Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
czy silnik się rozszczelni ?? <TEST ROZPOCZĘTY>
Autor Wiadomość
qbak
Gość
Wysłany: 2006-05-16, 09:47   

zazwyczaj 10W mają półsyntetyki

10W tak, ale już z tym "60" w półsyntetyku jest ciężko ;-)

Ogólnie im większy rozrzut między tym, co "przed W" a tym, co "po W" - tym bardziej syntetyk ;-) I tym więcej polimerów . . . ciężko bowiem zrobić coś, co jest rzadkie przy -30 i "nie wykipi" przy +100 . . .

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-05-16, 11:40   

czyli zalanie syntetykiem znacznie ułatwi rozruch zimą. gdyby jeszcze do skrzyni biegów dać coś żadkiego. W sumie można by skrzynię zalać syntetykiem...

qbak
Gość
Wysłany: 2006-05-17, 09:53   

Do skrzyni też są syntetyki ;-) Zamiast standardowego 80W-90 lejesz 75W-140 i jest gites ;-)

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-05-17, 17:15   

no wiem że są, ale myślałem o zalaniu natwet zwykłym syntetykiem silnikowym. też by działało...
np. honda zaleca stosowanie specjalnego oleju do skrzyni ale również można zalać "silnikowym" syntetykiem (np. z braku odpowiedniego), o czym pisze producent.

hihi w 601 mieliśmy skrzynię zalaną ropą (olejem napędowym) bo na "normalnych" olejach nie ciągła czwórka - wolne koło - więc śmigało sobie na ropce prawie rok, nic nie ciekło i ślicznie biegi chodziły nawet w największe mrozy, a z doświadczenia pamiętam, że w 601 jak się wyruszało w drogę na mrozach to przez parę minut na początku nie szło wbić 1 ani 2 w trakcie jazdy...

Mario Bros
Gość
Wysłany: 2006-05-25, 12:15   

Mi w tą zimą zamarzła skrzynia w 1.1 więc się nie dziwię :)

macq
Gość
Wysłany: 2006-05-25, 13:44   

Mi tez:P

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-05-25, 15:18   

to zalewajcie ropą na zimę :) albo olejem opałowym hehe jeszcze tańszy :P

arek_353
Gość
Wysłany: 2006-05-25, 16:33   

Witam

No to włącze się do obalenia mitu J
Krótka historia silnika;
1,8 16V KR rok 86 – stan licznika a któż to wie...
kupiłem zalany 5W40 – olej brał tak ok. 700ml/1000km
po pół roku zmieniłem na 15W40 – olej brał również ok. 700ml/1000km (byłem skłonny uwierzyć ze tyle musi wziąć 16V – bo one przeważnie biorą (bynajmiej gamaVW)
spręzanie od 11 do 13

potem strzał z paska rozrządu
efekty- mały remoncik, zrobiona cała głowica (wymiana paru zaworów uszczelniacze itp.), wymienione pierścienie , panewki
zalany olej 15W40
spręzanie po 13.9
olej bierze nadal 500-600ml/1000km, wiec dałem sobie spokój bo tak musi być !
w zimie słabo kręcił, mysle a co tam zmieniłem olej na 10W40 zaryzykuje chociaż mnie przekonywano ze to błąd

EFEKTY – 400ml/2000km J
Wiem wiem to teoretycznie niemożliwe ale jednak
Także w moim przypadku obaliłem mity czemu wszyscy się dziwią :P

pozdrawiam

Ps. Zaraz się pojawią głosy ze przedtem cisnołem a teraz delikatnie jeźdze – NIE zawsze jeźdze tak samo czyli otwieram 2 przepustnice i nacieszam się wciskaniem w siedzienie

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-05-25, 17:58   

no i gitara !
Kolejny dowód na to, że "są na tym świecie rzeczy, które się nawet fizjologom nie śniły" jak mawiał Ferdek (małolepszy) Kiepski...

z Twojego opisu by wynikało że to zużycie oleju jest raczej "normalne" bo ciśnienie całkiem pożądne, a skoro wymiana uszczelniaczy nie dała poprawy to jedynie przez pierścienie musi ciągnąć...

Podobno dodanie preparatu motor-life skutecznie zmniejsza zużycie oleju. Wiele osób sobie chwali. Nawet podobno jakiś tam rajdowiec kuzaj czy tam hołowczyc czy jeszcze jakiś inny na takim czymś jeździ.

ja mam narazie przejechane na tym syntetyku koło 600-700 km, narazie nie zauważyłem nadmiernych ubytków oleju. Wycieków też nie ma...

macq
Gość
Wysłany: 2006-05-25, 21:22   

Nawet podobno jakiś tam rajdowiec kuzaj czy tam hołowczyc czy jeszcze jakiś inny na takim czymś jeździ Czyli maslo maslane. Wujek cioci mojej babci ze strony zony kuzyna lal motorlife:P Ale tak na powaznie: Ja cos takiego nalalem do 2T:PP
z Twojego opisu by wynikało że to zużycie oleju jest raczej "normalne" bo ciśnienie całkiem pożądne, a skoro wymiana uszczelniaczy nie dała poprawy to jedynie przez pierścienie musi ciągnąć... Nie koniecznie przez pierscienie. miedzy prowadnica i zaworem zawsze jest jakas nieszczelnosc i olej bedzie sie spalal. Tylko jak ta nieszczelnosc bedzie x 16 to wiadomo ze bedzie palil wiecej niz 8 zaworowa jednostka. Ale mimo wszystko 700ml/100km to troche za duzo :9

macq
Gość
Wysłany: 2006-05-25, 21:23   

tfu, na 1000km, nie na 100. sory

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-05-25, 21:29   

nie wójek cioci tylko jakiś rajdowiec. to jest pewne na 100% tylko nie pamiętam teraz który, ale to nie ważne.
czy mu bedzie jasiek czy stefan to nie zmienia faktu że tego specyfiku używa...

macq
Gość
Wysłany: 2006-05-25, 21:43   

ale do auta wyscigowego ? tak sie pytam:P

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-05-26, 18:09   

tak do wyscigowego.

picia353
Gość
Wysłany: 2006-05-26, 19:09   

Buehehehe niewiezcie reklamom!!!!!!!!!!
16 zawsze biorą nawet nowe i tego niezmieni zaden specyfik!!!!czy tam jakieś gówno zagęszczające ;)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi