Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
czy można lać benzyne bezołowiowom do trabiego bez dopdatku
Autor Wiadomość
Qbs
Gość
Wysłany: 2006-05-26, 15:33   

z oliwek (najlepiej grackich), tego jeszcze chyba nigdy nikt nie wymienil :-p

macq
Gość
Wysłany: 2006-05-26, 19:16   

z oliwek (najlepiej grackich), tego jeszcze chyba nigdy nikt nie wymienil :-p a to ciekawe....bo ja na ten przyklad kupuje miksol, ktory jest robiony w tej samej wiosce, co olej jadalny... ciekawe czy z miksola robia kujawski czy odwrotnie ;)

Woytheck
Gość
Wysłany: 2006-05-26, 20:31   

NIe dolewajcie oleju ze skrzyni hehehe - na hipolu muli strasznie i kopci hehe - sprawdzone. Wg mnie najlepszy jest olej do kosiarek (do 2taktow) huskwarny ino kosztuje 34 za litr - ale śmiga na nim cweitakt jak marzenie :D dlatego leje mixol ewentualnie 2T orlenu :D PozDDRo

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-05-27, 11:52   

na hipolu muli ale jak nie masz nic pod ręką a do najbliższego domu 5 km to co zrobisz ??

po 2 - jak o hipolu mowa - "gęstość" hipolu jest olbrzymia w porównaniu do mixolu więc po rozpuszczeniu go w benzynie "stężenie" jego będzie znacznie większe, stąd mulenie i kopcenie...

jak kolega miał 601 to spaliliśmy wszelakie stare oleje jakie się koło domu pałętały... spuszczane z silników, ze skrzyń itp itd... hehe

brunoniusz
Gość
Wysłany: 2006-06-13, 22:08   

a ten do kosiarek, to w jakich proporcjach? takich jak mixol?

GRIB
Gość
Wysłany: 2006-06-13, 23:49   

no raczej, jezdziłem kiedyś motorowerem na tym oleju fajna sprawa bo prawie nie kopci

Voo Doo
Gość
Wysłany: 2006-10-14, 21:42   

No to małe odgrzebanie tematu dla aktywnych i treściwych. Mianowicie chciałem poruszyć sprawę olejów. Standardowe to mixol orlenowski albo lotosowski co lepsi wiem że leją semi-syntetyk o ile dobrze wiem to firmy shell jest czerwony niby nie śmierdzi i mało kopci. A czy ktoś testował już oleje do kosiarek albo pił łańcuchowych?? Dzisiaj dosyć dużo czasu spędziłem an stoisku do kosiarek i olejów było od.... ale w sumie zainteresowanie padło na dwa. I jeden był do kosiarek koloru czerwonego robiony gdzieś w polsce i cena powyżej 10zł/L no i co najważniejsze jest olej robiony na zlecenie Husqvarny z przeznaczeniem do silników dwusuwowych co dalej zaintresowała mnie budowa pojemnika bo jest wydzielona podziałka na porcjowanie benzyny. Kolor oleju taki bardzo ciemny fiolet i co najlepsze cena 27 zł/L. Jak ktoś miał okazje przetestować to niech da znać jakie wrażenia i co na to jego trabant powiedział...

Kędzior
Gość
Wysłany: 2006-10-14, 21:53   

no to taniocha :D ja kupuje półsyntetyk orlenowski po 9 zl i to mi wystarcza :)

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-10-15, 12:38   

przelicz sobie 27zł/litr - ile WIĘCEJ wydasz, i o ile POTENCJALNIE zwiększy się żywotność silnika dzięki temu olejowi...
A potem lej najtańszy mixol a pozostałość do owych 27 zł sobie odkładaj... Szybko uzbierasz na nowy silnik zanim stary padnie.

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2006-10-15, 13:18   

a trabant nie ma zaworow
601 ma dwa zawory dolotowe jakbyście nie wiedzieli... Troszku innego kształtu co prawda ale zawsze to zawory.
Castrol Super TT czy coś takiego też jest niezły. Kiedyś na nim jeździłem 30 zł za litr i nie kopcił i fajniej jeździł troszq.

Kędzior
Gość
Wysłany: 2006-10-15, 13:33   

wedlug mnie na kstracie troche ciszej chodzi ale 30 zł za litr wygrało :)

Voo Doo
Gość
Wysłany: 2006-10-15, 14:48   

No fakt faktem że po przejechaniu 17 tys. jest różnica 400zł przy kupowaniu jednego albo drugiego oleju i faktycznie jest to nowy silnik. Na dniach jeszcze dotre do importera u siebie i dowiem sie ile kosztuje duzy baniak zoabczymy o ile może wtedy zmniejszyć sie różnica. Wiadomo że zawsze będzie drożej no ale to tak jak z ciuchami np kupić 3 koszulki chińskie, które sie zniszczą w takim samym tempie jak jedna bawełniana z haczykiem czy paskami...

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-10-15, 21:25   

no, ale masz wtedy TRZY koszulki a nie jedną... Więc masz dwie na zapas w razie np. pobrudzenia tej drogiej :P jedynej, poza tym one moga być różne , a ta jedna jest jedna :) Więc lepiej mieć trzy za tę samą kasę... No chyba że LANS W HACZYKU :)

Voo Doo
Gość
Wysłany: 2006-10-15, 23:53   

No dobra to może inaczej jeżeli masz do wyboru wał niemiecki w cenie dwóch wałów węgierskich to na co bys sie zdecydował?? Czy lepiej miec jeden porządny wał i zrobisz na nim powiedzmy 70000 czy miec drugi wał węgierski w zapasie wiedząc ze zrobisz na nim góra 40000?? Poprostu dąże do tego czy cena oleju 27 zł za litr jest warta tej ceny czy poprostu jest drogi bo husqvarna i nic pozatym. No ale najlepiej wie kto już jeździł na tym oleju czy nawet jeździł na innych lepszych od mixoli które są nieznacznie droższe ale warte swojej ceny?? Osobiście z olejów przeznaczonych do dwusuwów z lotosa znalazłem dwa czyli MIXOL S i MIXOL T za to na orelnie są już do wyboru 4. Kto testował i ma jakieś spostrzeżenia również na temat tych innych to byłbym wdzięczny inaczej dyskusja nie ma sensu. pozdro a co do koszulek to no nie nosze dwóch na zapas przy sobie na wypadek zbrudzenia tej pierwszej ;)

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-10-16, 17:07   

wał to jedna sprawa a olej inna.
tutaj nie będzie działał taki proporcjonalny przelicznik...
Wątpię żeby olej za 30 zł trzykrotnie przedłużył żywotność silnika...
Wtedy - zakładając przeciętny przebieg 50 tyś na mixolu - przejechał byś 150 tyś na jakimś super oleju za 30 zł...

niemożliwe...
Myślę, że - o ile będzie jakaś różnica - to rzędu 10% góra 20%... (mowa o żywotności silnika).
Napewno lepszy olej się lepiej spala, lejesz go mniej więc nie "psuje" benzyny tak jak inny więc silnik lepiej jedzie. Ale na żywotność ma to niewielki wpływ... (może przy jakichś nowoczesnych silnikach - zalanie mixolem by nie służyło żywotności, ale silnik trabanta był projektowany kilkadziesiąt lat temu...)

no i jeszcze jedna sprawa... Ilość np nowych orginalnych wałów SPADA... Więc czym później będziesz taki chciał kupić tym będzie trudniej...
Odkładając pieniądze WCZEŚNIEJ, będziesz mógł go wcześniej kupić nawet gdy jeszcze nie był by potrzebny... :) a czym wcześniej tym wałów więcej ;P

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi