Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
hamulce ciekawostka lub niewiedza
Autor Wiadomość
aneta_marcin
Gość
Wysłany: 2006-06-04, 16:44   

Witam ,mam takie pytanie mam zamiar naprawic hamulce w kołach przednich (wymienic cylinderki oraz szczęki) niby prosty temat,ale zastanawia mnie pewna kwestia przegladajac oferte sklepów napotkałem na pewna ciekawostke napisane tam jest że sa cylinderki przednie lewe i pawe, i tutaj jestes dla mnie zagadka >>>prawe lewe >>gdzie tkwi różnica??

macq
Gość
Wysłany: 2006-06-04, 17:47   

one sa takie same tylko niektore maja odpowietrznik, a niektore nie. Bo cylinderki na przodzie masz 2 (na jednym kole) to po kij ci 2 odpowietrzniki:P

aneta_marcin
Gość
Wysłany: 2006-06-04, 18:55   

Aha to poprostu oznacza że kupuje takie same tylko ze przykładowo lewy ma wkrecony odpowietrznik a prawy nie >>tak ?? ,

Dominik ( mix0l )
Gość
Wysłany: 2006-06-04, 19:05   

Czesc. Cylinderki różnią się tylko tylną częścią tzn. lewy ma pod innym kątem wykonane oparcie szczęki hamulcowej od prawego. Nie jest obojętne jakie się założy. Pozdrawiam.

magik
Gość
Wysłany: 2006-06-04, 19:11   

macu Ty poczytaj jeszce trochę literatury. Odpowietrznik nie ma tutaj żadnego znaczenia. K...a ludzie myślą że się znają a później ludziska się głowią co zrobić.
Jak zwykle doradców kupa a fachowców zero.
Aneta_marcin jeśli kupujesz cylinderki w sklepie to tam są ludzie którzy wiedzą co sprzedają. Jeśli robisz przód to poproś o komplet na dwa koła czyli w sumie 4 sztuki, a dostaniesz na pewno odpowiednie. Cylinderki na przód są wszystkie identyczne(przynajmniej w oryginale) i do tego po jednym odpowietrzniku na jedno koło. Odpowietrznik wkręca się w górny cylinderek.Podejrzewam że sklep podaje takie informacje bo pewnie jeden z nich ma wkręcony odpowietrznik. Więc po co Tobie np 4 szt z odpowietrznikiem ? Koniec tematu

maxxx601
Gość
Wysłany: 2006-06-04, 19:16   

macq ten drugi ma w miejscu odpowietrznika przewod doprowadzajacy płyn... ;)

aneta_marcin
Gość
Wysłany: 2006-06-04, 20:38   

dzieki za rady, tylko trosze teraz juz sam nie wiem ,w ksiazkach przynajmniej moich nic nie pisze sie o roznicach w budowie tych cylinderków, wiec mysle ze mozliwe chodzi tutaj o to ze jedne sa sprzedawane z wkreconym juz odpowiietrznikiem , a drugie bez bo i nie ma w ni takiej potrzeby gdyz przychodzi tam rurka, ale"Dominik ( mix0l )"pisze o tych skosach?? zastanawiajace>>jutro musze w moim małym warsztacie przejrzec stare cylinderki które juz kiedys wymieniłem >tak dla pewnosci .
Czasami jak widactaka nie banalna sprawa niby nic a ciekawe.

macq
Gość
Wysłany: 2006-06-05, 06:27   

:0 ja tam nigdy nie kupowalem lewych ani prawych ani nikt mi sie nie pytal, tylko czy maja miec odpowietrznik czy nie. Jesli sie pomylilem to sory

aneta_marcin
Gość
Wysłany: 2006-06-05, 14:33   

Jednak koledzy sa prawe i lewe cylindrki sprawdziłem to na starych i jest różnica,tak jak sa lewe i prawe tarcze kotwiczne.

Maciek
Gość
Wysłany: 2006-06-05, 15:25   

Jak ja kupowałem na nowolipkach komplet na dwa koła, to pani dała mi dwa lewe i dwa prawe oraz osobno wziąłem dwa odpowietrzniki. Po czym pani wrzuciła to wszystko razem do jednej siatki, a ja nie mogłem ich odróżnić więc zamontowałem jak leci i w szystko o.k.

batman
Gość
Wysłany: 2006-06-05, 19:10   

witam jak narazie to nikt nie wspomniał poco so lewe i prawe cylinderki do przodu. jak wszystkim wiadomo szczęki so zamocowane wspułbieżnie do kierunkum jazdy co oznacza że w trakcie hamowanie działajo na zasadzie klina .szczęka pracuje góra ,dół dlatego ma znaczenie wcięcie w cylinderku o ktury opiera się szczeka.założenie jednakowych cylinderków zpowoduje że jedno koło bedzie lepiej hamować od drugiego a potem problemy że samochud zciąga na jedno strone.

macq
Gość
Wysłany: 2006-06-05, 19:35   

Ja mam wszystkie lewe (czy prawe, nie zwracam uwagi) i sciaga jaki ma humor - jak popada to chwile w lewo dopoki sie nie zagrzeje a jak jest pogoda to w prawo. po chwili ten obiaw zanika.

maxxx601
Gość
Wysłany: 2006-06-06, 15:05   

Roznia sie nienznie tym katem sciecia

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi