Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
dwusuw na gaz ???? możliwe ?
Autor Wiadomość
Złoty
Gość
Wysłany: 2006-09-29, 13:53   

No tak ale co ze smarowaniem walu... Przy wtrysku oleju byl by on zagesty zeby samemu sie dostac w kazde miejsce na wale i do cylindra...

A jezeli chodzi o ogrzewanie parownika... teoretycznie mozna by bylo zrobic maly obwod cieczy chlodzącej... Np: obwinąc cylidry miedzianymi wezykami i zastosowac elektryczną pompke... Do tego zbiorniczek wyrownawczy i ewentualną chlodniczke... Moze i nawet nagrzewnice ;)

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2006-09-29, 16:53   

Wężownice tak, ale nie wokół cylindrów bo by się mogły przegrzewać. Prościej byłoby zrobić w wydechu, tym bardziej trabantowym.
Kiedyś w maluchu zrobiłem ale zabrakło mi odwagi żeby gaz podłączyć i kupiłem wartburga z gazem :)

Jamaja
Gość
Wysłany: 2006-09-30, 01:31   

W tym roku w Zwickau był 2takt na gaz, stał na SUPERTRABI :D Magik jak mogłes go nie widzieć? :P

Sikor
Gość
Wysłany: 2006-10-01, 10:55   

Przy wtrysku oleju byl by on zagesty zeby samemu sie dostac w kazde miejsce na wale i do cylindra...
Myślę, że nie do końca. Odpowiednio dobrana dysza mogła go dostateczne rozpylić. Poza tym pompa olejowa byłą umieszczona bezpośrednio nad kolektorem wydechowym i olej właściwie od uruchomienia silnika był podgrzewany. Poza tym powtarza, że był to produkt farbyczny, a śmiem wątpić co by fabryka świadomie zmniejszała przebiegi międzynaprawcze w swoich silnikach.

radzieckii
Gość
Wysłany: 2006-10-07, 00:53   

Qrka wodna, to jak te motocykle i skutery z cwajami ganiają z tymi oleomaticami, zwanymi po naszemu dozownikami oleju? I dlaczego mój znajomy zatarł skuter Yamahy po zalaniu go mieszanką i na pustym zbiorniku oleju? Przeca wreszcie był smarowany jak należy. Patent z dozownikiem był stosowany w latach 30 ubiegłego stulecia.

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2006-10-07, 18:23   

Radziecki to napewno jest złe. No bo jakby było dobre to trabanty by to miały ;)
Jakby coś takiego zamontować w trabancie to byłby on wtedy dwa razy bardziej skomplikowany :)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi