Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
zapowietrza sie
Autor Wiadomość
matjas
Gość
Wysłany: 2006-09-08, 11:27   

witam wszystkich...
mam problem tego rodzaju iz mój trabi 1.3 sie zapowietrza-czyli w czasie jazdy-pszestaje grzać ogrzewanie i temperatura rosnie.jak sie zatrzymam i zgasze auto to bulczy w nim jak w starej studni a czasem wywala wode.jaka to przyczyna ????????

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-09-08, 11:31   

dudni woda dudni w cembrowany studni :)

Dudni jak w takiej studni co sie wiadrem wode ciągnie, czy jak w takiej co jest rurą połączona ??

krzysiek G
Gość
Wysłany: 2006-09-08, 15:20   

Ja bym postawił na uszczelkę pod głowicą. Jak masz LPG to pewnie czase zamarza parownik?

Piotr Stańczewski
Gość
Wysłany: 2006-09-08, 20:11   

a moze przytkalo sie cos w chlodzeniu pod katem przewodow itp ? jak ci nie zmyka chlodziwo to uszczelka to nie koniecznie bedzie... jakby to przytkanie, to sa jakies specyfiki dedykowane do tego... (podkreslam ze to wolna mysl tylko)

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-09-08, 22:35   

nieee ;-) , walczymy z tym od zimy a objawy się nasilają. jest niemal pewne (99%) że siada uszczelka, chcemy tylko się upewnić ;-)
lpg nie ma na szczęście

matjas
Gość
Wysłany: 2006-09-11, 10:45   

obieg płynu jest-a moze ktoś wie jaki jest nr klucza do odkręcenia głowicy-ktoś mówił ze chyba m12

Rumcajs
Gość
Wysłany: 2006-09-15, 19:52   

Jezeli byłaby walnięta uszczelka pod głowicą to byłby wyciek płynu na zewnątrz lub co gorsze do miski olejowej co z kolei objawia się białą mazią na bagnecie.
Co do braku ogrzewania to sprawdź czy jest zalana płynem nagrzewnica, w trabim 1,1 nagrzewnica jest najwyższym punktem układu i często zdarza się jej zapowietrzenie.

matjas
Gość
Wysłany: 2006-09-15, 23:17   

ciśnienia na cylindrach sa po 12-14 atm więc silnik ok-próbowałem bez termostatu i to samo sie dzieje-no a moze to bedzie cos zatkane w chłodnicy albo w całym obiegu

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2006-09-16, 10:35   

Uszczelka. Przy wymianie daj głowicę do sprawdzenia ciśnieniowo i splanowania. Nie wiem jak ktoś taki jak Wartborgini może walczyć od zimy z tak oczywistą usterką.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-09-16, 12:53   

hehe
problem narastał bardzo powoli.
Początkowo było tylko słabsze grzanie po jakimś czasie od odpowietrzenia, później ustała zima więc się nie grzało ;-)
problem objawił się ponownie kiedy po wyłaczeniu silnika pojawiło się "bulgotanie". Początkowo małe, krótkie, później długie, a teraz już gotuje wodę na bierząco, po odkręceniu kurka w zbiorniku bulczy.

na 99% uszczelka, jednak widać jej uszkodzenie jest niewielkie skoro płynu nie ubywa, auto chodzi normalnie, ciśnienia ma w normie, w oleju nie ma wody...

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2006-09-16, 12:58   

W Skodzie miałem tak że uszczelka przepuszczała tylko przy wysokich prędkościach na autostradzie. Najpierw było to 140km/h. Po paru tysiącach km już przy 100km/h się zapowietrzało.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-09-16, 16:10   

a u kolegi w 353 bulgotało po zgaszeniu od zakupu auta... jeździł około roku i nagle ni z tąd ni z owąd tak potwornie wywaliło uszczelkę że się woda lała do cylindrów ;-) i tylko holowanie wchodziło w grę ;-)
a po wymianie uszczelki bulgotania nie ma i wszystko działa jak należy...

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-10-07, 13:26   

witam elitę szpeców ;)

wymieniliśmy uszczelkę pod głowicą i...

NIC TO NIE DAŁO ;) hehehe

no i co ???

usterka jest zlokalizowana, usunięta i leżała ZUPEŁNIE w innym miejscu...

koszt naprawy był by ZEROWY... A tak trzabyło wydać 55 zł na uszczelkę... niepotrzebnie... Aha, i 5 zł na jedną szpilę bo się franca wykruszyła lekko z góry przy odkręcaniu.

Zgadniecie gdzie i co ???

Prosze się wykazać :) jak ktoś trafi to dostanie nagrodę... (smaczne wino KELERIS z biedronki)

czekam tydzień na propozycje usterki :)

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2006-10-07, 18:09   

witam elitę szpeców ;)

Jak to, siebie witasz ? :p

Stawiam na przytkany odpowietrznik lub nie podłączony wentylator chłodnicy - skoro to nic nie kosztowało.
Napisz lepiej z czym to od zimy walczyłeś a nie każ tydzień czekać :)

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-10-08, 12:15   

jak możesz mnie posądzać o przytkany odpowietrznik albo inną pierdołę...

dobra... skoro nie chcecie się napić lampki smacznego winka KELERIS z biedronki... to patrzcie tu

http://helmut601.republika.pl/usterka.htm

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi