|
[601] twardy pedał (hamulca) :) |
| Autor |
Wiadomość |
macq
Gość
|
Wysłany: 2006-10-28, 14:51
|
|
|
Witam
Po wymianie pompy, cylinderkow i samoregulatorow pedał hamulca stoi strasznie wysoko. Na początku myślałem, że sie "dotrze", ale jest tak samo, albo jeszcze gorzej. Mało tego- im zimniej, tym pedał wyżej. Regulacja nic nie daje. Poprostu wystarczy pedał dotnać i już sie stop świeci. Zastanawiałem sie czy to nie płyn hamulcowy, ale nie sądze, bo temperatura jeszcze poniżej zera nie spadła :) Pozatym nie jest on taki stary. Co to może być? Jakim sposobem to naprawić? Auto nie sciaga, nie ma przecieków, reczny jest na 2 koła.... wiec co?
Dzieki i pozdrawiam |
|
|
|
 |
Sebastian (reafus)
Gość
|
Wysłany: 2006-10-28, 15:40
|
|
|
| zapowietrzone hamulce? |
|
|
|
 |
Kuzyn
Gość
|
Wysłany: 2006-10-28, 16:07
|
|
|
Koła się całkowicie luźno kręcą?
Samoregulatory nie są zbyt ciasno?
Trzpień tłoczka pompy hamulcowej jet wyregulowany z minimalnym luzem do tłoczka? |
|
|
|
 |
macq
Gość
|
Wysłany: 2006-10-28, 19:15
|
|
|
1 odpowietrzone są
2 lużno się kręca
3 Tak, jest luz, nawet wiekszy niż trzeba
4 Samoregulatory hmm... wszedzie luzno, w jednym kole troche ciasniej (za malo sprezynki podcialem), ale nie sciaga... |
|
|
|
 |
Kuzyn
Gość
|
Wysłany: 2006-10-28, 19:53
|
|
|
Jakie sprężynki podcinałeś?
A może poprostu masz idealne hamulce z minimalnym luzem mdz szczękami a bębnem? |
|
|
|
 |
macq
Gość
|
Wysłany: 2006-10-28, 20:28
|
|
|
sprezynki przednich samoregulatorow sa za duze- trzeba je podciac (nieoryginalne)
Hmm..idealne. Nie widziałem jeszcze auta, które by miało tak twarde hamy. U mnie to jest beton. Ale przy robieniu zawieszenia sprawdze, co sie dzieje w bebnach. Dzieki za sugestie :) |
|
|
|
 |
mitek
Gość
|
Wysłany: 2006-10-28, 21:24
|
|
|
| Słuchaj moim zdaniem masz po prostu idealne hamulce, kumplowi kiedyś w trampku robiłem hamulce i wyszło dokładnie tak samo, u siebie też zacząłem ale do tej twardości muszę jeszcze tył zrobić. Tylko po co podcinałeś sprężynki? |
|
|
|
 |
mitek
Gość
|
Wysłany: 2006-10-29, 07:40
|
|
|
| ech dalej mnie te sprężynki nurtują |
|
|
|
 |
macq
Gość
|
Wysłany: 2006-10-29, 08:06
|
|
|
| postaw sobie oryginalna sprezyne z nieoryginalna- ta druga jest wyraźnie twardsza i dłuższa. Bez podcinania regulatory wogule wysuwać sie nie chciały... |
|
|
|
 |
Rafał Kośka
Gość
|
Wysłany: 2006-10-29, 09:56
|
|
|
Macq ja w tym roku zrobiłem hamulce, wszystkie cylinderki, przewody giętkie, płukanie sztywnych przewodów, wymiana uszczelek w pompie (jednosekcyjnej) i wymiana płynu hamulcowago. Pedał jest straznie twardy, ale auto hamuje bez zadnego klopotu, nawet na stacjii diagnostycznej byli pod wrażeniem:)
Wydaje mi się, że właśnie masz hamulce OK :) |
|
|
|
 |
macq
Gość
|
Wysłany: 2006-10-29, 12:31
|
|
|
| Aha czyli ma tak byc :) Wczesniej hamulce mi łapały jakies 2cm przed podłoga dlatego sie dziwie. Jeszcze raz dzieki :) |
|
|
|
 |
warcab
Gość
|
Wysłany: 2006-10-29, 13:48
|
|
|
tez bym chcail zeby mi tak hamulce trzyamly :P
a ty sie jeszczce zalisz :) |
|
|
|
 |
Tytek
Gość
|
Wysłany: 2006-10-29, 21:35
|
|
|
| tak, twardy iwysoki pedał ham.to jest to co trabanty lubią najbardziej!! Marze o takich!! |
|
|
|
 |
Bartek Zawadzki
Gość
|
Wysłany: 2006-10-29, 21:52
|
|
|
| Ja po remoncie hamulców byłem bardzo miło zaskoczony. Też jak beton. Tylko ostatnimi czasy coś się takiego dzieje, że na zimo strasznie piszczą i... hamują jeszcze ostrzej. Wystarczy się rozpędzić do 40km/h i efekt znika. Też ciekawe, prawda? |
|
|
|
 |
Bartosz "Gołąb&a
Gość
|
Wysłany: 2006-10-29, 22:13
|
|
|
No ja też cos takiego zauważyłem u swojego Traba.Rano jak jest zimny to wystarczy dotknac lekko pedał i hamulczyki jak beton a przy tym piszczą że aż miło:)Potem-niestety to mija:(A co Ciebie macq to Ci zazdroszcze:auto nie sciaga, nie ma przecieków, reczny jest na 2 koła.Szczęściarz!Żebym ja tak miał w swoim:))
PozDDRo-Bartez |
|
|
|
 |
|
|