|
[601 sedan] Mata do bagażnika |
| Autor |
Wiadomość |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2006-11-09, 19:48
|
|
|
Heja,
Ludziska - chciałem kupić gumową matę do trabiszona 601 do bagażnika do sedana.
Na Allegro jest masa takich gumowych wycieraczek wielkich, ale oczywiście do Traba nie bardzo.
Napisałem do najbardziej aktywnych sprzedających - podałem im wymiary i rysunek bagażnika do Trabanta by mogli pomóc podając wzór z innego samochodu który mniej więcej pasuje (potem w domku małe nacinanie i byłoby jak znalazł).
Niestety wszyscy mają w dupie pytanie od właściciela Trabanta, bo sprzedają maty do Volvo i Renaulta...
Dlatego pytam Was - może macie pomysł mata z jakiego auta współczesnego najbardziej byłaby zbliżona kształtem do bagażnika sedana 601. A może ktoś już takie coś ma i zaadaptował?
Sam bym sobie dobrał coś, ale na allegro nie podają wymiarów poszczególnych mat a jedynie do czego pasują - przez to
HELP |
|
|
|
 |
zielczi
Gość
|
Wysłany: 2006-11-09, 20:32
|
|
|
proste: nie mow ze chcesz do traba bo moze mysla ze nie bedziesz mial kasy zeby zaplacic tyle ile beda chcieli.Sprobuj popytac o rozmiary mat podobnych wielkosciowo samochodow.
Podejzewam ze juz to wiedziales... |
|
|
|
 |
Kędzior
Gość
|
Wysłany: 2006-11-09, 20:39
|
|
|
| zrób sobie sam taką... |
|
|
|
 |
Wojtek K
Gość
|
Wysłany: 2006-11-09, 20:52
|
|
|
| Weź kawał gumolitu, kształt bagażnika musisz przerysować z pięciocentymetrowym naddatkiem z każdej strony i zaopatrzyć się w kawałek kątownika metalowego, kawałek deseczki i opalarkę. Opalarką podgrzejesz gumolit przy krawędzi, od spodu podłożysz kątownik i deską doginać będziesz uplastyczniony gumolit do owego kątownika. Efekt końcowy zależy w największym stopniu od cierpliwości- możesz to przećwiczyć na jakiś ścinkach zanim zainwestujesz w docelowe materiały. Taką technologią robiłem coś o podobnym zastosowaniu tyle że nie do bagażnika ale do jachtu na podłogę w kabinie. |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2006-11-09, 21:32
|
|
|
| eeee a co to jest gumolit ? chodzi o matę gumową ciętą z metra? czy to coś specjalnego ? Myślałem też o czymś takim |
|
|
|
 |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2006-11-09, 21:32
|
|
|
| OK! Wojtek - super info! Tak też zrobię! Jeszcze tylko info co to gumolit (lita guma :) a raczej gdzie tego szukać? |
|
|
|
 |
zielczi
Gość
|
Wysłany: 2006-11-09, 22:28
|
|
|
| wszystkie supermarkety budowlane powinny byc miec to w asortymencie niegdys gumolit sluzyl do wykladania podlog:) |
|
|
|
 |
Wojtek K
Gość
|
Wysłany: 2006-11-09, 22:47
|
|
|
| Dalej też w przyrodzie występuje - oststnio jako wykladzina zmywalna PCV do kuchni czy czegoś takiego. Największy wybór jeżeli chodzi o wzory jest chyba w Komforcie. |
|
|
|
 |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2006-11-09, 23:41
|
|
|
| A jaka jest grubość tego badziewia i jaka sztywność? Większa niż linoleum? |
|
|
|
 |
Wojtek K
Gość
|
Wysłany: 2006-11-10, 00:34
|
|
|
taka sama bo to to samo
różni się tylko nazwą... Ja robiłem z takiego właśnie czegoś, kupionego w Komforcie jako ścinek. Wzór udający blachę ryflowaną, kolor ciemnoszary - taki sam z dwóch stron, nie biały jak większość wykładzin... |
|
|
|
 |
arni-piotr d
Gość
|
Wysłany: 2006-11-12, 15:46
|
|
|
| i co jak będe opalarką podrzewał to wydzie kształt? |
|
|
|
 |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2006-11-12, 23:18
|
|
|
| Musisz wyciąć kształ jak bagażnik w Trabie ale z naddatkiem kilka cm. I potem tan naddatek podgrzewasz formując w kołnierz. |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2006-11-14, 12:18
|
|
|
| najlepiej docinac do oryginalnej wykladziny tej brazowej z bagaznika. Tylko nieliczni maja ja cala wiec najlepiej miec ta z deluxa, albo polo, ale przeciez bagaznik jest symetryczny wiec mozna z polowki nawet taki ksztalt wyciac. |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2006-11-14, 17:04
|
|
|
gumolit... Boże...
Słuchaj kolego ZbuK... nie wkładaj takich substancji jak gumolit, bo za niedługi czas pod tym zakwitnie Ci rdza jak grzyby po deszczu !!!!
Ja w trabancie miałem przez poprzedniego właściciela włożone kilka wycieraczek gumowych (takich jak pod drzwi domu) i wiecznie pod nimi była wilgoć (wiadomo w upalne dni nie, ale w zimne i wilgotne albo po deszczu była), a wszystko było szczelne...
Poza tym gumolit to wygląda jak w starej chałupie - pełen folklor...
Pomyśl raczej o "dywaniku welurowym".
np taki materiał:
https://ssl.allegro.pl/item139280358_dywaniki_welurowe_honda_prelude_idealnie_f_vat_.html
Znam te wyroby i są świetne. Łatwo czyścić, trwałe, bardzo ładne i nie jest to guma więc całość "oddycha"
Myślę że jak zagadasz z gościem to Ci zrobi dokładnie na Twój wymiar, tylko nie pisz że do trabanta, ale np. do hondy do bagażnika. Podaj mu wymiary i spokojnie Ci zrobi jak chcesz, nawet logo Ci może strzelić haftowane np... |
|
|
|
 |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2006-11-14, 20:19
|
|
|
Kolego Wartbuś,
Sprawa ma się następująco: tapicer zrobił mi podłogę na całe auto - oddychająca wykładzina z lamówką w kolorze tapicerki. Z tymże w bagażniku zrobił dwie warstwy - jedną przykleił na stałe (błąd i muszę to odkleić) a druga estetycznie obszyta leży na wierzchu - w lecie się sprawdza, łądnie wygląda itd. Natomiast w zimie problem jest taki, że wykładzina jest mokrusieńka bo kumuluje wodę w sobie. Oczywiście mogę ją codziennie wieczorem wynosić z trabanta, suszyć i rano znowu wkładać, ale widziałem inne rozwiązanie. Na zimę chciałem wogóle zrezygnować z wykładziny. W związku z tym, że wożę w bagażniku skrzyneczkę z narzędziami i parę szpargałów nie chcę ich trzymać na gołej blasze, bo się będzie tłuc i rysować lakier bagażnika. Dlatego pomyślałem, że na ten czas zakładam gumową dopasowaną wycieraczkę i na niej trzymam szpargały. Jeśli napada na nią woda (co akurat się nie zdarza, żeby wpadało jej tam litrami) wyciągam i wylewam, ale ona nie będzie wchłaniać wody i będzie sucha raczej. Woda się będzie kumulować pod nią. Ale wtedy wyciągam, przecieram szmatą pod spodem i tyle. I nie muszę szuszyć całej wycieraczki, najwyżej szmatkę, którą przecierałem. Ot cały pomysł chytry.
Te wycieraczki gumowe z allegro są z fakturą, mają swoją sztywność i są bardzo dobre. Natomiast gumolit boję się że będzie za bardzo elastyczny, a brak odpowiedniego karbowania nie da takiego efektu jak trzeba. Stąd ciągle się głowię co z tym robić. |
|
|
|
 |
|
|