|
[1.1/1.3] Sam napraw/wyczyść gaźnik. Dokładne "foto-sto |
| Autor |
Wiadomość |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2006-06-30, 10:51
|
|
|
Witam.
Wyknuję więc w tej chwili dokładny opis wraz z fotografiami, czyszczenia gaźnika, jego kontroli i ew. napraw/regulacji.
Przede wszystkim - zatkana dysza główna i źle działający układ ssania.
jak pewno wielu zauważyło podstawowym powodem "braku mocy" jest zatkana dysza główna, a niedawno jeden koleś tutaj napisał że za przeczyszczenie gaźnika zapłacił 100 zł więc mnie to strasznie zszokowało, jak można łoić taką kasiorę za taką "pierdołę" a nie robotę.
W związku z powyższym zapraszam TUTAJ >>>>
http://helmut601.republika.pl/gaznik.htm
jest tam dokładny opis...
(w tej chwili opisałem wymontowanie gaźnika, cała reszta będzie na wieczór :) adres się nie zmieni hehe |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2006-06-30, 15:56
|
|
|
jestes wielki!!!!!!!! Chyba sobie jutro wymontuje gaznik. Oczywiscie czekam na dalsza czesc ze swojej trony wielkie dzieki |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2006-06-30, 17:01
|
|
|
<<<---- G O T O W E ---->>>
Przez Was odłożyłem na bok montaż foteli z hondy CRX do wartburga... wrrr...
Ale może jeszcze zdążę :) niby się nie pali ale nie lubie jak robota leży rozbabrana... |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2006-06-30, 17:13
|
|
|
| Brakuje mi jeszze kwestji tego w jaki sposob krecic skladem mieszanki i wolnymi obrotami. Czy bez analizatora spalin sie nie obejdzie? A moze da sie okreslic to tak jak w trabie 601 ze ma byc 2 i pół obrotu wykrecona i juz? |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2006-06-30, 18:19
|
|
|
nie ma reguły na to ile obrotów i celowo nie napisałem jak kręcić, żeby sobie ktoś biedy nie narobił...
moim zdaniem nie ma sensu tym kręcić... jak gaźnik był ok to po przeglądzie będzie ok bez regulacji... |
|
|
|
 |
ali
Gość
|
Wysłany: 2006-06-30, 22:33
|
|
|
Super pomysł z tą stronką, nareszcie sie dowiedziałem jak ma być ustawiony pływak aż se jutro rozbiore i to sprawdze bo przy polerowaniu to chciałem zrobić ale nie mogłem znaleźć danych regulacyjnych dot tego właśnie elementu |
|
|
|
 |
Spiderman_2005 / Karaś :)
Gość
|
Wysłany: 2006-07-01, 14:32
|
|
|
| czemu na zdjeciach jest tylko jeden fotel? |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2006-07-01, 14:49
|
|
|
a bo to przymiarka była... właśnie kończę robić "przejściówki" do przykręcenia...
jutro albo w poniedziałek będą dwa...
Na marginesie - są do sprzedania :P |
|
|
|
 |
Alan
Gość
|
Wysłany: 2007-06-23, 10:04
|
|
|
Dzięki Wartborgini za fajny i dokładny opis. Bez takiej pomocy nie zabrał bym się nawet za grzebanie przy gaźniku . Fajnie to opisałeś - masz u mnie przy okazji piwo; należy się.
u mnie - jak i u Ciebie - też był zatkany otworek od wężyka podciśnieniowego przestawiania zapłonu; wiertełko 1.5mm dało autku trochę kopa . Za to mam ułamany zaworek jak na fiotce (poprzednik musiał już grzebać w gaźniku). Narazie nie jest mi on potrzebny (LPG), ale przy okazji będę musiał coś takiego znaleźć i wymienić.
 |
|
|
|
 |
kuba_krakow
Gość
|
Wysłany: 2007-06-25, 03:39
|
|
|
No Wartborgini jestes wielki!!
Chyba sie wezme za gaznik :)
bo mi wiecej jak 120 nie chce jechac :( |
|
|
|
 |
Dzikus
Gość
|
Wysłany: 2007-07-17, 17:36
|
|
|
mam takie pytanie, według powyższej instrukcji oczyściłem gaźnik, wyregulowałem sobie (na trasie przy 80 nawet do 4,8 schodze, przy 120 6,0 :))
pali mało i nieźle chodzi choć troche mu mocy brakuje ale to ze względu na oszczędną mieszankę, wszystko by było ok gdyby nie jedno ale...
po przekroczeniu 120km/h nagle zaczyna się krztusić i zwalniać, jakby mu nagle zabrakło mocy, wachy, nie wiem czego, przed zrobieniem tego gaźnika palił dużo bo jeżdżąc po trasie 100tką palił 6,0-6,2 ale na S6 śmigałem 150 według prędkościomierza,
mam swoje podejżenia ale prosiłbym bardziej doświadczonych o podpowiedź bo niemogę go rozebrać na pare dni i kombinować tylko muszę zrobić w ciągu jednego wieczora :) |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2007-07-18, 15:31
|
|
|
pewno brakuje mu mocy ze względu na uboższą mieszankę.
A czy na dwójce albo trójce ciągnie na max do odcięcia zapłonu ?? |
|
|
|
 |
Dzikus
Gość
|
Wysłany: 2007-07-19, 16:59
|
|
|
| wczoraj pożyczyłem ojcu trampka i chwalił się że na 3 biegu 80 jechał (będzie za wache płacił :P) tak więc ciągnie raczej do końca :) |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2007-07-19, 21:49
|
|
|
no skoro tak to zostaje jedynie zbyt uboga mieszanka...
Aczkolwiek 80km/h na trójce to chyba nie max obroty... Już nie pamiętam jak tam było i nie mam gdzie sprawdzić, ale czy przypadkiem nie powinnien do setki na trójce ciągnąć ???? |
|
|
|
 |
|
|