Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Awaria ladowania w 601
Autor Wiadomość
Pudzian
Gość
Wysłany: 2006-11-01, 20:20   

Wtam mam taki problem alternator nie laduje bateri i zgasla mi zarowka od ladowania. Sprawdzalem nie spalila sie czy czeka mnie wymiana alternatora. Prosze o pomoc "bateria ma niecale 2 tygodni" ladowanie padlo w czasie jazdy... Pozdro

krzysiek G
Gość
Wysłany: 2006-11-01, 20:35   

Poszukaj po kablach przy alternatorze. Ja jednak stawiam na szczotki w altku. Dokładnie to samo miałem przy polonezie.
Pozddro-K

Pudzian
Gość
Wysłany: 2006-11-01, 21:05   

Patrzylem nigdzie niema uszkodzonego kabla wszystko jest w calosci mozliwe jest ze to regulator napiecia poszedl...

Kędzior
Gość
Wysłany: 2006-11-01, 22:31   

szczotki. Mi też sieto kiegyś stało. podczas jazdy straciłem ładowanie i żeby wjechać na parking musialem światłą wyłączyć bo już fazy na iskre nie było :)

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-11-01, 23:44   

jeśli kontrolka wogóle nie świeci po przekręceniu kluczyka, a żarówka jest sprawna i DOCHODZI DO NIEJ PLUS (sprawdzałeś ????) to wówczas regulator nie ma tutaj NIC DO GADANIA bo on nie jest wtedy w obwodzie !!! Jedynie szczoty, i ew. uzwojenie wirnika. Ale w 99,9% szczoty....

mitek
Gość
Wysłany: 2006-11-02, 01:15   

szczotki

warcab
Gość
Wysłany: 2006-11-02, 08:29   

jak szczotki to szczotki:)
ale tak na powaznie to pewnie szczotki

Pudzian
Gość
Wysłany: 2006-11-02, 17:33   

dzieki chlopaki zrobie przeglad alternatora .....
wartborgini sprawdzilem do zarowki dochodzi plus niema nigdzie sladow na uszkodzenia poprostu zgasla gdy przestalo ladowanie dzialac.....

Pudzian
Gość
Wysłany: 2006-11-02, 17:34   

ale jak by szczotki poszly to lampka powina sie swiecic caly czas sprawdze wszystko

macq
Gość
Wysłany: 2006-11-02, 18:38   

nie powinna sie swiecic jak pojda szczotki.

Paweł-Yogi
Gość
Wysłany: 2006-11-02, 20:28   

W moim przypadku rozleciał się komutator urywając szczotkę i tak samo kontrolka sę nie świeciła po mimo że obwodu nie było.W twoim przypadku może być inna przyczyna więc szukaj jakiegoś niedomagania skoro wszystko jest na miejscu.Gdyby padła dioda a i tak miałem najpierw zaczyna migotac lampka ładowania a po jakimś czasie szlak trafia pozostałe diody i wtedy jedziemy do domu na akumulatorku bez ładowania

Symbole diud które spotkałem w 2 alternatorach
SY 360/1
1N4001
DO WYBORU

-------------------------------------------------------
Trabant601s rocznik 85
-------------------------------------------------------

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-11-02, 21:21   

i tu mała uwaga...
diody 1N4001 ( i tej pochodzne na wyższe napięcia czyli np. 1N4007) NIE POLECAM STOSOWAĆ...

Są to diody STANDARDOWE (czyli WOLNE), one świetnie pracują przy częstotliwości 50Hz, natomiast w alternatorze masz częstotliwość ZNACZNIE większą (alternator ma 6-8 par biegunów - nie liczyłem dokładnie;) i to RAZY obroty wirnika - zakładając przełożenie 1:1 z silnikiem - masz przy obrotach 4000 obr/min = 24 lub 32 kHz !!!!!!!!

w takim układzie ZWYKŁE diody, owszem, działać będą, ale są to diody WOLNE więc wartość skuteczna prądów jakie "z nich" uzyskamy, będą sporo niższe od prawidłowych.
Dlatego polecam stosować - jeśli ktoś wymienia - diody szykie (czyli fachowo - o któtkim czasie rekombinacji nośników). Cenowo są zbliżone a założycie to co trzeba...
Orginalnie są właśnie montowane diody szybkie, natomiast jeśli ktoś ma u siebie serię 1Nxxx albo jeszcze gorsze te nasze stare komunistyczne to porażka ;)...

Dla informacji - te diody są w układzie wzbudzenia, to nie są GŁÓWNE diody mocy.

Paweł-Yogi
Gość
Wysłany: 2006-11-02, 22:24   

Ja nie tewierdzę że diody 1N4001 są dobre czy też złe piszę tylko że z takimi się spotkałem orginalnie na płytce siedzą diody SY 360/1 bądz SY 360/1N.Jeśli one zdechną to koniec ładowania jeśli chodzi o tą kwestię.

-----------------------------------------------------
Trabant601s rocznik 85
-----------------------------------------------------

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-11-04, 14:35   

tak, i właśnie te SY są ok, a 1N się tu nie zabardzo nadają, dlatego piszę, coby ktoś wiedział jak się mu spali, na co wymieniać...

Pudzian
Gość
Wysłany: 2006-11-05, 18:19   

Dzieki chlopaki za pomoc poszly szczotki i regulator napiecia poniewaz bylo spiecie na altenatorze przez komutator ktory zakaczyl swoj zywot wiec trzeba zalatwic alternator dzieki jeszcze raz pozddro

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi