Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
reklama na trabim
Autor Wiadomość
Julek
Gość
Wysłany: 2006-08-06, 10:26   

mam takie pytanie, zaproponowała mi pewna firma współpracę, mam dać do obklejenia trabanta z tym że nie wiem jaką cene dać, moglibyście napisać (Ci którzy się orientują w tym temacie, mieli, mają albo będą mieli reklamę na trabim) tylko prosze bez żartów pytam poważnie bo to na kilka miesięcy sponsor na chociaż trochę benzyny :D

czajnik
Gość
Wysłany: 2006-08-06, 11:25   

Julek załatw mi taka reklame na mojego kombi ja napewno sie dogadam bo nie chodzi mi o kase ale o ładny wygląd trabanta

macq
Gość
Wysłany: 2006-08-06, 11:45   

zalezy jaka reklame. Jak folia to twardo negocjuj bo to odlazi z lakierem. Wiem, bo mialem full tjunink pasy przez traba. :P A jak jakas ladna lakierem, to czego nie. W rzeszowie zielony trab rozwoli pizze :]

Piotr Stańczewski
Gość
Wysłany: 2006-08-15, 18:18   

nie wiem jakie stawki za samochodziki osobowe, to wszystko zalezy od tego czy w umowie bedzie zaznaczone ze w danych regionach masz sie pokazywac czy nie itp itd... slyszalem o kilka przypadkach naciagniecia kogos, po wyklejeniu samochodu mial sie pokazywac codziennie w kilku kluczowych miejscach, obecnosc dokumontowac aparatem, przesylac zdjecia itp itd, ten ktos jezdzil, zdjecia wysylal, a jak przyszlo do placenia to stwierdzili ze nie dopelnil warunkow umowy, bo zdjec nie dostali (wysylal zwyklym listem). Jak zglosil sie do firmy ktora fizycznie reklamowal, stwierdzili ze nigdy nie zlecali takiej akcji komukolwiek...
Znajomy jakies5 lat temu wozil lawete za buggym z garbusa, dostawal 6tys na miesiac, ale codziennie mial do zrobienia prawie 200km, ogolnie byl zadowolony, problemem byla dosc ciezka laweta i gorzysty teren, powodowala ona ze samochod byl bardzo awaryjny... gosc z tym jezdzil przez dwa miesiace.
Jak chcesz sie zorientowac ile takie cos moze kosztowac, wybierz sie np do mpk/rpk u sibie, i zorientuj ile kasy biora za powierzchnie na autobusie... ewentualnie pogadaj z taksiazami jesli jezdza na wlasny rachunek i cos maja na samochodach... bedziesz mial jakis punkt zaczepienia... Jesli chodzi o folie, to bedzie odlazic z lakierem w momencie gdy lakier jest slaby, zle polozony czy cos... mam firme reklamowa, wiec cos tam wiem o klejeniu... po remoncie (jak mi sie uda wreszcie zlozyc swojego trabika) mam w planie calego traba wykleic w jakies wydruczki zwiazane z moja dzialalnoscia...

Julek
Gość
Wysłany: 2006-08-26, 00:42   

dzięki za odpowiedz
pozdrawiam

Piotr Stańczewski
Gość
Wysłany: 2006-08-26, 08:09   

czajnik: a skad zes ty jest? bo wiesz... jak niedaleko, to mozna by porozmawiac z jednym czy z dwoma gosciami z mojej lokalnej "konkurencji" przygotowac projekt, i testowo trabika okleic w ramach "szkolenia"... praktyki nigdy za wiele... a projekcik mozna by dostosowac jakos do potrzeb trabantowych ... tak mysle... choc moze sie okazac ze znajomi sie wypna... a ja mam swojego do testow :D :D :D

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-08-27, 01:06   

w PKS-ach / MKS-ach cena jest konktetna, bo i skuteczność reklamy duża i dwa - nikt PKS-u w bambuko nie zrobi, a takiego szarego trabanciarza to tylko patrzą wydymać bez mydła...
więc myślę że max kilka stówek na miesiąc mogą Ci realnie zapłacić... na więcej nie ma co liczyć, a i tak nie będzie to zysk "na czysto" bo jak piszą - być może trzabedzie auto malować potem...

czajnik
Gość
Wysłany: 2006-08-28, 06:28   

Tarnobrzeg woj.Podkarpackie

Piotr Stańczewski
Gość
Wysłany: 2006-08-28, 08:41   

To ja jeszcze cos dorzuce.
Miasto 30-40tys mieszkanocow, koszt wynajecia pod reklame autobusu rocznie to 2,5tys zl.
Autobusy jezdza po miescie i okolicznych miejscowosciach, zasieg calkiem niezly, wiekszosc autobusow jezdzi na przemiennych liniach, tak ze jeden autobus jest widziany w roznych miejscach, a nie na jednej tylko lini.
Powierzchnia efektywna pod wyklejenie standardowo (bez kombinowania z zaklejaniem okien, sama blacha) to okolo 20 metrow kwadratowych.
Wiec teraz mozna przeliczyc...
2500zl /20metrow kwadratowych/12miesiecy daje okolo 10zl za maetr kwadratowy miesiecznie przy powierzhcni ktora mozna nazwac bardzo efektywna (codzienne kursy w roznych miejscach).
Trabik nie ma za wielkiej powierzchni... gdyby liczyc to w ten sposob, kwota wyszla by raczej malo ciekawa...

Tak dla kontrastu jak stawki moga sie roznic, z tego co wiem, to mpk w krakowie liczy sobie kilkadziesiat tysiecy miesiecznie (informacje nie sprawdzone).

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-08-28, 12:48   

wow !!!! 2500 zł za rok na pks-ie ??? toć to grosze są jak na reklamę !!!! Taką kasę to każdy nawet drobny przedsiębiorca może wydać na swoją - bardzo skuteczną - reklamę...
Pewno samo oklejenie pekaesu będzie w podobnej cenie...

TrabantRallyTeam / Wally
Gość
Wysłany: 2006-08-28, 15:26   

a kto okleja? PKS czy druga strona ?

Piotr Stańczewski
Gość
Wysłany: 2006-08-28, 18:32   

ja np oklejam :] ostatnio 6 autobusikow (mowilem o rpk - rejeonowe przedsiebiorstwo komunikacyjne a nie PKS, zasadnicza roznica w zasiegu i odbiorze reklamy)zostalo mi jeszcze 6 do zrobienia.
Zalozenie jest takie ze rpk u mnie w miescie bierze 2,5tys netto za rok... do tego trzeba doliczyc koszt wykonania reklamy, a on wacha sie w granicach 1,5 tys (proste oklejanie) do 6tys (wydruki, zaklejone szyby, calosc zabezpieczona przed scieraniem laminatem), wiec jesli ktos chce ekonomicznie to minimum to jakies 4tys netto na rok, co i tak jest calkiem niezla kasa biorac pod uwage zasieg/powierzchnie...
Ale stawka jest ustalana indywidualnie... tak jak wspominalem, z tego co slyszalem, za miesiac w krakowie to kilkadziesiat tysiecy licza... i to by sie moglo zgadzac, bo jak widze jak tam sa autobusy wyklejone... ehs... raczej nie wyglada to na klejenie pod katem uzytkowania przez chocby pol roku.... wyglada to jak jednorazowka... na miesiac czy cos kolo tego..

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-08-28, 20:45   

eee PKS to tak piszę "obrazowo" :) ja poprostu na wsyzstko co zbiorowo przewozi ludzi mówię PeKaeS :) hehe

a do Krakowa to nie ma co równać, wszak to metropolia, a nie mała mieścinka...

Julek
Gość
Wysłany: 2006-08-28, 22:52   

malowania to ja się nie boję... bo poprzedni właściciel to trochę... część lakieru jest oryginalna a część malowana sprayem oraz pendzlem :P

Piotr Stańczewski
Gość
Wysłany: 2006-08-29, 07:53   

bierz poprawke na to ze jesli chcialbys go wykleic, to wszystkie nierownosci lakieru po chwili od naklejenia (jak nie ma tragedi z temperatura to do 1-3dni) wyjda na foli, kiedy "siądzie", ale przynajmniej kolorek bedzie rownomierny... :D :D :D ;)
Ehs, jakby ktos zaraz kolo bochni mieszkal, zadeklarowal bym wymiane... ja oklejanie, ktos pomoc w skladaniu trabika... ;) bo cos mi sie ta pracka rozwleka niemilosiernie... :/

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi