|
Fabryczne niedobróbki i typowe usterki naszych wozów |
| Autor |
Wiadomość |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2006-05-29, 11:02
|
|
|
podobno to nie decydenci tylko przepisy zaważyły.
bo przed "obaleniem muru" były jakieś bardziej rygorystyczne przepisy i dlatego wartburg nie mógł mieć piątki, bo by za szybko jechał czy coś tam...
w każdym razie nie spełniał jakichś tam norm bezpieczeństwa. |
|
|
|
 |
MAXIMUS
Gość
|
Wysłany: 2006-05-30, 16:07
|
|
|
TYLNE WAHACZE - NIE KONIEC Z PROBLEMAMI !!!
Pewnie część osób słyszało, że założyłem w swoim Trabancie belkę skrętną z Renault 5, co wymagało pewnych przeróbek.
Wykonałem zupełnie nowe punkty montażowe dla belki, które po pewnych obserwacjach okazały się być niesymetryczne względem punktów montażowych tylnych wahaczy montownych oryginalnie w Trabancie.
Zaznaczam, iż karoseria którą poddałem przeróbce nigdy nie była uszkodzona, i przejechała zaledwie 40tyś km.
Nie dawało mi to spokoju i postanowiłem wszystko zmierzyć raz jeszcze.
Pomiary są banalnie proste!!! Wystarczy kierować się prostymi zasadami matematycznymi:
Odległości pomiędzy kołami przednimi (punkty montażowe) a tylnymi muszą być równe.
Przekątne tych samych punktów również muszą być równe.
Biorąc przednie zwieszenie jako punkt odniesienia to tylne ma przesunięcia nawet do 1,5cm!!!
Sami pomyślcie:
JAK MAJĄ NIE ODPADAĆ TYLNE WAHACZE !!! |
|
|
|
 |
Benek Kielce
Gość
|
Wysłany: 2006-05-30, 18:30
|
|
|
| Przydaloby sie serwo. Podnosi komfort, a tym samym bezpieczenstwo (Traby w mojej rodzinie sa juz wyposazone - polecam). |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2006-05-31, 12:49
|
|
|
wada alternatorów (pulsowanie świateł) - w 1,3 bardzo popularne...
a jak w 1,1 ?? (bo w moim 1,1 było OK, u kolegi też, ale może mieliśmy szczęście :) |
|
|
|
 |
Arozo
Gość
|
Wysłany: 2006-06-08, 16:04
|
|
|
| Jeśli chodzi o otwieranie maski to można zastosować drugą sprężynke która by mocniej ściągała ten dzyndzel od zamka,oryginalna jest troche za słaba co powoduje otwarcie. |
|
|
|
 |
Kuzyn
Gość
|
Wysłany: 2006-06-09, 23:50
|
|
|
Mechanizm wycieraczek, który wyrabia się i wycieraczka ma luz na ćwierć szyby