Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
kolektor wydechowy 1.1 a 1.3
Autor Wiadomość
Kuba ROZPRUWACZ
Gość
Wysłany: 2006-05-22, 23:19   

Witam mam pytanie w czwartek bede wymieniał silnik z 1.1 na 1.3 i Ciekawi mnie czy musze wymieniac kolektor tz.czy bedzie odczówalna róznica w momencie jak bede miał silnik 1.3 a kolektor wydechowy 1.1.pozDDRo

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-05-23, 10:01   

napewno będzie.
kolega założył kolektor 1,3 do silnika 1,1 i była różnica, a co dopiero na silniku 1,3 z kolektorem 1,1...

Marcin & Marta
Gość
Wysłany: 2006-05-23, 13:54   

Jak nie masz kolektora od 1.3 to śmiało możesz zakładać ten od 1.1.Miałem tak przez 2 miechy a potem dałem od 1.3 i jak na moje oko różnica niewielka ale jednak jest.

Mario Bros
Gość
Wysłany: 2006-05-23, 15:22   

Tzn. jeżeli założyłbym kolektor do 1.1 od 1.3 to można by to było nazwać tuningiem bo ten 1.3 ma chyba większą średnicę i przy dalszej modyfikacji układu wydechowego wyszło by na plus??

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2006-05-23, 17:39   

Wtedy trzeba dac kolektor i dwururke.
W sobote jade zeby mi zrobili dwururke od podstaw, stwierdzilem ze nie ma sensu kolejny raz przerabiac wartburgowej...

Kuba ROZPRUWACZ
Gość
Wysłany: 2006-05-23, 17:48   

ja sie własnie zastanawim bo mam kolektor i dwururke z wartburga ale jak tak patrzałem to np VW 1.6 lub 1.4 z GOLF 3 ma 1 rure tak jak polo!!

GrzegorzG(Greg)
Gość
Wysłany: 2006-05-23, 19:33   

Ja jak zakładałem dwórurke musiałem ja skrócić bo o stabilizator chaczyła, a od miejsca gdzie sie schodzą dałem dalej rure 50tke.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-05-24, 00:14   

kolektor 1,3 ma dwa wyloty, to polepsza odprowadzanie spalin.
daje to realne korzyści.
w "lepszych autach" są kolektory w których z każdego cylindra wychodzi jedna rura, i te rury dalej łączą się (np. w dwie rury, potem w jedną). W trabancie (1,1) wszystkie cylinrdy łączą się zaraz w kolektorze, w wartburgu (1,3) w kolektorze łączą się po dwa cylindry, wychodzą 2 rury które potem łączą się w jedną.
różnica (w trabancie) nie da oczywiście 20 koni więcej/mniej, ale jest łatwo zauważalna...

Mario Bros
Gość
Wysłany: 2006-05-24, 13:51   

A czy ktoś zakładał od takiego golfika 1.4 kolektor i cały wydech. Podobno poprowadzenie grubszych rur daje więcej niż zmiana samego tłumika końcowego.

vader
Gość
Wysłany: 2006-05-24, 17:30   

moze ktoś zamieścić fotke kolektora z 1.3 warburgowego??
A założenie samego wydechu z grubszych rur moze przyniesc efekt przeciwny do zamierzonego, wszystko powinno byc dobrze policzone a nie robione na oko.

Mario Bros
Gość
Wysłany: 2006-05-25, 11:51   

Żeby tak naprawdę dobrze to zrobić to trzeba eksperymentować i jeździć na hamownię za każdym razem. Czytałem kiedyś wywiad w GT o pewnym gostku który eksperymentował z dolotem i wydechem na skodzie octavi. Podawał seryjne średnice i po modyfikacjach, więc można ułożyć proporcje i zobaczyć jaka średnica powinna być w Trabim :)

Kuba ROZPRUWACZ
Gość
Wysłany: 2006-05-25, 22:45   

srednica tłumika w 1.1 a 1.3 jest taka sama.A co do przeróbek układu wydechowego trzeba byc ostroznym

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-05-26, 18:08   

??? chyba piszesz o srednicy rur bo tłumiki w wartburgu sa sporo wieksze jak w trabancie.
zreszta co do rury tez wydaje mi sie ze ma ciut wieksza srednice...

qba_601
Gość
Wysłany: 2006-05-29, 18:08   

rury 1,1 1,3 maja te same srednice

a moze ktos wie jak policzyc barana ??

albo skad sciagnac jakiekolwiek dane ??

max kat zagiecia w stosunku do dlugosci giecia, dlogosci miedzy laczeniami, srednice, czy sie liczy dlugosc od zaworu czy od wyjscia wydechowego kanalu z glowicy ?? jakie moga byc odchylki dlugosci pomiedzy kolejnymi cylindrami ... itp

hehe pytan sporo ale najciekawesze to ... jakie cisnienie spalin bedzie przy silniku 1,3 przy 3000 obrotow ?? hmmm no do konca nie wiem czy brac pod uwage sumaryczne cisnienie czy cisnienie na poszczegolnych wydechac ??

wracajac do tematu.... wymiana na 1,3 wiaze sie niestety z upierdiwosciami polaczenia kolektor portki (dwururka) i z dorabianiem elementow z do szybko gnijacego wydechu

pytanie inne ... a gdyby tak wydech 4-2-1 z polerowanej kwasnej rury ?:) koszt..... 500 pln.......

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-05-30, 14:16   

co do tych średnic rur 1,1 i 1,3 to zależy też od "którego prywaciarza" masz ten wydech...
Ja jak przerabiałem wydech w 1,1, musiałem zrobić takie fikuśne konstrukcje rurowe, i pamiętam że wziąłem rure od wartburga i kawałki rury od trabanta i ładnie to się wszystko składało do kupy - tzn. rura trabantowa wchodziła ładnie w rurę wartburgową, potem to wystarczyło obspawać i gitara...

nie wiem jak tam było jak te auta wyjeżdżały z fabryki, ale z tego co widziałem w kilku wartburgach (1,3 oczywiście) i polo trabantach, to właśnie jest tak że rura trabantowa jest o te 2-3mm cieńsza i wchodzi w rurę wartburga.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi