Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Różne i różniste pytanka :)
Autor Wiadomość
PJ4cK
Gość
Wysłany: 2006-09-30, 22:42   

Jak w temacie:
1. Malował ktoś kiedyś zderzak, ten plastikowy od 1.1? Bo ten szaro-bury kolor nie za bardzo mi się podoba i chciałbym go zmienić (na czarny). Pytanie tylko czym to pomalować? Bo oczywiście zwykły lakier odpada :). Jakiś do tworzyw sztucznych będzie dobry?
2. Głupie pytanie: czy jak odkręcę listwy boczne to poszycia będą "odłazić"? Bo chciałbym je sobie ładnie wypolerować a nie będę tego przecież robił z listwami na samochodzie :).
3. A tą od dachu jak odkręcę? Nic nie zacznie mi się rozpadać?
4. Czym zabezpieczyć wypolerowane aluminium (te ww listwy), bo fabrycznie są one czymś pokryte o ile mnie wzrok nie myli. Jakiś lakier bezbarwny? Bo fajnie by było nie polerować ich co pół roku.
5. Mam do zrobienia u siebie hamulce, konkretniej tył (na przeglądzie wyszło mi, że hamuje o 50% słabiej od drugiego) i tak sobie pomyślałem czy by nie wymieniać czego się da (wiadomo, hamulce ważna rzecz). Ale że ja zielony jestem to nie wiem co :). Na pewno klocki, szczęki, nie wiem czy bębny, cylinderki i tarcze bo się nie znam, jak to sprawdzić, na łatwiznę (czyt. dać do mechanika) czy jakoś samemu można to ocenić? Gdzie kupić te gadżety, Motirex, Allegro, sklep? Dodatkowo zastanawiałem się nad założeniem pompy z servem od CC, coś trzeba wtedy zmieniać, mam na myśli przewody itp?
6. Ręcznego też mam 50%, jakoś go można samemu wyregulować?
7. Czasem na jakiś wybojach zapala mi się lampka od hamulców, czego to może być przyczyna? Płynu jest dużo, znaczy nie ubywa. Wcześniej tak nie miałem :(.
8. Po jednej z wizyt u mechanika okazało się, że coś poprawiał z hamulcami (tył), jakoś nie zauważyłem żeby hamował inaczej ale za to czasem (nie zawsze) się zdarza, że pedał hamulca jest zauważalnie "twardszy", gorzej mi się go dusi a raz jak jechałem to tak jakby klocki tarły cały czas o tarczę (i śmierdziało strasznie), potem się to nie powtórzyło, ale ewidentnie jest coś nie tak. Ktoś wie co to może być?
9. A propos wytłumienia i zabezpieczenia samochodu. Czy środki jak np. masy bitumiczne można kłaść wewnątrz samochodu? I czy ma to sens? Czy tylko na spód? Bo myślałem żeby na spód dać baranka a w środku oprócz zabezpieczenia antykorozyjnego dać właśnie jakąś masę bitumiczną, ciszej by może było :). Kładł ktoś kiedyś z was maty bitumiczne? Efekt był, bo nie wiem czy jest sens wydawać pieniądze a potem stwierdzić, że w błoto wyrzucone.
10. Zna ktoś jakiś sensowny sposób na odgrodzenie bagażnika od wnętrza (sedan)? Bo przez sportowy tłumik, który założył poprzedni właściciel to mi kiedyś uszy odpadną :).
11. Ma ktoś na sprzedaż boczek tylny, ten bez popielniczki? Bo mój jest połamany :(.
12. W Trabantowskim podwoziu z tego co każdemu wiadomo, są dziury, te fabryczne. Zatykać je czy zostawić jak są? Bo filc i wykładzinę fabryczną wywalam, będę jakoś zabezpieczał podłogę + wykładzina + może ta siatka ogrodnicza co na forum radzili kiedyś :).
13. Dziewczyny "lecące" na samochody to blachary, a jak na Trabanta to jak, duroplaściary :D?

Wiem wiem, dużo tego, ale komuś się bedzie chiało i będzie tak miły, że odpisze to będę bardzo wdzięczny. W końcu dzielenie się wiedzą to przyjemność :D

DDR POWER!

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-09-30, 22:51   

malowałem różne plastikowe zderzaki, ten od trabanta także. Na czarno i na kolor nadwozia z czarnego plastiku, i z czarnego porowatego plastiku na gładki kolor nadwozia...
Nie jest to trudne...
W polo na czarno malowałem sprayem połysk (nie pamiętam firmy), wyszło bardzo ładnie... Trzymało się 2 lata, autko sprzedałem, pewno dalej jest ok.
Wystarczyło ładnie odtłuścić. Nie dawałem podkładu żadnego w tym przypadku.
Dlaczego twierdzisz że zwykły lakier odpada ???
nie odpada... Można też pomalować czarnym akrylem, albo czarnym matowym akrylem na to bezparwny (tzw. KLAR jak to tu niektórzy piszą :)
Wszystkie te opcje przerabiałem. Zawsze się ładnie trzymało.
Jeśli natomiast chcesz usunąć "PORY" i zrobić go na gładko, trzeba nałożyć grubo podkład a po utwardzeniu zeszlifować na gładko... Też to robiłem.

ad 13 - na trabanty nie lecą ;P

TrabantRallyTeam / Wally
Gość
Wysłany: 2006-10-01, 07:50   

ad.2 Nie
Ad.3 Nie
Ad.5 W sumie jak jesteś zielony to nie rób sam hamulców :) Możesz ściągnąć bębny i zobaczyć jak to tam wszystko wygląda, może są już szczęki do wymiany, obejrzyj też cylinderki czy nie ciekną, no i bębny.
Ad,6 Regulacje maz pod spodm auta dokladne pod dżwignią ręcznego i dodatkowo jeszcze jest regulacja przy każdym kole
Ad.8 Jak masz twardszy pedał to może masz hamulce zapowietrzone, jak odpowietrzysz to zobaczysz czy problem zniknie
Ad.9 Raczej na zewnątrz :) do środka maty bitumiczne
Ad.10 możesz zrobić jakąś ściankę i obłożyć to jakimś filcem lub matami bitumicznymi
Ad.11 Ja mam boczki z polówki na zbyciu
Ad.12 Jak wywalisz ten filc i dasz samą siatkę i wykładzine to raczej nie bedzie za cicho :) chyba, że będzie t dość gruba wykładzina

Rafał Kośka
Gość
Wysłany: 2006-10-01, 08:13   

Ad.1 Jeśli jednak wydaje Ci się, że może odpadać, sprawę powinien załatwić plastyfikator. Środek dodawany przy mieszaniu lakieru z rozpuszczalnikiem. Można go stosowac do akrylu kolorowego czy też do klaru. Stosowałęm to raz (wraz ze szpachlówką do elementów plastikowych) w Matizie. Rok minął i jest ładnie.
Pozdrawiam

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-10-01, 12:33   

jak dobrze odtłuści i ew. przeleci drobniuteńkim papierkiem wodnym to nie ma szans odpadać...
Lakier delikatnie rozpuści plastik i powstaje mocne wiązanie. Podstawa to dobre przygotowanie zderzaka.

Sebastian Zielonka
Gość
Wysłany: 2006-10-01, 14:07   

Mnie rowniez interesuje co zrobic z fabrycznymi dziurami w bagazniku?
zatkam-nie bedzie oddychac i schnac filc
nie zatkane-bedzie chlapac od dolu i moczyc filc

czy nie tak?

macq
Gość
Wysłany: 2006-10-01, 14:37   

taa, a po malowaniu na słońcu powstaje idealnie gładka powierzchnia !!

emilia j.
Gość
Wysłany: 2006-10-02, 14:17   

ad 13 lecą :) warunek: muszą mieć wcześniej własnego traba ;-P

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-10-02, 20:23   

macq... powstaje powstaje...
jak nie umiesz to nie mów że się nie da...

macq
Gość
Wysłany: 2006-10-03, 06:32   

jak powiedziałem o tym lakiernikowi to sie za głowe złapał...wiec chyba coś nie tak ? :}

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-10-03, 14:08   

może tak, może nie tak... Ja tak robię od paru lat i jeszcze nie miałem problemu...
A ten lakiernik to niby wieczorami maluje na polu jak mu rosa siada na farbę ????

Jak ma specjalne pomieszczenie do malowania to jest inna historia... A ciekawe, gdyby mu przyszło malować na otwartej przestrzeni... Czy wybrał by środek dnia i pełne słońce, czy wieczór i cień...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi