Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
(1.1) Chłodzenie - AWARIA
Autor Wiadomość
macq
Gość
Wysłany: 2006-05-23, 06:23   

niby rozszczerzalnosc temperaturowa...ale taki skok to za duzo troche.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-05-23, 10:00   

mi też sie podnosiło z min na max. raczej normalne.
tam niewielka objętość jest między min a max, a płynu jednak prawie 5 litrów plus różnica temperatur jakie 60-70 stopni...

Mario Bros
Gość
Wysłany: 2006-05-23, 15:35   

Ale jak chłodnica jest tak gorąca że aż parzy i nie mozna się dotknąć a tamta rurka jest zimna to czy to jest wina termostatu?? Ja się nie znam, ale tam powinien chyb być obieg tego płynu chłodniczego?? Czy to jest normalne że gdy obie zielone się już świecą a silnik długo pracuje na postoju to przy niezałączającym się wentylatorze rurka do termostatu jest zimna?

GrzegorzG(Greg)
Gość
Wysłany: 2006-05-23, 19:58   

U mnie były identyczne objawy, i niestety okazało sie że uszczelka pod głowicą. Wymieniłem i wszystko jest super.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-05-24, 00:10   

jeśli się świecą dwie zielone to obieg powinien już być otwarty i obie rury gorące.
spróbuj odłączyć wentylator i przytrzymać jeszcze troszkę dłużej - do zapalenia tylko drugiej zielonej diody + jakiś czas (rozsądny :)
zobacz czy dalej rura będzie zimna.

Mario Bros
Gość
Wysłany: 2006-05-24, 13:55   

To może być i uszczelka pod głowicą bo tam troszkę wycieka olej i kopci z rury wydechowej (o ile to ma coś do rzeczy). A dlaczego wiatrak się nie załącza, a sprawdzałem że działa spinając na krótko.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-05-25, 11:01   

jak chłodnica od dołu jest zimna (ladacy obieg :) ) to sie wiatrak nie ma prawa załączać bo czujnik "nie poczuje" temperatury :)

z takiego medytowania nic nie wynika, a zaczynać naprawy od wymiany uszczelki też nie radzę.

wymontuj termostat, zalej układ wodą (bo szkoda kasy na płyn) i zobacz co sie bedzie działo...

Kuba ROZPRUWACZ
Gość
Wysłany: 2006-05-25, 23:07   

ja mam chłodnice gorącą i to bardzo i wszystkie ruły tak samo a wentylator mi sie właczał bo miałe zepsuty włacznik wentylatora i wsadziłem juz nowy z zenolop => czytaj od tyłu:) i działa a dalej mi woda wybija z zbiorniczka.I co ważna zauwazyłem rano ze czasem kopci mi jak stary autobus to raczej bedzie uszczelka pod głowica

Mario Bros
Gość
Wysłany: 2006-05-26, 17:26   

Czyli teraz kolejność
1. termostat
2. ewentualnie włącznik lub czujnik bo to jest zależne
3. uszczelka

Wiecie może czy na Nowolipki są te części, bo pisałem do Motirexu i nic... nie odpowiedzieli.

qba_601
Gość
Wysłany: 2006-05-29, 18:14   

ja malo nie podpalilem aut ze zlosci a poprostu jakis fafloch zapchal odpowietrzenie ukladu chlodzenia i byly cyrki

sprawdz cienki wezyk miedzy hlodnica a zbiorniczkiem cobys nie przegrzal potem autka

czestym powodem wymiany uszczelki pod glowica jest przegrzanie silnika wynikajace z niedomagan ukladu chlodzenia

GrzegorzG(Greg)
Gość
Wysłany: 2006-05-29, 19:25   

Ja raz przejechałem sie na sucho:):) (nie zauważyłem że mi wywaliło cały płyn) i skonczyło sie tak jak pisałem wyżej. W sumie przejeżdziłem tak jeszcze prawie rok czasu.:):) ale planowanie głowicy załatwilo sprawe, i kop jakby troszke większy:)

soomyn
Gość
Wysłany: 2006-06-06, 21:44   

pekla mi chlodnica, w miejscu wlotu gornej rurki tej plastikowej na ktora nalozona jest rura gumowa pekniecie od spodu.kleilem ale tylko doraznie to wytrzymuje. czy jakas chlodnica inna pasuje np. od golfa II czy cos.

Dzikus
Gość
Wysłany: 2006-06-06, 23:02   

co do pytania Kuby, sprawdź czy w zbiorniczku wyrównawczym widać tłuste plamy na płynie czy wodzie (czy co tam teraz masz), choćby najmniejsza tłusta plamka i masz bankowo zrypaną uszczelkę pod głowicą,

Soomyn, nie jestem pewien ale od golfa II lub III może pasować, przyglądałem im się pare razy i wyglądają bardzo podobnie jeśli nie identycznie, ale musisz się upewnić,

a teraz ja mam pytanie, bo to już zagwozdka dla mnie, problem jest podobny tyle że:
przez korek w zbiorniczku wyrównawczym (a w zasadzie pod nim pod uszczelką) wywala mi płyn, czasem w tempie ekspresowym czasem przez tydzień ani kropli,
do tego po mniej więcej 5-10 minutach jazdy przy prędkościach rzędu 90km/h kontrolki wskazują mi że silnik w zasadzie powinien już się palić ale tu nic,
chłodnica ma temperaturę w normie, wentylator się załącza kiedy trzeba, silnik się nie przegrewa,
numer ten zaczął się od kąd na lato założyłem korek z zaworem na 50kilopaskali,
czy to możliwe że układ zaczął od tego wariować?
bo już tylko taka odpowiedź mi została, ale może ktoś zna inny powód?

Jaco007
Gość
Wysłany: 2006-06-07, 08:02   

Pasuje chlodnica od Golfa II. Ja mam taka zamontowana u siebie w aucie - kosztowala mnie NOWA z przesylka 135zl. Zamowilem ja TU. Jest minimalnie wieksza ale jak dotad ani razu mi sie nawet wiatrak nie wlaczyl :D Dziala jak burza. W razie watpliwosci pisz. Ja jestem bardzo zadowolony.

Pozdrawiam

Jaco

Kuba ROZPRUWACZ
Gość
Wysłany: 2006-06-09, 08:36   

a Wiec tak mój problem z chłodzeniem sie skonczył bo wymieniłem cały silnik + nowe weże A chłodnica pasuje z golfa 2 tylko mi zgniła i teraz znów mam od polo:) a powodem tego ze przegrzał mi sie silnik i uszkodziło oszczelke po głowica było to ze nie było powrotu płynu tz. kruciec który jest w zbiorniczku wyruwnawczym nie posiadał przelotu ale naszczescie wiertło 4 załatwiło sprawe

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi