|
[1.1] Akumulator |
| Autor |
Wiadomość |
bartekp
Gość
|
Wysłany: 2006-10-03, 16:41
|
|
|
| Jaki najmocniejszy akumulator mozna zalozyc do trabanta z silnikiem 1.3?? |
|
|
|
 |
szkielu
Gość
|
Wysłany: 2006-10-03, 16:56
|
|
|
| ja mam w 1.1 50Ah |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2006-10-04, 20:03
|
|
|
książka podaje że ma być 45-6Ah, często zakłada się 50Ah...
A co do jego max pojemności... to zależy jak na to patrzeć i jak będziesz toto eksploatował...
Z jednego punktu widzenia nie ma żadnych ograniczeń (bo Ci nikt nie zabroni), ale zależne to będzie od obsługi... Będziesz musiał kontrolować stan jego naładowania i ew. regularnie doładowywać.
Skoro zadałeś takie pytanie to domyślam się że coś kombinujesz nietypowego (a być może rozwiązanie leży zupełnie gdzieindziej niż akumulator o max pojemności...) no chyba że chcesz np. grać dobrym car-audio na postoju całą noc pod oknem swojej dupy :) albo np. nie masz w domu prądu i chcesz autem sobie świecić przez okno ;))) |
|
|
|
 |
bartekp
Gość
|
Wysłany: 2006-10-04, 21:51
|
|
|
| no maksmymalna moc tzn na ile wyrobi alternator, a lepszy zawsze sie przyda przy odpalaniu w zimie i sluchaniu radia na postoju |
|
|
|
 |
pelu-p
Gość
|
Wysłany: 2006-10-04, 23:56
|
|
|
wez to pod uwage,ze jak bedzie mocny, to alternator nie nadazy go naladowac, bartek mowilem ci, 45-50 Ah(1.1 czy 1.3 da rade) jest w pelni wystarczajacy, tylko trzeba o niego dbac( ladowac itd)
wiem cos o tym, bo mi umarl, pamietaj,ze swiatla sie nie wylanczaja, bo mojego to dobilo:(((((((
p.s. ładny ten twoj trabant tylko czekam az pojezdzimy razem po krakowie:):):) |
|
|
|
 |
bartekp
Gość
|
Wysłany: 2006-10-05, 10:27
|
|
|
| to najpredzej spotkamy sie na zlocie:) |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2006-10-05, 11:17
|
|
|
ee to do odpalania w zimie to Ci gigantyczna pojemność w niczym nie pomoże...
50Ah w zupełności wystarczy.
A jak fura stoi na polu to BARDZO POLECAM brać akumulator do domku...
Na takim ciepłym akumulatorze odpala jak w lecie a jak sie franca przemrozi to czy ma 50 czy 180Ah to i tak ladaco kręci... |
|
|
|
 |
|
|