Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zapłon 353
Autor Wiadomość
Bross i Cost'a
Gość
Wysłany: 2006-11-07, 13:35   

Od niedawna mam silniczek z W353 i już nawalił aparat zapłonowy (szukałem w tematach i nic nieznalazłem - opcja szukaj na forum)

Objawy -

podczas rozruchu notorycznie zalewał 1 ze świec
Wymieniłem na nową puźniej Nove przewody w/n zamiana cewek wkońcy wymiana uszczelki pod głowicą
efekt pozostał przy odpaleniu pali raz na 3 raz na 2 jak jest na większych obrotach to działają 3 świece ale moc niema.

Stawiam na Zapłon (jest platynkowy)
zamieniłem kabelki w modukle zapłonu i dalej tosamo
niewiem co wymienić by zadziałało
Przerywacz ?
kondensator ?
a może wywalić platynki i wstawić EBZE 2s ?

Pomóżcie

pozDDrawiam

Kędzior
Gość
Wysłany: 2006-11-07, 14:08   

no na pierwszym miejscu sprawdził bym platynki, kondensator albo cewke. jak chcesz to mam troche kondensatorów niemieckich mogę podesłać.

Bross i Cost'a
Gość
Wysłany: 2006-11-07, 14:18   

cewki zamieniałem wszystkie są sprawne Niema Pęknięć anitympodobnych uszkodzeń

jak co skożystam

DDR

papieju
Gość
Wysłany: 2006-11-07, 14:26   

a ustawiales ten zaplon uczciwie?

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2006-11-07, 14:41   

Dobre pytanie Papieju. Jeżeli to nie zapłon, a zalewa pierwszą świecę, warto sprawdzić szczelność pompy paliwowej.

Bross i Cost'a
Gość
Wysłany: 2006-11-07, 15:20   

Może lepiej to wytłumaczyłem pod wykreskowanym ?

pompa jest nowa takamo jak uszczelka pod głowicą
ktoś niedoczytał dlaczego zalewa tą świece ?

z modółu zapłonowego jak są 3 kondensatory i 3 przerywacze i jakieś inne pierdoły
niewychodzi iskra czy chol*ra wie co jeszcze

Napisze inaczej

Zalewa świece bo niepojawia się iskra
jak zamieniłem na cewke która daje iskrę na tej świecy iskra Znika

wg mnie nawalił kondensator lub przerywacz
co mogło walnąć z 2 wymienionych części

----------------------------------------------------

inaczej ?

Wszystkie czynności wykonywane na wykręconych Nowych świecach

modół zapłony Platynkowy

na 1 cewke - iskra ok
na 2 cewke - iskra ok
na 3 cewke - Brak iskry

zamiana kolejności kabli w/n

1 cewka - iskra ok
2 cewka - brak iskry
3 cewka - iskra ok

kolejna zamiana przewodów w/n

- tosamo

Zamioana kabli przychodzących z Modółu

3 próby zmian 1 z 3 świec niedziała
Zamiana kabli na module zapłony (przy załączonym napięciu)

1 kondensator czy jak to się zwie zaiskrzył
2 tosamo co wyżej
3 brak jakich kolwiek zachowań

czy nawalil kondensator czy przerywacz czy coś innego ?

ok jak co wymieniam i 1 i 2gie
najchętniej założył bym EBZE 2s ale tam się nieda wyprzedzić zapłony czy coś takiego

Bross i Cost'a
Gość
Wysłany: 2006-11-07, 15:36   

Inaczej podobnie prawie tosamo

Wszystkie czynności Wykonałem na Wykręconych świecach i załączonym Zapłonie (przy podanym napięciu na cewki i modół zapłonowy)

modół zapłonowy

stan początkowy
1 cewka ma iskrę
2 cewka ma iskrę
3 cewka brak iskry

zamiana przewodów w/n

1 cewka z kablem w/n z 3ciej Brak iskry
2 cewka z kablem w/n z 2giej iskra ok
3 cewka z kablem w/n z 1szej iskra ok

zamiana świec

świeca 1sza na kablu w/n na 3ciej cewce - Brak Iskry
w pozostałych świecach brak iskry

kabel na cewce 2 kolejno 3 świece - Iskra Ok
Kabel na cewce 3ciej kolejno świece iskra ok
Wychodzi na to że zewka walnięta a świece Sprawne

Ale zamiana cewki ta która ma brak iskry na inny kabel z modółu iskra ok

Czyli niesprawność cewki wykluczona

zamiana kabli na modóle zapłonowym (przy załączonym Zapłonie)

znów tosamo jedna z cewek Nietrybi

Wg mnie to nawaił Kondensator może przerywacz
co wymienić i czy po wymienieniu tego czegoś trzeba to znów ustawiać

acha Zapłon Był doprze Ustawiony i niebyło z nim Problemów

krzysiek G
Gość
Wysłany: 2006-11-07, 15:46   

Jak zaiskrzyło na przerywaczu tzn,że kondensator do kitu na 95%, ewenntualnie nadpalony styk przerywacza.
Takie jest moje zdanie.
Pozddro-K

JaNN, Wartburg Zone
Gość
Wysłany: 2006-11-07, 17:48   

Po pierwsze - cylindry w silniku 353 liczy się w kolejności od skrzyni biegów. Przy pompce paliwa jest trzeci. Trzymajmy się tego oznaczenia, a będzie namn trochę łatwiej.

Po drugie - jaki moduł? Moduł masz właśnie w Ebzie. Tutaj posiadasz iskrownik i cewki, żadnych extrasów ;)

Po trzecie - z Ebzą też tak różowo nie jest. Raz, że coraz trudniej takową dostać, dwa że ~nastoletnia, albo i ~dziestoletnia elektryka (Ebzy robiono krótkimi seriami 1985-88) nie jest zbyt pewna. Jak nawali to mogiła. Btw, ale żadne 353 nie ma dodatkowego regulatora zapłonu, w przeciwieństwie do Trabanta! Ebza także.

Uff, no to teraz do meritum. Stan przerywaczy możesz ocenić na oko - sprawdź, czy dobrze kontaktuje tą blaszką z kondensatorem, przeczyść styki listkiem papieru ściernego lub płaskim pilniczkiem - sprawdza sie do paznokci :) W pewnym stopniu możesz ręcznie ocenić, czy sprężyna każdego przerywacza potrzebuje tyle samo siły do odchylania, co pozostałe dwie.

Jednak ja stawiałbym na kondensator. Sprawdź, czy kondziory nie telepią Ci się w gniazdach - bywaja problemy z masą. Dalej - czy jakikolwiek kondensator iskrzy bardziej niż inne. Teoretycznie żaden nie powinien iskrzyć, ale jeśli z powodu starości układu występuje niewielkie iskrzenie takie samo dla każdego młoteczka, to nie możemy na jego podstawie diagnozować niesprawności jednego z kondensatorów.

Nie pozostaje Ci nic innego, jak wyjęcie płytki iskrownika i wymienienie kondensatora, któego uszkodzenie podejrzewasz lub wszystkich UWAGA! Przy podłączaniu nowych kondensatorów musisz dokręcać z wyczuciem śrubki w nich. Kondensator, w którym obraca się zatopione w laku gniazdo śrubki, nie jest już pewny. Śrubki skręcaj np na wazeline techniczną lub smar miedziowy w !niewielkich! ilościach.

Po tej operacji trzeba ustawić znowu zapłon. Teoretycznie jeżeli wcześniej był ustawiony dobrze, teraz starczy tylko ustawić płytkę, nie dotykajac się do nastawów drugiego i trzeciego przerywacza. W praktyce - jak już się za to bierzemy, nie ma sensu bawić się w półśrodki.

Powodzenia! Aha, nastęnym razem postaraj się stawiać czasem jakieś przecinki, będzie łatwiej można dojść, o co Ci chodzi ;)

Bross i Cost'a
Gość
Wysłany: 2006-11-07, 19:01   

Dzięki za pomoc
wymienie przerywazcz i kondensator
jak to sie ustawia, dojdę sam.
pozDDRawiam

Sikor
Gość
Wysłany: 2006-11-07, 19:47   

Janek dwa słowa. Iskrownik (magneto) to jest w motorach, w warbie jest aparat zapłonowy i cewki... Co do regulatora kąta wyprzedzenia zapłonu to był w ebzie elektroniczny dwustopniowy.

picia353
Gość
Wysłany: 2006-11-07, 23:26   

Powiem tak przy jakich kolwiek problemach z zapłonem zaczynałem od wymiany wszystkich przerywaczy i zakładałem zapasową tarcze z innymi kondensatorami i tymi nowymi przerywaczami, problem znikał na 10-15 tyś
Teraz mam elektronika i problem z zapłonem wogule znikł ....polecam ci to

JaNN, Wartburg Zone
Gość
Wysłany: 2006-11-08, 01:47   

Co do iskrownika - masz rację. Iskrownik w motocyklu sam wytwarza prąd na iskrę, a nie przetwarza 12V z aku.
Co do regulatora kąta wyprzedzenia zapłonu to był w ebzie elektroniczny dwustopniowy. I to jest właśnie problem, bo z elektroniki jestem zero, ale mam przed sobą schemt EBZY i zwyczajnie nie widzę, które elementy miałyby odpowiadać za nieliniową charakterystykę wyprzedzenia zapłonu. W danych z Radioelektronika wynika, że w funkcji prędkości obrotowej "maksymalna odchyłka wyprzedzenia zapłonu" w Ebzie to 0,5 stopnia - trochę mało na dedykowaną regulację. Jakby ktoś potrzebował danych EBZY do wglądu - http://www.wartburg.cba.pl/ebza86.htm Może znajdzie odpowiedź na pytanie o wyprzedzenie.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi