|
CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0
|
|
felgi-opony.... |
| Autor |
Wiadomość |
xiędzu
Gość
|
Wysłany: 2006-07-05, 09:08
|
|
|
witka
na wstępie zaznaczę że użyłem opcji szukaj i znalazłem bardzo dużo odpowiedzi/informacji... niestety często zagmatwanych, niepełnych albo niesprawdzonych więc postanowiłem otworzyć nowy temat ustalając co można tu pisać, żeby było jasno, prosto i czytelnie... jednocześnie proszę moderatorów o natychmiastowe (w miarę możliwości) usówanie postów nie spełniających poniższych wymagań i nie wnoszących nic do tematu...
a teraz do rzeczy:
wielu chciałoby zamontować sobie do trabika jakieś fajne felgi, szersze "kapcie"... wielu to zrobiło i głównie do nich się zwracam... wpiszcie proszę takie dane (ułatwiające dobór felg i opon innym)zamontowanych u was felg/opon:
1. typ trabanta (600/601/1.1)
2. rozmiar felgi
3. typ felgi (alu/stal)
4. nazwa felgi (np. mangel triangular) lub samochód do którego były fabrycznie montowane (np. zastawa 1100)
5. rozmiar opony
6. czy konieczne były jakieś przeróbki (np. wycięcie rantów nadkoli, założenie dystansów lub śrób pływających...)
7. w miarę możliwości link do zdjęcia tych felg/opon
nie piszcie marek opon, bo to indywidualna sprawa czy założę dębice czy michelina - ważne, że opona 190/30r13 zmieści mi się w nadkolu.... starajcie się wpisać wszystkie przydatne dane (np. et, szerokość felgi itp...)
pozdrawiam i mam nadzieję, że uda się bez problemów stworzyć katalog doboru felg/opon do naszych trabików |
|
|
|
 |
xiędzu
Gość
|
Wysłany: 2006-07-05, 09:24
|
|
|
i od razu piszę
trabant 1.1
felgi stalowe szer.5,5'r13 H2 et=18 montowane w bmw tzw. "rekinki"
opony 155/70 r13
przeróbki: wycięcie tylnych nadkoli u góry prakktycznie cały rant wyciąć trzeba (teraz mam jeszcze zostawione ok. 4mm i przy obciążeniu 4 osobami opona potrafi bokiem przytrzeć o niewycięty rant)
tak wyglądają felgi "rekinki" |
|
|
|
 |
Zbyszek 601
Gość
|
Wysłany: 2006-07-05, 09:33
|
|
|
Trabant 1.1 lub 601 z bębnami od polo z tyłu i z dystansami/tarczami z przodu:
felgi od BMW e-21 (rekin):
felgi rekin
stalowe, 5,5 cala szerokości, 13 cali średnicy, rozstaw śrub 100 mm, ale na upartego pasuja na 98. Wymagane dłuższe szpilki kół (np z wartburga). ET felg - 18 - czyli wewnętrzny rant jest +/- w tym samym miejscu co w oryginalnych felgach, czyli nie trze nic o sprężynę jak to ma miejsce z felgami z większym ET. Felga przy oryginalnych sprężynach nieco wystaje poza obrys auta - trzeba:
- zamontować dystanse na środkowych kielichach wachaczy + dłuższe śruby. Kielichy takie są do kupienia tu: czeskie kielichy, tu jest instrukcja montażu: montaż kielichów, można też dorobić takie u tokarza. Koło stoi wtedy prosto bez cięcia sprężyn, nie ma tego paskudnego pozytywa, i felga ładnie wchodzi w nadkole bez cięcia duro i wypychania,
- uciąć sprężyny (metodą prób i błędów);
- wypchnąć duroplasty.
Metoda pierwsza jest najmniej inwazyjna. Na felgi wchodzą różne opony, ja mam naciągnięte wąskie 155x65x13, ale lepiej wygląda to z oponami 175x50x13, tylko ta cena...
Felgi dzięki małemu ET wyglądają jak poszerzane, mają spory rant.
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Zbyszek 601
Gość
|
Wysłany: 2006-07-05, 09:33
|
|
|
| Tośmy się zdublowali :-] |
|
|
|
 |
Markus
Gość
|
Wysłany: 2006-07-05, 15:00
|
|
|
1. Trabant 1.1
2. 13"
3. Aluminiowe et30, 5,5cala
4. Borber(rozstaw otworów 98mm)
5. 156/65
6. W tyle musiałem troche zeszlifowac rant.Konieczne było dorobienie dluższych szpilek i zakup nowych nakretek. |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2006-07-05, 22:58
|
|
|
No to ja też się wypowiem. W moim 1.3 mam stalowe felgi z golfa III. Są to 13 o szerokości 5,5 cala. ET to 38 i jest idealnie. Znaczy nie trzeba żadnych dystansów odsadzających, nie trzeba poszerzać nadkoli ani wycinać rantu. Jedynei przy zuzytych sprezynach i przy duzym obciazeniu moze ocierac felga o sprezyne (jesli oczywiscie to felga wystaje, bo ja mam naciagniete opony 145 na to i felga wystaje bardziej niz opona), a ja mam nawet obciete sprezyny i tez jest dobrze. Uwaga na te same felgi tylko z innym ET. Wystepuja jeszcze felgi o ET 45 ale te juz nie sa takie fajne bo rant jest minimalny, a poza tym nie wsadzi sie ich na tył. Wizualnie podobne są do felg typu Rekin i wygladaja bardzo dobrze. Dodatkowo mozna dokupic oryginalne dokladane ranty poszerzajace optycznie felge
tak to wyglada |
|
|
|
 |
Mario Bros
Gość
|
Wysłany: 2006-07-20, 00:30
|
|
|
| A ja mam orginały z naciągniętymi oponkami Michelin i każdy wie jak to wygląda :P - tak sobie. Myślę o jakiś alusach np: od rekina. Do rekinów były produkowane też alusy. Czy ktoś wie, czy one mają te same wymiary co felgi stalowe od rekina??? |
|
|
|
 |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2006-07-20, 15:33
|
|
|
Trabant 601 z tarczami i rozstawem 4x100 (przerabiane bębny z tyłu)
Felgi BMW rekin
przód:
13" 5,5 opona 175/70, ET18 - pasują idealnie - większe ET wymaga zastosownia dystansu, bo felga oprze się na zaciskach
tył:
13" 5,5 ET 28 opona 175/70 - NIE PASUJĄ!!! - zrównują się z brzegiem duroplastu i na pierwszym lepszym krawężniku robią ŁUUPPPP....
(*) Na moje oko najlepszym rozwiązaniem jest założenie felg o ET36 lub ET38 założenie na przód dystansu 20mm i oponki 175/70 powinny pasować.
Zakupiłem opony 175/50 i mam nadzieję, że te zmieszczą się już na moich felgach od rekina bez tarcia i bez dystansów (ET18 przód, ET28 tył)
Problem z różnym ET na przedzie i tyle jest duży w przypadku złapania gumy - złapiesz z przodu a ET masz na tył to lipa - i odwrotnie. Dlatego najlepiej do przerobionej 601 jak pisałem powyżej (*). |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2006-07-21, 11:13
|
|
|
| zbuku a sprobuj delikatnie rozepchnac nadkole w trabie. Robi sie to podnosnikiem do kol takim w ksztalcie rombu najlepiej. Zawsze troche przestrzeni sie zyskuje, a mozna tez delikatnie fleksem wyciac nadkola prog co bedzi eniewidoczne dla oka a jedynie dla reki jak tam wsadzisz palce. Tylko z tym wypychaniem podnosnikiem delikatnie bo mozna latwo zlamac duro. |
|
|
|
 |
Jaco007
Gość
|
Wysłany: 2006-08-03, 12:43
|
|
|
| Czy zalozenie felgi aluminiowej o wymiarach: rozmiar felgi 15, szerokość felgi 6.5, ET 40, opona o profilu 45 - beda sprawialy duzo klopotu przy montazu? Pytam kogos kto moze cos powiedziec na ten temat. |
|
|
|
 |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2006-08-03, 13:10
|
|
|
Nie podałeś jeszcze jednego bardzo ważnego parametry a mianowicie szerokość opony - bo to chyba ma też znaczenie.
15" cali felgi to 5cm większa średnica od 13", jeżeli profil jest 45 a szerokość opony np. 195 to znaczy że jej wysokość to 8,775 cm x2 daje 17,5cm = 55,6cm całość. Czy się zmieści? Ja nie wiem. Na wysokość może tak - ale co z szerokością? Tym bym się martwił - skoro głupie 13/175/75 coś nie chcą wejść... |
|
|
|
 |
picia353
Gość
|
Wysłany: 2006-08-03, 19:38
|
|
|
U mnie felga to 13 cali szerokość felgi to 6 cali z przodu dystans 5 cm z tyłu 1cm opona to 195/50/13 lekko podcięte nadkola
Jakoś się toczy:) |
|
|
|
 |
Benek Kielce
Gość
|
Wysłany: 2006-08-07, 13:06
|
|
|
| Troche moze nie na temat: mam okazje wylapac tanio (ale nie wiem czy przypasuja do Traba) alu 14" 4x98 ogumienie 185x60 r 14. Wie ktos czy mi to wyjdzie? |
|
|
|
 |
Zbyszek 601
Gość
|
Wysłany: 2006-08-07, 14:17
|
|
|
| Jakie ET? |
|
|
|
 |
Złoty
Gość
|
Wysłany: 2006-08-08, 17:20
|
|
|
1. Trabi 1.1
2. 7J 15"
3. alu
4. nazwy nie znam, ale byly podobno na Ibizie (VW lub cos takiego)
5. 195/50R15
6. Przerobki: dystans 5mm od poloneza, wycięte ranty i wypchnięte lekko nadkola.. (bez wiekszych problemow, bez sciagania duroplastu)
pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|