Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ramki reflektorów
Autor Wiadomość
marcin k
Gość
Wysłany: 2006-10-23, 15:50   

Witam , mam takie pytanko czy ktokolwiek z Was trabanciarze natknął sie na taki problem ,że ramki reflektorów w modelach 601 różnily sie miedzy soba ,nieznacznie dodam wiec na pierwszy zut oka nie dostrzegalnie ,ale jak dwie sztuki porównamy to widac różnice. Składam trabanta rok 1971 i kupilem nieswiadomie nowe ramki( stare byly troszke pogiete)lakiernik wylakierował je razem z całym nadwoziem i teraz gdy kończe prace składania zakładam te detale i.... lipa wchodza lekko jakby za duże ,ale to jest akurat maly problem ale jest szpara pomiedzy reflektorem a ramka!!!
>>Czekam na opinie w tej sprawie a moze ktos posiada takie ramki chetnie kupie( tak na marginesie juz kupilem kilka kompletów starych ramek z niby tego rocznika ale niestety nie były to te.

ZBuK
Gość
Wysłany: 2006-10-23, 17:08   

Szapra miedzy reflektorem a ramką? Na całym obwodzie czy tylko z jednej strony? Jak z jednej strony to trzeba reflektor (szkło) wyśrodkować.
A czy to są ramki od Trabanta? A może od warczybura? barkasa albo niedajboże syreny?
Ale nie umiem fachowo odpowiedzieć czy różniły się wielkością rocznikowo... No ale chyba nie powinny?

magik
Gość
Wysłany: 2006-10-23, 17:19   

hmm .... zastanawiające. Zawsze dobrze się przyglądam trabantom w szczególności starszym i nigdy nie widziałem żeby były inne. O ile pamiętam to w 71 roku były jeszcze stare garnki i mocowanie reflektora było na takim pierścieniu.Z resztą margut teraz sprzedaje takie na allegro. Może to wina tego ?

Mally2105
Gość
Wysłany: 2006-10-23, 19:39   

Nie wiem czy mam racje,czy nie,ale potwierdze slowa Marcina K. W 601 de luxe '90 ramka ma inne kąty niz w poprzednich moich trabiszonach.Szczegolnie widoczne dla mnie to bylo w czesci nad lampa.Nie wiem jak to okreslic,ale wydaje sie inna

marcin k
Gość
Wysłany: 2006-10-23, 19:41   

dzieki za odpis,ZBuK dzieki za podpowiedz ale z calym szacunkiem rozróżniam ramki od warba ,lub barkasa,syreny.Tak chodzi o szpare pomiedzy ramka a reflektorem , jutro wezne te ramki zrobie fotki, i pokaze Wam czym konkretnie sie różnią. Magik masz racje tam sa te stare "garki", i własnie te odrestaurowałem ,zomontowalem i teraz te feralne ramki
fotka
fotka

JaJer
Gość
Wysłany: 2006-10-23, 21:01   

Sorki, ale na obu fotkach nie dostrzegłem ramek reflektorów???
Napisz dokładniej o co chodzi?
Pozdrawiam.

JaJer
Gość
Wysłany: 2006-10-23, 21:04   

Jeszce jedną rzecz zauważyłem to źle założona guma pod garnkiem. Napisz dokładnie w czym widzisz problem.
Pozdrawiam.

marcin k
Gość
Wysłany: 2006-10-25, 09:11   

Dzięki Jajer za uwagi ale jeśli chodzi o gumę pod garnkiem to wiem że źle założyłem już to zmieniłem a te zdjęcia dałem żeby pokazac że te garnki są właśnie starego typu. jeżeli chodzi o zdjęcia ramek to oczywiście zrobie je ale niestety trabi nie stoi koło domu tylko kawałek muszę do niego dojechac czyli prawdopodobnie dopiero w sobote wstawie fotki. Ale bardzo dziękuje za wszystkie uwagi Pozdrawiam

magik
Gość
Wysłany: 2006-10-25, 09:53   

Tak sobie pomyślałem... Może garnki tzn miejsca trzymające ramki są wygięte do zewnątrz, przez co garnek jest głębiej osadzony. Druga rzecz w starych garnkach były też inne uszczelki. Może któraś z tych opcji ?

Qbs
Gość
Wysłany: 2006-10-25, 13:11   

A ja potwierdze ze widzialem rozne ramki. Otoz pare trabow sie zdazylo ze mialy inny ksztalt ramek, ale dokladnei nie wiem czy to byly oryginalne. Na pierwszy rzut oka patrzysz trabantowe. Podjezdza inny trabant a tu inny ksztalt odrobine. Mysle ze mogly to byc jakies rzemieslnicze polskie rzeźby produkowane jako zamiennik w czasach gdy nic nie bylo i czasm ktos je zakladal do trabantow.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi