Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
usczelka pod głowicą w 1.3
Autor Wiadomość
TrabantRallyTeam / Wally
Gość
Wysłany: 2006-08-09, 17:15   

witajcie, wiem że kilka razy było przeczytałem to lecz mam kilka pytań:)
wyglada to tak: wyciągnąłem silnik, żeby wymienić lożysko oporowe i obejrzeć łapę sprzęgła (istniało podejrzenie, że jest walnięta) potem poskładałem wszystko i pierwsze co sie okazało to to, że świeci mi sie kontrolka oleju. Myślałem, że to czujnik poszedł, ale wymieniłem czyjnik na inny i dalej się swieciło. W międzyczasie ubywało też plynu chłodzącego, ale nie zwracałem na to wielkiej uwagi bo pokapywało delikatnie z jednego łaczenia.
Dzisjaj zauważyłem, że prawdopodobnie przybyło mi oleju w silniku, wiec szybka akcja i kupiłem uszczelkę pod głowice. Po powrocie odkręciłem jeszcze korek wlewy i delikatnie z niego parowało.
Teraz pytania:
1. Czy to parowanie powinno występowac przy rozgrzanym silniku?
2. Czy od tego przybywania oleju powinna swiecić się kontrolka ciśnienia?
3. Jak wygląda przykręcanie głowicy w silniku z ibizy 1.3 rocznik 93? chodzi mi o to czy takimi samymi momentami sie przykręca jak w 1.1 z polo i czy taka sama jest kolejność ?
4. Dla pewności :) Czy na pewno jest to uszczelka pod głowicą ? :)
pozdro i mam nadzieje na fachowe porady :)

Galant
Gość
Wysłany: 2006-08-10, 10:05   

Sprawdź czy masz masełko pod korkiem na zimnym silniku. Parowanie jest normalne tylko że oparamim oleju :D
Para wodna ulega sprężaniu więc może nie załączac czujnika :(
Czy na pewno uszczelka ? Określi mechanik (niekażdy jest taki dobry)

macq
Gość
Wysłany: 2006-08-10, 12:35   

reakcja lancuchowa
rozwalona uszczelka ---> plyn sie miesza z olejem----> olej sie rozrzedza----> kontrolka sie zapala
Na 99 uszczelka. Bo blok czy glowica nie mogla peknac (chyba ze lejesz wode w zimie do chlodnicy;)

TrabantRallyTeam / Wally
Gość
Wysłany: 2006-08-10, 14:52   

zastanawia mie predkosc przybywania oleju, wydaje mi sie ze gdyby poszla uszczelka to dosc szybko by uciekal ten plyn chlodzacy, jak to jest z ta predkoscia ?
dzisjaj zlikwiduje calkowicie te sączenie sie plynu na laczeniu z chlodnica i zobacze czy bedzie dalej uciekac :)
z tym czujnikiem dziwi mnie to, ze zaczął sświecić dopiero po wyciagnieciu i wlozeniu silnika

masla nie stwierdzono, w zimie na wodzie nie jezdzilem bo silnik siedzi w trabim od kwietnia/maja :)

Piotr Stańczewski
Gość
Wysłany: 2006-08-14, 10:09   

Jesli chlodzenie Ci idzie w olej... a takie zdaje sie domysly masz, to maselko ci sie powinno pokazac... znaczy cos co sie zrobi z pomieszania oleju z tym co masz w chlodnicy... z tym ze jak maselko sie pokaze, to bedziesz tez wiedzial o tym patrzac na temperature... smarowanie wtedy bedzie dosc "dziwne"... no i po takiej akcji zdaje sie trzeba czyszczenie gruntowne zastosowac, sama wymiana uszczelki nie obleci. A co do konktrolki cisnienia... moze podczas wyjmowania i wkladania silnika jakies syfy poszly nie tam gdzie trzeba i Ci sie pozatykalo cos... ?
Tak w sumie to sie nie znam zbytnio... takie pomysly poprostu...
Powodzenia :)

TrabantRallyTeam / Wally
Gość
Wysłany: 2006-08-14, 22:10   

usczelka to juz raczej odpada, skonczy sie chyba kupnem nowego czujnika (chociaz wymienialem na uzywany ktory kiedys dzialal i bylo to samo, ale moze tamten tez byl jakis lewy :) )

GrzegorzG(Greg)
Gość
Wysłany: 2006-08-16, 18:08   

Objawy uszkodzenia uszczelki pod głowica moga być różne, zależy w którym miejscu bedzie nieszczelna. U mnie była nieszczelna miedzy komora spalania a kanałem chłodzącym a objawiało sie bąbelkami w zbiorniczku wyrównawczym i wywalaniem cieczy chłodzącej po ostrej jeżdzie. Jesli bedzie nieszczelna miedzu kanałem olejowym a kanałem chłodzącym to w zbiorniczku wyrównawczym powinien być osad z oleju. U mnie jak zwiększał sie poziom oleju okazało sie że miałem walniętą pompe paliwa i paliwo dostawało sie do oleju poprzez popychacz, ale to jak jezdziłem na benzynie. To wszystko z własnego doświadczenia.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi