Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.1] "Tykanie" w silniku....
Autor Wiadomość
Krzysiek & Asia
Gość
Wysłany: 2006-05-22, 12:05   

Helou, ostatnio czesto mi się zdarza, że po odpaleniu gdy trabi jest jeszcze zimny sluchać rytmiczne "tykanie" pod maską. Zaczyna tykać szybciej gdy zwiększają się obroty, a gdy silnik się już nagrzeje troszkę to cichnie. Początkowo myślałem że jakaś luźna "blaszka" wpada w drgania i stuka, ale po oględzinach zauważyłem ze co coś musi sie znajdować po lewej stronie patrząc pod maskę od przodu i napewno nie jest to zadna "blaszka" :] Tykanie to nie zdarza się zawsze, np. wczoraj tykalo a dzis juz nie. Czy macie moze jakies pomysly co to moze byc i czy to cos powaznego?? Zaznaczam ze jestem nemo w tych sprawach wiec prosze o wyrozumialosc... pozdrawiam.

Ye
Gość
Wysłany: 2006-05-22, 12:15   

tykanie hmm przypomina odglos diesla ? jak tak to popychacze powoli mowia wymien nas ;)

Qbs
Gość
Wysłany: 2006-05-22, 12:29   

Normalne klepanie zaworow podejzewam. Polowki tak maja, ze sie zawory musza ustawic i w tym czasie sobie klepią. Jak robisz krotkie dystanse to sie moga czasem nie zdazyc ustawic i beda dluzej klepac, a jak go rozgrzejesz to powinien przestac. Poza tym moze olej masz za gesty i jakos powoli sie rozbryzguje na te klepiace elementy, albo za malo oleju. Ale jak tak juz klepia non stop to przydala by sie regeneracja tych elementow.

Benek Kielce
Gość
Wysłany: 2006-05-22, 12:30   

Z praktyki wiem, ze czasem wystarczy dolac lub wymienic olej.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-05-22, 12:34   

teraz jest gorąco to się silnik a wraz z nim olej konkretnie wygrzeją to i wypłukają pozatykane kanały w popychaczach.
Jaki masz olej ? bo jak np. 15W50 to może dość często klepotać.
zalej 15W40 (no chyba że pół albo full syntetyk chcesz - ja Ci nie bronię).
U mnie w wartburgu jak chodził na mineralnym to jeden z popychaczy klepotał jak głupi, a żeby przestał to trzabyło conajmniej 10km przejechać.
Teraz zalałem full syntetykiem (patrz temat - CZY SILNIK SIĘ ROZSZCZELNI) i zawory mi od tamtej pory ani razu nie zaklepotały !!!
no ale taki olej nie jest tani, to inna strona medalu :)

Krzysiek
Gość
Wysłany: 2006-05-22, 15:26   

Helou, rzeczywiscie, wczoraj wieczorem dolalem oleju i dzis juz nie stuka, zobacze jak sie sytuacja rozwinie, mam nadzieje ze obedzie sie bez grzebaniny. pozdrawiam...

Marcin & Marta
Gość
Wysłany: 2006-05-22, 15:28   

W 1.1 miałem to często a w 1.3(odpukać)zjawisko to nie występuje wcale.Zazwyczaj dolewałem olej do max. i przechodziło (ale nie zawsze).Czasem tłukło 2 dni, później przez miesiąc nic, po czym znów i tak różnie.Nie zawracałem sobie tym głowy już później bo stwierdziłem ,że to normalne zwłaszcza jak się robi krótkie i częste jazdy.

Piotr Czaiński
Gość
Wysłany: 2006-05-22, 17:53   

Krzys pisz do mnie jak czegos nie wiesz 1jezdziłem tym autem 2 lata. z moich obserwacji wynika :
jak odpalisz zimny silnik i przejedziesz np 2 km czyli silnik sie nie zagrzeje to jak go odpalisz ponownie jak ostygnie będzie tykać

Jak odpalisz zimny silnik złapie temp to odpalasz na 2 dzień i nie ma prawa tykać. Nie musisz dolewać oleju jeśli jest poziom oki.

pzdr

Mario Bros
Gość
Wysłany: 2006-05-22, 20:10   

U mnie też jest takie metaliczne tykanie na początku przy zimnym silniku. Jest to tak jakby pos osłoną silnika. Ojciec mówił coś o klawiaturze, ale nie wytłumaczył nawet co to jest. Oleju mam do połowy wskaźnika, a jakiego to nie wiem bo świeżo kupiony samochód.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-05-22, 20:15   

pewnie ojciec chciał luzy na zaworach podregulować... :) najlepiej na żyletki :P

hehe

"krzysiek" coś musiałeś mieć mało tego oleju skoro po dolaniu pomogło. Z doświadczenia wiem, że aby zawory zaczęły (ciągle) stukać ilość oleju musi być mniejsza niż 1 litr !!, przy ok 0,5 litra oleju w silniku zaczyna się notorycznie zapalać ciśnienie oleju np na zakrętach, przyśpieszeniach, hamowaniu...

sprawdzone na wartbrgu :)

i jeszcze jedna ciekawostka - silnik wartburga pracując 10 minut bez oleju nie zaciera się :P

Luker
Gość
Wysłany: 2006-05-22, 20:47   

Generalnie tak jak ktos wczesniej napisal popychacze mowia wymien nas. W tych wiekowych juz autkach zawory czasami moga sie jeszcze zacinac. Od razu zapomnij o regulacji zaworow, bo nie pomoze. W trabancie jest zastosowany system hydraulicznych popychaczy, co oznacza, ze nie ma mozliwosci ich regulacji (zachecam do literatury byle jakiej ksiazki o silnikach). Co do oleju. To rzeczywiscie gesty (mineralny) i zimny olej wolniej jest aplikowany do popychaczy, co moze czasami powodowac klekotanie, podobnie jak zbyt niski poziom oleju, niedostateczne cisnienie spowodowane czymkolwiek... Poki klekotanie nie przypomina walenia mlotem, a jedynie ciche klapu klapu zmien olej i smigaj dalej. Prawda jest taka, ze i tak nic nie wskorasz bez remontu, czyli minimum 160 zl na same popychacze (kupisz 4 a z pozostalych 8 wybierzesz 4 najbardziej sprawne). Moze byc jeszcze kwestja wypalonych zaworow, ale oprocz klekotania narzekalbys jeszcze, ze trabi stracil moc...

Qbs
Gość
Wysłany: 2006-05-22, 21:13   

Wartborgini Ty to chyba nic tylko extremalne testy tych warburgow robisz :-) Ze tez on jeszcze Ci jezdzi normalnie hehe

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-05-23, 10:03   

haha mam dwa :) + trzeci kolegi + czwarty 353 innego kolegi :P

wartburg to mocna maszyna :)

Mario Bros
Gość
Wysłany: 2006-05-23, 15:28   

Mój trampek ma na liczniku 54 tys. km. i kupiłem go od dziadka który był pierwszym właścicielem. Zapewniał mnie że te 54 tys. to nie ściema. Więc to chyba niemożliwe, żeby poszły popychacze po takim małym przebiegu. Zmienie najpierw olej i dam znać.

macq
Gość
Wysłany: 2006-05-23, 16:12   

czy ja wiem...normalny czlowiek robi ok 20 000km rocznie. Trabant ma 15 lat. Wiec wychodzi ze dziadek tym trabem robil 3600km rocznie, czyli ok 300km miesiecznie... mozliwe ale malo prawdopodobne

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi