Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
zmiany silnika
Autor Wiadomość
wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-10-17, 19:09   

ja absolutnie nie twierdzę że gaźnik polo by działał doskonale w 601, zaproponowałem tylko żeby ktoś to WYPRÓBOWAŁ za co zostałem objechany dokładnie...
Może by działał dobrze, może przeciętnie. Fakt że 601 będzie miał kiepskie podciśnienia, bo i sprężanie ma mizerne w porównaniu do polo, ale był by to ciekawy eksperyment, i nie taki znów pracochłonny...

"Rura" dolotowa wcale by nie była nadmiernej długości... Przecież patrząc na kolektor ssący w polo czy wartku 1,3 - długość od gaźnika do głowicy wcale nie jest taka mała... Wiadomo - czym ta długość większa tym większe opóźnienie w reakcji silnika na manewry gazem i na odwrót - opóźnienie w reakcji gaźnika na obciążenie silnika, ale stosując rurę wygiętą w bok, montując gaźnik z boku czy to z lewej czy z prawej wcale by taka olbrzymia długość nie była...

podobną różnicę można zaobserwować pomiędzy silnikem z jedno/dwu punktowym wtryskiem (czyli coś w stylu gaźnika sterowanego elektronicznie - bo wtryskiwacz jest w "czapie z przepustnicą" więc paliwo leci przez całą długość kolektora), a wtryskiem wielopunktowym, gdzie paliwo jest "lane" bezpośrednio przy głowicy...

Kędzior
Gość
Wysłany: 2006-10-17, 20:31   

objechałem wasz przecudowny wyśniony i ukochany gaźnik w waszym równie genialnym bolidzie...

Qwa jak ci sienie podoba 601 to nie wiem co tu robisz. nie jest kwestia tego że ja jestem najmądrzejszy, tylko ja potrafie powiedzieć co o kimś myśle prosto z mostu, nie tylko na forum ale i w oczy. A dla mnie jesteś kretynem, burakiem, małym majsterklepką, baranem ze zbyt małym fjutem (wymagającym przedłużenia gaźnikiem od 1.1 lub wszechobecną w twoim przewspaniałym wartburgu elektroniką), cfaniakiem, lub poprostu masz male zaburzenia osobowości, itp.itd.

moja mało dyskretna propozycja brzmi w*y*p*i*e*r*d*a*l*a*j...

Kędzior
Gość
Wysłany: 2006-10-17, 20:33   

A najmądrzejszt to jesteś oczywiście ty, bo w każdym temacie musisz dorzucić 3 grosze. Albo hydrauliczne sprzęgło albo jakaś elektronika, albo elektroniczny przerywacz do 6 wolt. Można by długo wymieniać. Ogólnie wszędzie można założyć twoią doskonałą przeróbke. Stary, tobie sie chyba w młodości kołyska paliła a stary łopatą gasił...

Kędzior
Gość
Wysłany: 2006-10-17, 20:34   

oczywiście nie chciałem cie urazić ta wypowiedzią. jeśli tak to cholera, nie wiem jak się wytłumaczyć...

Paweł-Yogi
Gość
Wysłany: 2006-10-17, 22:07   

Kędziorka ale ty jesteś nerwowy kto by pomyslał:)hehe czy macie zamiar kłucic się o jakiś gażnik to nie ma sensu?.Trabant 601 ma taki gaznik jaki ma czy jest wspaniały czy nie ma działać i tylko taką funkcje ma spełniać.Gaznik jest dość prosty by nawet laik który wcale nie zna się na motoryzacji był wstanie go rozebrac i poskładac ponownie.Jeśli ktoś chce się bawic i wsadźać inne gaźniki niech się tym zajmuje nie wszczynajcie wojny gaznikowej bo kłutnie i wyzwiska tylko nakręcają druga strone do ponownego napisania posta z ripostą a tak to można w nieskonczoność jechać.

----------------------------------------------------
Trabant 601s rocznik 85
do kupienia Trabant rocznik 88 z orginalnym przebigiem 32000km
od nowosci:)
----------------------------------------------------

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-10-18, 15:43   

i dalej upierasz się że w 601 nie było elektronicznego przerywacza kierunkowskazów ???

To musisz drogi szpeniu przyjąć do wiadomości że w dawnych czasach zakupiłem trabanta 601 kombi z instalacją 6V w którym to był orginalny niemiecki elektroniczny przerywacz kierunkowskazów...

Ty jesteś chyba jakiś z wykopalisk skoro wszelkie wynalazki późniejsze od wynalezienia koła są dla ciebie czymś złym...

Gdyby - jak myślisz - np. hydrauliczne sprzęgło albo inne fajne rzeczy były do bani jak sądzisz, to by tego żaden producent nie montował... a teraz to standard...

Więc lepiej przyznaj się że NIE UMIESZ, i jedyną rzeczą jaką potrafisz zrobić to WYKRĘCIĆ STARE I WKRĘCIĆ JESZCZE STARSZE...

Bross i Cost'a
Gość
Wysłany: 2006-10-18, 17:12   

i znów ... to niemoje zadanie ale To Miał Być temat o Zmianie Silnika a nie o Gaźnikach !!

DDR

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-10-19, 13:03   

no więc w temacie. Gdzieś w mojej okolicy ktoś założył silnik od malucha ale podobno były bardzo silne wibracje i nie dało się tym jechać szybciej niż 50 km/h...

Tak więc silnik malucha to nie jest dobry pomysł...

są znacznie ciekawsze silniki, myślę że jak już robic swap to na coś z prawdziwego zdażenia, bo robota podobna a efekt zupełnie inny.

No ale zakup jakiegoś uczciwego silnika (czyt. mocnego albo oszczędnego - nowoczesnego) to znacznie większy wydatek niż silnik malucha.

Kuba NCA
Gość
Wysłany: 2006-10-19, 18:45   

jak tak mozna samochod beszczescic?? .. od malucha? :/

od kosiarki sobie wsadz !

Bross i Cost'a
Gość
Wysłany: 2006-10-20, 11:43   

jak zmieniać to na 353 :) albo coś "lepszego"

picia353
Gość
Wysłany: 2006-10-20, 23:53   

Nie myślcie ze jak załozycie 353 bedzie on oszczędny...:)

Kędzior
Gość
Wysłany: 2006-10-21, 17:05   

a czy 353 zakłada sie po to żeby nim jeździć powoli i żeby był bardziej oszczędny ?? Raczej nie...

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2006-10-21, 19:15   

Jak ktoś ciśnie 601 to uzyska ten sam efekt przy spokojnej jeździe i mniejszym spalaniu po założeniu 353 :)

Bross i Cost'a
Gość
Wysłany: 2006-10-21, 20:12   

moja 601 spalała ostatnio 7L ale to zawsze mieszana trasa pozatym 353 jeśli kto zakłada to potwierdzam zdanie Kędziora

Pyralginum
Gość
Wysłany: 2006-10-21, 21:25   

JA zawsze myslalem o jakims silniki z cinquecento ale wkoncu zmadrzalem i stwierdzilem ze po wymianie silnika to bedzie poprostu beznedziejny karton z kiczowatym silnikiem. A co disilnika od malucha to juz w ogole... jak przelewanie z pustego w prozne.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi