|
Jakie są problemy przy zmianie 1.1 na 1.3 ? |
| Autor |
Wiadomość |
ali
Gość
|
Wysłany: 2006-11-04, 23:17
|
|
|
Przeszukałem całe forum i nie znalazłem prawie nic na ten temat, chciałbym aby ten post stał sie instrukcją podczas przekładki z 1.1 na 1.3
- co trzeba przerobić
- jak najłatwiej przystosować (przerobić)
- co nie pasuje
- co jest inaczej
- co trzeba dokupić
(chodzi tu o szczegóły i detale takie jak inne rozmieszczenie mocowania silnika, inne wyjście z kolektora wydechoewgo, gaźnik, alternator węże z cieczą chłodzącą i wszystko inne)
Prosiłbym o wypowiadanie sie ludzi którzy to robili a nie tylko widzieli jak zdzisiek to robił
Prosze również o wpisanie jaki silnik 1.3 został użyty (golf, wartburg, dużo pomogą pierwsze litery z numeru silnika) |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2006-11-05, 00:30
|
|
|
przy przekładce na silnik wartburga 1,3 nie masz żadnych komplikacji...
No, jedynie nieco inne zasilanie nagrzewnicy. |
|
|
|
 |
Prorok601
Gość
|
Wysłany: 2006-11-05, 10:42
|
|
|
Przypominam sobie ze zamienilem taki rozdzielacz od ukladu chlodzenia ( osmiornica przykrecona do bloku ) na ten od 1,1 ;
dodatkowo trzeba sie pobawić z portkami od 1,3 i dopasowac do nich wydech i to chyba tyle... jak o czyms zapomnialem niech mnie ktośpoprawi
pozdrawiam |
|
|
|
 |
bRq
Gość
|
Wysłany: 2006-11-05, 11:12
|
|
|
wydech pasuje tez od 1.1 (4-1) jak komus sie nie chce bawic w ten od wartka (4-2-1).
Wszystko w sumie to co nie bedzie pasowac (rura od pompy wody, kolektor wydechowy, termostat, przednia łapa silnika) pasuje od 1.1. |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2006-11-05, 11:20
|
|
|
Witam.
Jak zmieniałem 1.1 na 1.3 :
Zamieniłem rure od pompy wody. (koszt 2,00PLN - oring)
W osmiornicy zaslepiłem jedno wyjście koszt zaślepki 0,80PLN -zaslepka w kształcie kapsla, wbijasz młotkiem) jesli zamieniasz ośmiornicę to kup uszczelke
Zamieniłem łapę przedniej poduszki. (koszt 0,00PLN)
Zamieniłem kolektor wydechowy (koszt uszczelek 8,00PLN)- podczas rozmowy z "wydechowcami" stwierdziłem że nie ma potrzeby stosowania 2rurki.
Za jakis czas możesz zastosowaś kolektor i 2rurkę, ja nie miałem potrzeby, pozostałem przy wydechu od 1.1
Reszta pasuje bez problemu.
Podczas wymiany warto zainwestować w sprzęgło - i tak masz wszystko na wierzchu.
Czas wykonania 1 godzina + 0,5 godz. podłacznie i uruchomienie. (oczywiscie jak wszystko zgromadzisz i nie bedzie potrzeby szukania jakiejś pierdoły.
Powodzenia. |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2006-11-05, 11:22
|
|
|
| bRq - przypomniał mi że zamieniłem kolanko od termostatu - dzieki :) |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2006-11-05, 13:46
|
|
|
jednak lepiej od razu dać wydech 4-2-1, jest różnica widoczna !!!!
Jakim cudem w godzinę robosz przekładkę silnika ???? |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2006-11-05, 14:23
|
|
|
Warborgini: - nie opisywałem przekłdki silnika w aucie, ale przezbrojenie, a to robi wielką róznicę. :)
To znaczy tak:
masz wymontowany z auta silnik 1.1, obok stoi przygotowany 1.3 i wszystkie potrzebe elementy.
Oglądasz, zamieniasz, montujesz. Nie powiesz mi że tego nie można zrobić w ciągu godziny.
Czasu zamontowania świeżo przygotowanego silnika 1.3 do auta, nie brałem pod uwagę bo z tym różnie bywa. Przerw związanych z "okolicznościami" itp.
Jak juz jest nowy silnik w aucie (wszystko skręcone łącznie z wydechem) to nie powiesz mi, ze w pół godziny nie da się podłączyć kilku przewodów elektrycznych, podpiąć węży, zalac płyn i uruchomić.
Chyba że ...., ale nie będę nic mówił żeby nie zapeszyć.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2006-11-05, 20:04
|
|
|
hehe przezbrojenie to tak :) z tym się zgodzę...
ale na całkowity kompletny "swap" trzeba conajmniej dnia... |
|
|
|
 |
ali
Gość
|
Wysłany: 2006-11-05, 20:10
|
|
|
bRq - napisałeś że łapa silnika z 1.1 pasuje do przekręcenia do 1.3 ale chyba nie we wszystkich 1.3 bo w moim nie ma przygotowanych gwintów na te śruby mocujące łapę.
może ktoś miał też taki silnik - jeżeli tak to prosiłbym by napisał jak przerobił to miejsce, ja wpadłem na taki pomysł: w miejscu narysowanych śrub będą nagwintowane dziury do przykręcenia łapy z 1.1 |
|
|
|
 |
Turek
Gość
|
Wysłany: 2006-11-06, 08:37
|
|
|
Czy aby napewno jest to silnik Wartba??
Te znaczki Audi i VW, chyba mówią o czymś innym ... ;) |
|
|
|
 |
Benek Kielce
Gość
|
Wysłany: 2006-11-06, 11:54
|
|
|
| To ja sie podepne. Jakie na prawde sa roznice pomiedzy walkiem rozrzadu 1,1, a 1,3? Kupe ludzi mi mowilo, ze sa inne, ale nikt nie podal konkretow. Niestety nie mam mozliwosci porownania na zywo. Ciekawi mnie to, bo mam w aucie 1,3 z glowica od 1,1. |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2006-11-06, 13:10
|
|
|
| mają nieco inne krzywki... Jakie konkrety mają Ci podać... Są to elementy zamienne w takim sensie że wałek 1,1 można założyć do 1,3 i na odwrót, ale będzie różnica w mocy |
|
|
|
 |
ali
Gość
|
Wysłany: 2006-11-06, 19:12
|
|
|
NIe to napewno nie jest silnik wartka i nigdy tego nie twierdziłem