Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
zmiany silnika
Autor Wiadomość
Paweł Bojarski
Gość
Wysłany: 2006-10-13, 15:34   

czy w trabie 601 można wymienic silnik z orginalnej 600 na silnki od malucha czyli fiata 126p podobno jest to mozliwe ale chciałbym wiedziec czy trzeba bardzo traba przerabiać i czy jest to gra warta świeczki

Kędzior
Gość
Wysłany: 2006-10-13, 15:38   

nie

Benek Kielce
Gość
Wysłany: 2006-10-13, 18:14   

NIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE! COZ CI ZAWINILO TO AUTO?

Paweł Bojarski
Gość
Wysłany: 2006-10-13, 18:32   

samochód jest świetny i ma swój styl ale z silnikiem mam problemy a tak w zasadzie to z gaznikiem który jest do bani autko gasnie mi a i spalanie mam dosc duze ok 8 l na 100 km

Placik
Gość
Wysłany: 2006-10-13, 18:58   

a silnik z malacza mniej pali?? dobrze wyrególowany zapłon i gaźnik to spalanie może wynieść 6l no zalezy tez od stylu jazdy

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2006-10-13, 19:51   

Poszukaj na forum starego tematu właśnie o tym. Był już poruszany i dobrze opisany.

Kędzior
Gość
Wysłany: 2006-10-14, 07:59   

eee, ja proponuje założyć gaźnik nowego typu i porządnie go wyregulować. Póki co (na nowym) zrobiłem ponad 2000 i rgulowałem tylko wolne obroty.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-10-14, 12:24   

apropo's gaźnika... Może by któryś z Was wreszcie wziął się za eksperyment i założył do 601 jakiś uczciwy gaźnik a nie ten orginalny który konstrukcyjnie jest gorszy od gaźnika z taniej kosiarki...
Wystarczy wyspawać małą kryzę i założyć np gaźnik z polo 1,1...

Efekty będą napewno pozytywne,...

Kędzior
Gość
Wysłany: 2006-10-16, 18:53   

najlepiej zrób sobie kryze i wspomoż sobie czerep kombajnem marki bizon a jak to nie pomoże to jeszcze zestaw żniwiarski sobie załóż.

mitek
Gość
Wysłany: 2006-10-16, 22:37   

i tu się podłącze do wypowiedzi kolegi kędziora. Jak jesteś taki kozak to weź sam eksperymentuj. Albo na oczy nie widziałeś gaźnika z 601 albo ci padło na mózg po dwu gardzielowym z 353. Po co ulepszać coś coś co jest dobre. W silniku 601 nie tkwi problem w gaźniku tylko w silniku. Słyszałeś o docinaniu stawideł, żeby zwiększyć czas napełniania? o przerabianiu kanału dolotowego? takie rzeczy się robi żeby większą moc uzyskać, a to dopiero dwie przeróbki.

po raz któryś widzę na forum że nawiązujesz do tematów rolniczych. I tu mi się nasuwa odpowiedź: z ciebie jest: albo burak.... albo rolnik :-)

a wracając do tematu załóż sobie nowy typ gaźnika autko chodzi na tym na prawdę w porządku. Ja miałem przy swoim silniku najpierw stary typ i zauważyłem różnice:

na starym typie szybciej silnik "wchodzi" na obroty, lepsze przyspieszenia

na nowym typie większa prędkość maksymalna, zauważalnie mniejsze spalanie.

osobiście wróciłbym do starego typu ale względy ekonomiczne trzymają mnie przy nowym typie. Maiłem wrażenie że na starym silnik palił około 7-8 litrów na trasie, na nowym ostatnio jak pojechałem na Słowację po zlocie auto spaliło 5l/100km

macq
Gość
Wysłany: 2006-10-17, 06:23   

Prostota to głowna zaleta tego gaźnika...

Piotr Czaiński
Gość
Wysłany: 2006-10-17, 09:24   

gażnik z polo do 2 sówa hehehe kolega chyba nie wie ile jest miejsca między orginalnym gażnikiem a ścianka przednia pozatym zupełnie inna budowa gaźnika inne działanie tragedia

Paweł Bojarski
Gość
Wysłany: 2006-10-17, 11:40   

dzieki za wasze komentarze zastanowiłem sie i zainwestuje w nowy gaznik

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-10-17, 16:38   

miejsca jest mało, ale kto powiedział że gaźnik polo ma byc tam gdzie jest gaźnik orginalny... Można zrobić kawałek rury na zasadzie kolektora ssącego i dać gaźnik z boku np...

Skoro twierdzicie że gaźnik w 601 jest taki genialny to dlaczego nie był montowany w polo ????

Oczywiście kędzior jest najmądrzejszy...
Nie wiem czy zauważyłeś, ale już od paru lat nie mam 601 więc nie mam jak i czego przerabiać...

Skoro twierdzicie że ten gaźnik typu kosiarka z 601 jest genialny to Wasza sprawa...
Pewno nie zdajecie spobie sprawy co daje np. pompka przyśpieszacza, kilkustopniowy układ zasilania paliwem...
W 601 macie gaźnik prawie taki jak np. w WSK... Najprostszy z możliwych... A rozwiązania najprostsze niestety najlepszymi nie są...

Oczywiście trzebabyło zwyzywać mnie od buraków i innych rolników bo objechałem wasz przecudowny wyśniony i ukochany gaźnik w waszym równie genialnym bolidzie...

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2006-10-17, 16:45   

1,1 ma inną pojemność i przekroje. Nie wiem czy trabant byłby w stanie wytworzyć takie podciśnienie żeby utrzymać wolne obroty.
Gaźnik z malucha jest z pewnością nowocześniejszy od trabantowego ale chyba nikomu nie chce się eksperymentować:) Tym bardziej że trzebaby go prawdopodobnie zrobić gdzieś w okolicy filtra powietrza z powodu braku miejsca. Wydłużony dolot mógłby spowodować też jakieś zmiany (na lepsze lub gorsze)
Nowoczesne gaźniki są oszczędne bo mają mdz innymi odcięcie paliwa po ściągnięciu nogi z gazu. Trabancik nie dostawałby wtedy smarowania przy hamowaniu silnikiem.
Wygodniej chyba kupić trabanta polo :)
Albo założyć gaźnik z wartburga353 (2 gardzielowy Jikov) razem z silnikiem, co by kolektora dolotowego nie dorabiać ;)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi