|
CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0
|
|
RADIO BERLIN panel i głośnik |
| Autor |
Wiadomość |
miedelnica
Gość
|
Wysłany: 2006-09-03, 20:13
|
|
|
myślałem że to nie będzie żaden problem a jednak jest,człowiek nagle sobie uświadamia że g... wie o tej całej zabawie. znalazłem kilka gratów ze starego dwusuwa,m.in. berlinowskie radio. słyszałem że wchodzi ładnie w miejsce na deskę i pewnie to prawda. ale jak oddzielic przedni panel od reszty tak,by zamontować radio w fabryczne otwory?? chromowany panel pewnie zakładany będzie od zewnątrz,a reszta radia od wewnątrz i potem jakoś złożone. nie przyglądałem się za bardzo,bo nie chciałem kręcić na siłę (wszystkie śrubki ciężko się odkręcają,troszkę przyrdzewiałe). na foto poniżej zaznaczyłem moje domysły- małe śrubki z boku panelu (numery 2) i mała śrubka gałki (może pod gałkami coś jest,ale widziałem ostatnio berlina na allegro bez gałek i nic tam ciekawego nie zobaczyłem). ktoś może mnie naprowadzić którą stroną toto się rozbiera?
foto
i drugie pytanie-radio chodzi,włącza się,ale na razie nie wiem co i jak z głośnikiem. jaki do tego głośnik?ile omów? 6v czy 12v dla głośnika ma jakieś znaczenie? i jak rozszyfrować tajemnicze wejścia/wyjścia z tyłu radia? z radia po bokach wychodzą 2 kable,jeden z masy,jeden ze środka,więc to dla mnie jasne.a poza tym to tylko z tyłu takie zespolone wejście/wyjście głośnikowe,jak się domyślam.jak to podłączyć? wie ktoś? |
|
|
|
 |
GrzegorzB
Gość
|
Wysłany: 2006-09-03, 23:23
|
|
|
Przemku, zdradź jakiej stacji planujesz sluchac dzięki temu radiu?
Śrubki od gałek napewno musisz odkrecić, a potem patrzeć dalej...
Głośnik 4 omowy spokojnie możesz podłączać. |
|
|
|
 |
Prorok601
Gość
|
Wysłany: 2006-09-04, 00:59
|
|
|
chcialbym tutaj nadmienic ze Pan zacny Miedelnic bezczelnie chwali sie swoimi zbiorami rarytasow!!!!
popatrzcie tylko na graty w tle radia
hihi
lustereczka, poielniczki, emblemaciki same biale kruczki
pozdrawiam i zazdroszcze zwlaszcza dwoch lusterek |
|
|
|
 |
macq
Gość
|
Wysłany: 2006-09-04, 06:52
|
|
|
ja mialem podobne radio, to schodzil panel z galkami
z tylu sa wejscia z dwoma stykami o takie I| , wystarczy sobie do tego kupic koncowke (groszowe sprawy)
glosniki 6 czy 12 nie robia roznicy
do gniazda I| podlaczamy wtyczke a do wtyczki glosnik- biegunowosc dowolna... wtyczke wsadzisz tylko w 1 polozeniu |
|
|
|
 |
miedelnica
Gość
|
Wysłany: 2006-09-04, 14:32
|
|
|
nie chwalę się gratami,prawdziwe "graty" leżą za autorem zdjęcia:) a tak poważnie to dzięki za nakierowanie z gałkami,radyjko ślicznie wygląda w samochodziku,wieczorem dołączę fotki. nawet oryginalna guma pod panel jest,ale sparciała. panel - tak na przyszłość- ściąga się tak: odkręcasz małe śrubeczki gałek, gałki schodzą, pod spodem są nakrętki okrągłe, gładkie, z dwoma wyszczerbieniami. w te wyszczerbienia powinien pewnie wchodzić jakiś kluczyk specjalny,ale po prostu odkręciłem małym punktakiem i młoteczkiem.ślicznota! a z głośnikami-też się odezwę wieczorkiem,bo jednak gniazdo wyjścia jest dużo bardziej rozbudowane,dołączę fotkę i pomyślimy razem. dzienx:)
Grzesiu,nie wiem jakiej stacji,ale jest jedna taka stacja w Polsce co odbiera zawsze i wszędzie; nie wiem tylko jednej sprawy jeszcze-czy to radio trzeba przestrajać?bo jak tak to nie będę się w to bawił i zostawię jako atrapkę. zwłaszcza że w moim schowku w desce nie ma otworków na głośnik (podłużnych pasków,miałem je w późniejszych deskach).
dzienx panowie! |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2006-09-04, 20:22
|
|
|
No ma dwa lusterka a licytuje nastepne choroba
Fajne radyjko. Oczywiscie glosniczek wsadz w schowek w desce w miejsce oryginalne! |
|
|
|
 |
miedelnica
Gość
|
Wysłany: 2006-09-10, 09:48
|
|
|
sorry za przerwę ale trochę podróż mnie odgoniła od netu, to fotka tyłu radia i tajemnicze 6 otworów. czy to miejsce na 2 rodzaje głośników-dwu i czteroomowych? ktoś mi to pomoże rozszyfrować?
Qbs, radyjko oczywiście jest w otworze pod zaślepką,pasuje idealnie ale moim zdaniem powinno być trochę bardziej na lewo, bo do budzika jest jeszcze wiele miejsca,a z prawej strony styka się niemal idealnie z daszkiem deski. FOTO |
|
|
|
 |
miedelnica
Gość
|
Wysłany: 2006-09-10, 10:00
|
|
|
| a następne lusterko licytowałem bo jestem zdania: potrzebuję tyle,ile mam autek plus jedno w zapas. za kilka lat jakiś gówniarz mi oderwie na parkingu i co wtedy zrobię? kupię na ebay.de? na szczęście w dniu gdy przegrałem aukcję pojechałem do znajomego pokazać mu 600-tkę,a on mi odkręcił ze swojego 601'70 bo powiedział że u mnie będzie lepiej wyglądać. ostatnio na allegro ciężko coś kupić...dziadki zawsze będą lepszym źródłem części |
|
|
|
 |
Placik
Gość
|
Wysłany: 2006-09-10, 12:33
|
|
|
| mam te same radio w wartku i jakomś tam stacje polską odbiera bardzo dobrze, ale jaka to stacja nie wiem długo nie słuchałem. Bo wyjołem radio gdyż... Dalej to już nie ten temat. |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2006-09-10, 14:17
|
|
|
na tym można słuchać polskiego radia program 1 (ostatnio polubiłem tą stację, polecam).
Sądząc z opisu, masz możliwość podłączenia głośnika 2 omy lub 4 omy i zależnie od tego jaki głośnik będziesz miał - wpinasz w odpowiednie gniazdo.
Jako że głośniki 2 omy teraz nie są stosowane (no chyba że do specjalnych instalacji car-audio), zastosujesz głośnik 4 omy.
tylko na zdjęciu to jakoś dziwnie wygląda, tak jak by były trzy gniazda i trzy "zatkane" śrubami...
fajne radio, szkoda tylko że dość mocno sfatygowane...
a ja mam na strychu jeszcze lepszy rarytas... samochodowe radio... lampowe... |
|
|
|
 |
miedelnica
Gość
|
Wysłany: 2006-12-16, 01:08
|
|
|
wznawiam temat coby drugiego nie zakładać. Takie radyjko znalazłem na niemieckim "ibeju", to "berlin" sternowski, niby pisze że do traba 600 ale dziwne to troche, nie bardzo wiem jakby takie radio zamontować w trabie, czy ktoś wie do jakiego to autka?ktoś widział takiego berlina gdzieś zamontowanego? niezła cena na ebayu, a w polsce pełno tego widywałem po kilkadziesiąt złotych, tylko że szukałem tradycyjnego berlina i tego zawsze omijałem bokiem... ktoś wie do czego to? może warciak?
link do aukcji |
|
|
|
 |
Spike Spiegel
Gość
|
Wysłany: 2006-12-16, 02:06
|
|
|
| Wtyki jak sądze to poczciwe "banany" - kosztują grosze. Głośnik wpinasz prawdopodobnie w skrajne styki. Jeśłi chodzi o odbiór jakiś stacji to powiem, że czytałem w książce "Christine" S.Kinga o "Konwerterze" fali UKF na AM (Fury '58 miał też tylko ten zakres) ale osobiście nie wiem czy to fikcja autora czy prawda.. |
|
|
|
 |
miedelnica
Gość
|
Wysłany: 2006-12-20, 19:55
|
|
|
| Dzięki Spike, a wie ktoś co to za radio z ebaya? wieee ktooooś? |
|
|
|
 |
Spike Spiegel
Gość
|
Wysłany: 2006-12-20, 21:54
|
|
|
| To chyba wczesna wersja Berlina, ale głowy nie dam. Napewno nie dedykowane do 600 bo ma uniwersalną kieszeń |
|
|
|
 |
miedelnica
Gość
|
Wysłany: 2006-12-21, 21:23
|
|
|
| mhmm a ktoś ma lub widział takie radio? da się w nim tak czy siak wyciągnąć panel po odkręceniu gałek? |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|