|
czy można lać benzyne bezołowiowom do trabiego bez dopdatku |
| Autor |
Wiadomość |
peter łuczak
Gość
|
Wysłany: 2006-05-24, 20:02
|
|
|
| pomóżcie bo mam zamiar kupić trabiego i zastanawiam się czy zatre śilnik jak będe lał do 2suwa bezołowiowom 95,98 bez żadnych dodatków prosze pomóżcie. |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2006-05-24, 20:14
|
|
|
| jak bedziesz lal bez zadnych dodatkow to na bank zatrzesz. A jedynym dodatkiem do benzyny dwusowa jest olej np.: mixol. Poza tym ile razy juz byla mowa o tym. Dodatek jest do aut posiadajacych nieutwardzone gniazda zaworow, a trabant nie ma zaworow, chyaba ze polo, ale to juz jest rowniez nie potrzebne. Koniec tematu. |
|
|
|
 |
Ogon
Gość
|
Wysłany: 2006-05-24, 21:11
|
|
|
Tak jak kolega mowi, olej trzeba lac, polecam bardzie orlenowski 2T niz mixol, daje lepsze smarowanie, a jest tylko pare groszy drozszy, proporcja oczywiscie 1:50, czyli 20 ml oleju na 1l beznyny. Jezeli nie bedziesz tego lal, to poprostu zatrzesz silnik po parunastu metrach, wiury z walu, tlok spuchnie i to co ci pozostanie po silniku.
pozdro
Lird |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2006-05-24, 22:19
|
|
|
| facet - pisząc DODATKI - miał na myśli ten jakiś tam środek robiący benzynę UNIWERSALNĄ z bezołowiowej. O miksolu chyba wiedział :P |
|
|
|
 |
Paweł-Yogi
Gość
|
Wysłany: 2006-05-24, 22:39
|
|
|
Olać dodatek do benzyny bezołowiowej co niby ma robic ołowiową chyba:) nigdy tego uszlachetniacza nie kupowałem i trabik żyje.Bez problemu spala paliwo bezołowiowe tylko oleju nie zapominaj wlać do paliwa:)nie musisz kupować tego dodatku by jeżdźic swoim trabem.Tak jak pisał Ogon mieszanka 1:50 tylko coś mu się proporcja troszkę pomieszała:)1 setkę oleju lejesz na 5 litrów paliwa 2 setki na 10 litrów itd.
----------------------------------------------
Trabant601s rocznik 85
wskoczyło Trabikowi 21 latek:)
---------------------------------------------- |
|
|
|
 |
Kędzior
Gość
|
Wysłany: 2006-05-25, 06:40
|
|
|
| a jaki olej najlepiej lać do trabanta ?? |
|
|
|
 |
eutyfronik
Gość
|
Wysłany: 2006-05-25, 07:51
|
|
|
| najlepiej olej z pierwszego tłoczenia.... dobrze robi na tłoki! |
|
|
|
 |
picia353
Gość
|
Wysłany: 2006-05-25, 11:05
|
|
|
Panowie do traba 2 takta mozna lać wszystko !!!!! od denaturatu przez bęzyne lakową , extrakt (niepolecam na dłuzszą jazde) i gazoline. A co do tego śmiesznego dodatku to lejesz go czy nie i tak silnik sie zatrze ;)
a tak na powaznie to niemusisz go lać bo niemasz zaworów i podwyzszona temp nie wypali ci ich !!!!!!!! |
|
|
|
 |
picia353
Gość
|
Wysłany: 2006-05-25, 11:06
|
|
|
| tzn gniazd zaworowych |
|
|
|
 |
Bartek Zawadzki
Gość
|
Wysłany: 2006-05-25, 13:00
|
|
|
| Yogi, a czy setka oleju na 5 litrow to nie to samo co 20 ml na jeden litr? |
|
|
|
 |
Rafał Kośka/Wydra
Gość
|
Wysłany: 2006-05-25, 21:10
|
|
|
| Kiedyś skończyła mi sie benzyna. Miałem coprawda ze sobą kanisterek 5 litrowy z zapasem, ale nie miałem oleju:/ Stając na poboczu olśniło mnie, że minąłem po drodze serwis kosiarek. W tymże serwisie nabyłem za 20 zł:/ litr oleju do kosiarek:] Samochodzik nie nażekał...ale przestał kopcić na zimno:P szkoda, że to takie drgie:] |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2006-05-25, 21:22
|
|
|
a gdyby komuś brakło w środku lasu, to pamiętajcie - OLEJ MACIE W SKRZYNI BIEGÓW !!!
wystarczy upuścić odrobinkę, dolać do benzyny i w drogę !!!! |
|
|
|
 |
Sikor
Gość
|
Wysłany: 2006-05-25, 23:41
|
|
|
| Jezuuuu ile razy można to samo wałkować. Jedna merytoryczna odpowiedź Qbsa i pięć kolnów... |
|
|
|
 |
Kędzior
Gość
|
Wysłany: 2006-05-26, 08:51
|
|
|
| no to jaki olej jest najlepszy ?? |