami ale niestety działa to dosyć destruktywnie na pierwszy tłumik... koc trzyma wodę i szybko go ruda wszamie.

ZBuK
Gość
Wysłany: 2006-11-15, 16:17   

Kędzior sorry za krytykę, ale lepiej wlać ceramizer do silnika niż owijać tłumik KOCEM!!! To są metody jednak poniżej pewnego pułapu estetyczno-funkcjonalnego, którego nie powinieneś promować... Na tej zasadzie to bym można Trabanta całego kocem opatulić tylko zrobić otwory na szyby i dodatkowo władować puchowe poduchy i będzie super cieplutko... Wstydziłbyś się... A ponoć taki esteta z ciebie...

Kędzior
Gość
Wysłany: 2006-11-15, 18:58   

hehe, to tylko taka ciekawostka, ogólnie musiał by mnie ktoś tydzień po ryju kopać żebym zrobił takie coś :D

mitek
Gość
Wysłany: 2006-11-15, 20:26   

a mi się koc nie wydaje taki zły na zimę, nie mówię o całym kocu ale jak by tak z takiego koca uszyć "ubranko" tłumikowi? tłumik bardzo się wychładza od pędu powietrza podczas jazdy to by na pewno sprawiło że byłoby cieplej a jak by to ładnie sklecić to może by to wyglądało. Poza tym jak ktoś jeździ na co dzień trabbem to chyba wolałby mieć cieplej i wygodniej niż ładniej. to wszystko zależy oczywiście od osoby ja osobiście prawie już skompletowałem webasto i mam nadzieję że będzie gorąco :-)

Spike Spiegel
Gość
Wysłany: 2006-11-15, 21:59   

Pozostaje nadal problem, że koc sie zapaca i szybko będziesz miał po tłumiku. Ja pozostaje przy tym by używac ogrzewania tak jak Zwickau przykazało, ewentualnie wsadzić do rury od ogrzewania wentylator od suszarki

mitek
Gość
Wysłany: 2006-11-16, 00:43   

co do wilgoci prawda

Kędzior
Gość
Wysłany: 2006-11-16, 14:22   

a mi tam wystarcza trabantowe, może dlatego że mi jest zawsze ciepło...

ZBuK
Gość
Wysłany: 2006-11-16, 14:44   

a mi wystarcza jak Kędzior rypnie specjalistyczne podsumowanie..........

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi